Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 07/2008


Η ώρα της ευθύνης

Ημερομηνία:  30-07-2008 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Η ποινική δικαιοσύνη διέπεται από νοοτροπία τιμωρητισμού και κινείται στη λογική μιας α λα ελληνικά μηδενικής ανοχής, που λειτουργεί συγκυριακά, σπασμωδικά, επιλεκτικά και υποκριτικά.

Αναλυτικά



Τζ-ύφος δημοκρατ(ι)ών;

Ημερομηνία:  28-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Πάει, πέρασε και η 34η επέτειος της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Δεν έφυγε όμως μόνη της. Πήρε μαζί της αρκετά μεταπολιτευτικά σύμβολα (όπως π.χ. την επιχειρηματικοποιημένη άτσαλα γενιά της Νομικής ή του Πολυτεχνείου), μπόλικη μεταπολιτευτική ρητορική του κενού (π.χ. εκσυγχρονισμός, μεταρρύθμιση) και κυρίως μεταφόρτωσε στο μέλλον τα μεταπολιτευτικά όνειρα των Ελλήνων για μια Ελλάδα και για μια Δημοκρατία μάνα όλων.

Αναλυτικά



Εγκληματο-λογικές υποθέσεις;

Ημερομηνία:  21-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Χώρος - χρόνος - άνθρωποι: το τρίπτυχο και η παγίδα της μοίρας. Καμία θεωρία παιγνίων δεν στάθηκε ποτέ ικανή να μαθηματικοποιήσει, να τυποποιήσει αυτή την ειδική σχέση. Ποιος χρεώνεται τι στο έγκλημα; Κληρονομικότητα ή / και περιβάλλον;

Αναλυτικά



Correct ή direct;

Ημερομηνία:  14-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η σύγχρονη πολιτική βρίσκεται μπροστά σε νέες καταστάσεις, που δεν μπορεί η ίδια ούτε να οριοθετήσει ούτε να διαχειριστεί. Αφού λοιπόν δεν φαίνεται να ανατρέπονται οι αρνητικοί κοινωνικοπολιτικοί όροι, πολλοί επιχειρούν να ελαφρύνουν την ορολογία (στο όνομα ενός ανέξοδου «ανθρωπισμού» ή ψευδο-προοδευτισμού).

Αναλυτικά



Διπλή προδοσία

Ημερομηνία:  11-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Στο άρθρο: Λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου τοξικομανή. Τον τιμώρησαν με πρωτοφανή αγριότητα διότι «έβαλε χέρι» στο απόθεμα μεγαλεμπόρου

Αναλυτικά



Ένας ένας ή όλοι μαζί;

Ημερομηνία:  07-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Δημοσκόποι, καιροσκόποι και επισκόποι σ' ένα συμφωνούν. Ζούμε «το τέλος μιας εποχής». Μιας εποχής όπου ο πολίτης είχε μόνο δικαιώματα (και καμία υποχρέωση) και η Πόλις-Πολιτεία είχε μόνον εξουσίες (και καμία ευθύνη). Μιας εποχής με διάφορους «-ισμούς» αλλά περισσότερους εσμούς.

Αναλυτικά



Διεφθαρμένα Πανεπιστήμια

Ημερομηνία:  05-07-2008 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Γιατί όχι στην καθιέρωση του πλήρους ασυμβίβαστου στους πανεπιστημιακούς με ελεγχόμενες εξαιρέσεις;

Αναλυτικά



Η διαφάνεια ως εφεύρημα

Ημερομηνία:  03-07-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

«Η μάχη κατά της διαφθοράς γίνεται συχνά πολιτική ή κομματική σημαία,, αλλά συχνότερα καταλήγει σε απλή και εφήμερη θυσία ορισμένων αποδιοπομπαίων, των οποίων τα κεφάλια ζητάει έντονα η κοινωνία ή τα ΜΜΕ»

Αναλυτικά