Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 02/2011


Καλότυχοι εναντίον κακότυχων;

Ημερομηνία:  28-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Το έγκλημα ως πολυσυστατικό σύστημα με χωροχρονικές και άλλες διασυνδέσεις και συσχετίσεις μπορεί να μελετηθεί ποικιλόμορφα, αφού οι πηγές πληροφόρησης γι' αυτό είναι περισσότερες της μιας.

Αναλυτικά



Πόσα λάθη συγχωρεί η Ιστορία;

Ημερομηνία:  21-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Το 2012 πρέπει να ανατείλει με ένα νέο πολιτικό φορέα Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συγκροτηθεί είτε ως δίκτυο συμπραττόντων κομμάτων είτε ως πολιτικό στρατηγείο οριζόντιων διασυνδέσεων και συνεργασιών κινημάτων πολιτών.

Αναλυτικά



Το ρήγμα πλουσίων-φτωχών οδηγεί στο έγκλημα

Ημερομηνία:  20-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η οικονομική κρίση (ανάλογα πάντοτε με το βάθος, την έκταση και τη διάρκειά της) μπορεί να έχει τρεις τουλάχιστον επιπτώσεις.

Αναλυτικά



Διχα(λα)σμένες προσωπικότητες;

Ημερομηνία:  14-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Ποιος άραγε έχει μείνει όρθιος και αλώβητος για να συζητήσει με το μέλλον και να ενσαρκώσει τις ελπίδες των χαμένων; Πώς θα σταματήσουν τα διπλά παιχνίδια διχασμένων προσωπικοτήτων που άλλα λένε κι άλλα εννοούν (και εν τέλει άλλα βιώνουν), παίζοντας επικίνδυνα με το δημόσιο συμφέρον;

Αναλυτικά



Συνάνθρωποι ή απάνθρωποι;

Ημερομηνία:  07-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η δημοκρατία κινδυνεύει όταν αυτοί που ζητάνε άσυλο κι αυτοί που διαθέτουν ασυλία επικαλούνται άλλο νόμο κι άλλο δίκαιο (ή δίκιο). Ο πλανήτης Γη ή ανήκει σε όλους ή σε κανέναν.

Αναλυτικά



Πήρε κανείς το μήνυμα;‏

Ημερομηνία:  02-02-2011 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Μπορεί κανείς να συσχετίσει την ίδρυση τζαμιού με την εγκατάσταση των μεταναστών στο «άσυλο» της Νομικής; Μπορεί κανείς να συσχετίσει την κοινωνική ανασφάλεια των πολλών με την «περιφρακτική» ασφάλεια των ολίγων; Μπορεί κανείς να συσχετίσει λέξεις, αριθμούς και νοήματα (όπως επιμήκυνση χρέους, αναδιάρθρωση, άνοιγμα στην αγορά) με βιώματα (όπως ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχια, κλείσιμο στον εαυτό σου καις το σπίτι σου);

Αναλυτικά



ζωή/2,3 πράγματα που ξέρω για αυτήν

Ημερομηνία:  01-02-2011 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε σπουδές Εγκληματολογίας στο Παρίσι. Αρθρογραφεί στον Τύπο και έχει γράψει βιβλία και ποιητικές συλλογές. Από το 1997 διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικά