Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Με ποιον είσαι;

Ημερομηνία:  29-11-2011

Οι παρεούλες στα σπλάχνα της κυβέρνησης δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο συνδετικό κρίκο πλην της τυχαίας συνεύρεσης ανθρώπων-φορέων μικρής ή μεγάλης εξουσίας. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, παρεούλες αριστερών ή τροτσκιστών, αναρχοσοσιαλιστών ή κεντρώων. Ούτε παρεούλες δικηγόρων και τεχνικών, μεγαλοαστών και αγροτών. Ούτε κομματικών βουλευτών, παραγόντων και τεχνοκρατών. Ούτε ιδεολόγων και ρεαλιστών, μαρξιστών και χριστιανοδημοκρατών. Οι παρεούλες εξουσίας δεν έχουν «χρώμα».

ΑναλυτικάΜάντης κακών (εν μέσω ευφορίας;)

Ημερομηνία:  16-11-2011

Όσο κι αν αναζητούμε εθνικούς (;) ήρωες για να παίξουν την «Ωραία του Κουρέα», δηλαδή το ρόλο του συμβιβασμού (συμψηφισμού;) των αντιθέτων, τα ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα.

ΑναλυτικάΕπτά θανάσιμα ερωτήματα

Ημερομηνία:  10-11-2011

Η συμμετοχή του πολιτικού κόσμου και του λαού είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας. Η συνενοχή για τη σωτηρία του συστήματος όχι.

ΑναλυτικάΕξ-αιρετικά

Ημερομηνία:  02-11-2011

Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την οικονομική κρίση να διασπάσει τον κοινωνικό ιστό, την αίσθηση του συν-ανήκειν. Ούτε να οδηγήσει τον καθένα σε προσωπικό, μοναχικό, καταθλιπτικό δρόμο. Τα χάπια δεν έχουν λύσει ποτέ πολιτικοκοινωνικά προβλήματα.

ΑναλυτικάΣυγ-χωρούν όλοι στο σχολείο;

Ημερομηνία:  24-10-2011

Στο σχολείο συναντώνται πολλές κρίσεις: Εφηβείας, αμφισβήτησης από τους νέους, διάψευσης, κόπωσης από τους δασκάλους, απαξίωσης, υποβάθμισης ρόλου από τους γονείς, αμφίσημης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Η «μάχη για επιβίωση» προτιμάει βίαια σχολεία σε βίαιο κόσμο. Γι’ αυτό χρειάζεται από τη μία η χάραξη ορίων σε όλη την κοινωνική δράση κι από την άλλη η αλλαγή πλαισίου ζωής των νέων.

ΑναλυτικάΑπό-κλίνοντες πολιτικοί

Ημερομηνία:  11-10-2011

Μόνον αν κληθούν νέα πρόσωπα να υλοποιήσουν τη νέα στρατηγική θα μπορούσε κανείς να ανανεώσει την ελπίδα. Παλιά πρόσωπα σε νέους ρόλους ή νέα πρόσωπα σε παλαιούς ρόλους δεν πείθουν πια κανέναν.

ΑναλυτικάΑκαδημαϊκές α-πορείες

Ημερομηνία:  04-10-2011

Οι εις πολλάς αμαρτίας περιπεσόντες πολλοί Πρυτάνεις καλά θα είναι να μην υιοθετήσουν τη λογική Καντάφι («Ας καεί η Λιβύη αν δεν κυβερνάμε εμείς»), να μη συνεχίσουν να κινούνται με βάση τις προ-καταλήψεις και –κυρίως- να αφήσουν τους νέους συναδέλφους να διοικήσουν το νέο, καλύτερο ή μη, Πανεπιστήμιο.

ΑναλυτικάΑν-αιρετικά

Ημερομηνία:  19-09-2011

Από την κοινωνία του φόβου περνάμε αργά αλλά σταθερά στην κοινωνία του θυμού και στο άμεσο μέλλον μας καραδοκεί η κοινωνία της οργής.

ΑναλυτικάΌχι πάλι εκ-πεπτω-κότες να το παίζουν αητοί

Ημερομηνία:  13-09-2011

Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Αφού χάσαμε την όποια εθνική μας οντότητα και το (ασαφές) σχέδιο επιβίωσης του Eλληνισμού, τώρα χάνουμε –πέραν των οικονομικών καταβυθίσεων- και την κοινωνικοπολιτική μας ταυτότητα. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν γίνει ένα ιδεολογικό κουβάρι όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει (αρκεί να διαφέρει από αυτά που είπε ο άλλος) και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει (αρκεί να έχει έτοιμα δυο-τρία ευφυολογήματα ή σλόγκαν επικοινωνιακού χαρακτήρα).

ΑναλυτικάΓίνανε (Πα)μπουκιές...

Ημερομηνία:  02-09-2011

Γιατί δεν ζητάνε όλοι μαζί εκλογές ως ύστατη προσφορά προς τον ελληνικό λαό;

ΑναλυτικάΜύθοι περί συνταγματικής προστασίας και αυτo-διοίκησης

Ημερομηνία:  22-08-2011

Μολονότι πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεριζώνουμε τα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας (δημοκρατία, ελευθερία, συμμετοχή) αλλά να τα διορθώνουμε θεσμικά και ακαδημαϊκά, αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ορισμένες πλευρές της σημερινής συνταγματικά κατοχυρωμένης Πανεπιστημιακής αυτο-διοίκησης.

ΑναλυτικάΟι μύθοι της ακαδημαϊκής ελευθερίας (και ευθύνης;)

Ημερομηνία:  21-08-2011

Ως Εθνική κουλτούρα, αλλά και ως αναγκαίος όρος λειτουργίας της πανεπιστημιακής έρευνας/διδασκαλίας/διοίκησης, η ελευθερία γνώμης, άποψης, ψήφου και εντέλει συνείδησης πρέπει να κατοχυρώνεται θεσμικά στους νόμους περί Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κανένας νόμος δεν μπορεί, όμως, να εγγυηθεί ακαδημαϊκό ήθος ή αποτρέψει υπόγειες συναλλαγές.

ΑναλυτικάΔέκα «ιδιωτικοί μύθοι» για τα δημόσια πανεπιστήμια

Ημερομηνία:  17-08-2011

Μια Πανεπιστημιακή διανόηση που αναζητάει ρόλο μέσα στην γενικότερη κρίση θάπρεπε νάχει το θάρρος όχι μόνο να κάνει αυτό-κριτική αλλά και να δεσμευτεί ότι –είτε περάσει είτε δεν περάσει ο νόμος Διαμαντοπούλου- θα αποτρέψει και θα «τιμωρήσει» τόσο τις ιδιωτικές (οικογενειακές, συγγενικές, παρεϊκές) παρεισφρήσεις όσο και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες (στο όνομα της «αυτοτέλειας»!!)

ΑναλυτικάΘερινές πολιτικές εκπτώσεις

Ημερομηνία:  04-08-2011

Οσονούπω θα το δούμε σε πλήρη εξέλιξη στην ποινικοποίηση της φτώχιας. Η κυβέρνηση απειλεί να μπουν –πρώτα οι πολίτες, ποτέ οι πολιτικοί- στη φυλακή οι: Xούλιγκαν, μικροφειλέτες, αγανακτισμένοι, ταξιτζήδες, και ενγένει όσοι δεν χωράνε στο Μνημόνιο της Νέας Ελλάδας. Προσοχή: Tο μπούμερανγκ είναι αυτεπίστροφο παιχνίδι.

ΑναλυτικάΟι «ασυμβίβαστοι» συμβιβασμένοι

Ημερομηνία:  26-07-2011

Για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στα μέρη (Κυβέρνηση – Πανεπιστήμιο/ Πρύτανεις) πρέπει να βρεθεί κοινή γλώσσα συνεννόησης αφού η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί (ή ερμηνεύει) τους όρους κατά το δοκούν.

ΑναλυτικάΔίκοποι χρεοκόποι

Ημερομηνία:  20-07-2011

Πλάι στην επιλεκτική οικονομική χρεοκοπία παραμονεύει και η γενική εκ-πτώχευση των κοινωνικών μας αξιών. Σ’ αυτήν πρέπει να πούμε το Μεγάλο Όχι. Δεν θα γίνουμε ρινόκεροι. Δεν θα τους μοιάσουμε. Δεν θα επιλέξουμε κι εμείς θύματα ανάμεσα στους συνανθρώπους μας, τους ήδη θυματοποιημένους. Το με «Ποιους είσαι;» αποκτά, πλέον, και ηθικό περιεχόμενο.

Αναλυτικά«Εκκαθάριση» χωρίς κάθαρση στα Πανεπιστήμια;

Ημερομηνία:  09-07-2011

Η πρόταση μου είναι στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου να μπουν αντιπροσωπευτικά ονόματα υπουργών, Πρυτάνεων και άλλων που δημιούργησαν αυτό το μοντέλο διοίκησης και μόνον τότε να αρχίσει η συζήτηση επί της ουσίας.

ΑναλυτικάΜαλλιά – Κουβάρια

Ημερομηνία:  05-07-2011

Τί το ιδιαίτερο είχαν τα επεισόδια πριν λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας; Κατά τη γνώμη μου, πέραν των καταστροφών (τόσο υλικών όσο και της εικόνας της χώρας), εγείρουν και ένα επιπλέον ζήτημα για την ίδια την Δημοκρατία: Υπάρχουν διακριτοί (και ορατοί) ρόλοι και θεσμικές λειτουργίες ή ο καθένας εφαρμόζει τον δικό του «νόμο»;

ΑναλυτικάΠολιτική ω(ρι)μότητα;

Ημερομηνία:  30-06-2011

Αν η κυβέρνηση θέλει να βρει χρήματα ας ψάξει καλύτερα τα μαύρα ταμεία (πιθανόν και τα δικά της) κι ας αφήσει τις ηθικολογίες και τη συμπόνια της.Κανείς έλληνας δεν αισθάνεται συμ-πατριώτης με αυτό το σύστημα εξουσίας που κυβερνά την Ελλάδα σαν ιδιοκτησία (λόγω τίτλων τιμής ή χρησικτησίας) χωρίς να χάνει ποτέ τίποτα.

ΑναλυτικάΚρίκοι και θηλιές της εξουσίας

Ημερομηνία:  23-06-2011

Θα πρότεινα στους υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους, που επικαλούνται συνεχώς το καθήκον τους «να σώσουν την πατρίδα» ( ή παρτίδα;), να συνειδητοποιήσουν αφενός ότι χωρίς Δημοκρατία και Ελευθερίες των πολιτών (ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η ασφάλεια για το αύριο) δεν νοείται σωτηρία κι αφετέρου ότι όποιος άρχων τελικά αποτυγχάνει να σώσει την Πατρίδα, οι λοιποί πατριώτες του επιφυλάσσουν τη γνωστή τιμωρία. («Σωτήρες» χωρίς να ρισκάρουν τίποτα, ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό, ούτε ηθικό δεν ανέχεται η Ιστορία)

ΑναλυτικάΟι πλατείες μας ξαναφέρνουν κοντά

Ημερομηνία:  22-06-2011

Το ανθρώπινο ον είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικό ον, «πολιτικό ζώον», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Γεννήθηκε για να ζήσει σε συναναστροφή με τους όμοιους του και να διαμορφώσουν κοινωνίες.

ΑναλυτικάΠολιτικές καρικατούρες και χάρτινες φιγούρες

Ημερομηνία:  19-06-2011

Οι επί 30 χρόνια καρεκλοκέντευροι καλά θα ‘ναι να τιμούν τη διαφορετική, έντιμη και καθαρή στάση όσων διαφωνούν και αποχωρούν. Οι αιωνίως διαμαρτυρόμενοι, υποκύπτοντες και «αμειβόμενοι» δια την πίστην τους στην ιδεολογικοπολιτική Απιστία ας μη βλασφημούν αυτό που ποτέ δεν θα έχουν το θάρρος να πράξουν.

ΑναλυτικάΤης κακομοίρας;

Ημερομηνία:  17-06-2011

Είναι άραγε της μοίρας (;) του ελληνικού λαού να κυβερνάται από οικογένειο-παρεό-κηπουρούς; Είναι της μοίρας(;) των αριστερών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τους «δουλεύουνε» με τρικ και με δώρα Δαναών οι ευνοούμενοι και οι ευνοούμενες του περιβάλλοντος; Είναι της μοίρας(;) των εντίμων προοδευτικών διανοούμενων και ενγένει ανησυχούντων πολιτών να πέφτουν στην παγίδα ψευτοδηλημμάτων που τους βάζουν έντεχνα ή άτεχνα οι πολιτικοί υπηρέτες όλων των αφεντάδων; Είναι της μοίρας (;) της Αριστεράς να ιδεολογικοποιούν (από τη μία ή την άλλη εκδοχή) τα α-νόητα διαγγέλματα αδόμητων προσώπων;

ΑναλυτικάΜωραίνει η εξουσία ή ο φόβος;

Ημερομηνία:  07-06-2011

Σε περιόδους κρίσης, εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, αναδεικνύονται –εκτός από τα συναφή με τη μορφή της κρίσης προβλήματα- και άλλες πτυχές και παθογένειες της χώρας. Και εμφανίζονται ως σύγχρονοι «μπαμπούλες» τα ιδεολογήματα και τα στερεότυπα περασμένων εποχών (και αιώνων) για να κρύψουν την αξιακή και στρατηγική ένδεια.

ΑναλυτικάΈνοχοι και συνένοχοι

Ημερομηνία:  05-06-2011

Και βέβαια δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι. Ούτε οι βουλευτές. Διαφέρουν ως προς το προσωπικό ήθος, τη μόρφωση, την εντιμότητα. Όμως –δυστυχώς- οι πολιτικοί μας παίζουν όλοι τους ίδιους ρόλους. Κι έχουν όλοι τους ίδιους στόχους.

Αναλυτικά