Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 07/2008


Η ώρα της ευθύνης

Ημερομηνία:  30-07-2008 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Η ποινική δικαιοσύνη διέπεται από νοοτροπία τιμωρητισμού και κινείται στη λογική μιας α λα ελληνικά μηδενικής ανοχής, που λειτουργεί συγκυριακά, σπασμωδικά, επιλεκτικά και υποκριτικά.

ΑναλυτικάΤζ-ύφος δημοκρατ(ι)ών;

Ημερομηνία:  28-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Πάει, πέρασε και η 34η επέτειος της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Δεν έφυγε όμως μόνη της. Πήρε μαζί της αρκετά μεταπολιτευτικά σύμβολα (όπως π.χ. την επιχειρηματικοποιημένη άτσαλα γενιά της Νομικής ή του Πολυτεχνείου), μπόλικη μεταπολιτευτική ρητορική του κενού (π.χ. εκσυγχρονισμός, μεταρρύθμιση) και κυρίως μεταφόρτωσε στο μέλλον τα μεταπολιτευτικά όνειρα των Ελλήνων για μια Ελλάδα και για μια Δημοκρατία μάνα όλων.

ΑναλυτικάΕγκληματο-λογικές υποθέσεις;

Ημερομηνία:  21-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Χώρος - χρόνος - άνθρωποι: το τρίπτυχο και η παγίδα της μοίρας. Καμία θεωρία παιγνίων δεν στάθηκε ποτέ ικανή να μαθηματικοποιήσει, να τυποποιήσει αυτή την ειδική σχέση. Ποιος χρεώνεται τι στο έγκλημα; Κληρονομικότητα ή / και περιβάλλον;

ΑναλυτικάCorrect ή direct;

Ημερομηνία:  14-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η σύγχρονη πολιτική βρίσκεται μπροστά σε νέες καταστάσεις, που δεν μπορεί η ίδια ούτε να οριοθετήσει ούτε να διαχειριστεί. Αφού λοιπόν δεν φαίνεται να ανατρέπονται οι αρνητικοί κοινωνικοπολιτικοί όροι, πολλοί επιχειρούν να ελαφρύνουν την ορολογία (στο όνομα ενός ανέξοδου «ανθρωπισμού» ή ψευδο-προοδευτισμού).

ΑναλυτικάΔιπλή προδοσία

Ημερομηνία:  11-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Στο άρθρο: Λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου τοξικομανή. Τον τιμώρησαν με πρωτοφανή αγριότητα διότι «έβαλε χέρι» στο απόθεμα μεγαλεμπόρου

ΑναλυτικάΈνας ένας ή όλοι μαζί;

Ημερομηνία:  07-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Δημοσκόποι, καιροσκόποι και επισκόποι σ' ένα συμφωνούν. Ζούμε «το τέλος μιας εποχής». Μιας εποχής όπου ο πολίτης είχε μόνο δικαιώματα (και καμία υποχρέωση) και η Πόλις-Πολιτεία είχε μόνον εξουσίες (και καμία ευθύνη). Μιας εποχής με διάφορους «-ισμούς» αλλά περισσότερους εσμούς.

ΑναλυτικάΔιεφθαρμένα Πανεπιστήμια

Ημερομηνία:  05-07-2008 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Γιατί όχι στην καθιέρωση του πλήρους ασυμβίβαστου στους πανεπιστημιακούς με ελεγχόμενες εξαιρέσεις;

ΑναλυτικάΗ διαφάνεια ως εφεύρημα

Ημερομηνία:  03-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

«Η μάχη κατά της διαφθοράς γίνεται συχνά πολιτική ή κομματική σημαία,, αλλά συχνότερα καταλήγει σε απλή και εφήμερη θυσία ορισμένων αποδιοπομπαίων, των οποίων τα κεφάλια ζητάει έντονα η κοινωνία ή τα ΜΜΕ»

Αναλυτικά