Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 11/2009


Υπάρχει αμυντικό μίσος;

Ημερομηνία:  30-11-2009 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Δεν σκεφτόμαστε μήπως ανοίγοντας «τον ασκό του μίσους» μπορεί κάποτε να βρεθούμε κι εμείς «απροστάτευτοι» μπροστά σε ισχυρότερους εχθρούς που τους «ενοχλούμε» (ιστορικά ή γεωπολιτικά);

Αναλυτικά



Διαπλοκή της παρέας και α-διαφάνεια των ισχυρών;

Ημερομηνία:  23-11-2009 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Δεν είναι θέμα διαφάνειας να γνωρίζουμε εάν όσοι κατέχουν δημόσιο αξίωμα ανήκουν σε Στοές, κατέχουν τίτλους ευγενείας ή χρηματοδοτούνται από «άδηλους πόρους»; Αυτά δεν θα τα βρούμε σε ηλεκτρονικές αιτήσεις γι' αυτό οφείλουν να μας τα δηλώσουν οι ίδιοι ή όσοι τους καλύπτουν (άλλωστε μυστικά προσωπικά δεδομένα και διαβουλευτική Δημοκρατία δεν συμβιβάζονται).

Αναλυτικά



Το τρίγωνο των... μαϊμούδων;

Ημερομηνία:  16-11-2009 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Εντιμοι και λαμόγια, πολυθεσίτες και αφοσιωμένοι στην αποκλειστική τους δουλειά, offshor-ίτες και παλιομοδίτες εξισούνται (ως ισάξιοι;) ενώπιον του (φορολογικού) νόμου.

Αναλυτικά



Εποπτευόμενη ελευθερία και όχι εγκλεισμός

Ημερομηνία:  14-11-2009 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Κύκλος διαβουλεύσεων και συζητήσεων έχει ανοίξει σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τα εναλλακτικά μέτρα σωφρονισμού ανηλίκων παραβατών, με στόχο την ουσιαστική κοινωνική επανένταξη. Στην Ελλάδα πλήθος φορέων έχουν αναδείξει το ζήτημα και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων βρίσκεται στη δεύτερη φάση της καμπάνιας της για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Αναλυτικά



Αδολες συγχύσεις;

Ημερομηνία:  09-11-2009 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Πριν από τη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής πρέπει να συμφωνήσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία για το ποια ακριβώς είναι τα όρια της ελευθερίας της Δημοκρατίας. Τα «εκτός ορίων» παιχνίδια μάς γυρνάνε στη βαρβαρότητα (ακόμα κι αν τα προτείνουν «αριστεροί»).

Αναλυτικά



Το λεξιλόγιο των αφελών;

Ημερομηνία:  02-11-2009 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Καταστρέψαμε τη χώρα με πρωτοστατούντες τους πολιτικούς και παρακοιμώμενους. Καταστρέψαμε την έννοια της πολιτικής με συμπαιγνία διαπλοκής και πελατειακής κοινωνίας. Καλά θα 'ναι να μην καταστρέψουμε και τις λέξεις, δηλαδή το περιεχόμενο των όρων.

Αναλυτικά