Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Διπλή προδοσίαΆποψη στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 11/07/2008

Στο άρθρο:
"Λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου τοξικομανή: Τον τιμώρησαν με πρωτοφανή αγριότητα διότι 'έβαλε χέρι' στο απόθεμα μεγαλεμπόρου"

«Τα εγκλήματα τέτοιου τύπουέχουν έναν αποτρόπαιοχαρακτήρα ηθελημένα. Για δύο κυρίως λόγους.Ο πρώτοςείναι ο παραδειγματισμός, ο εκφοβισμός,η αποτροπή της παραβίασης των κανόνων του εγκληματικού παιχνιδιού, γιατίποτέ δεν κλέβεις έναν κλέφτη.Αυτός ο κανόνας ισχύει εδώ και παρά πολλά χρόνια στις οργανωμένες μαφίες, γι΄ αυτό το μάθημα πρέπει να είναι σκληρό και η εκδίκηση του αρχηγούνα φαντάζει τρομακτική σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να σκεφθεί να επιχειρήσει το ίδιο.Εχουμε από τις μαφίες της Αμερικής παραδείγματα εξόρυξηςματιών και ακρωτηριασμώνπριν από τον φόνο. Αυτόείναι το σημάδι της τιμωρίας του προδότη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με χρήστες. Δεν ήταν μόνο το θύμα χρήστης,ήταν και οι εκτελεστές. Προφανώς στην περίπτωσή τους συντρέχουν σωρευτικά στερητικάσύνδρομα ή φόβοι ότι δεν θα τους δοθεί καινούργια δόση και ταυτόχρονα ψευδαισθήσεις.Μηνξεχνάμε ότι ζουν υπό το κράτος ψευδαισθήσεων. Ταυτόχρονα, απ΄ τη δική τους οπτική γωνία, τον θεωρούσαν προδότη,διότι με την ενέργειά του αυτή θα μπορούσε να οδηγήσειστο να μην τους δίνουν οι έμποροι τη δόση τους. Πρόκειται,δηλαδή, για μια διπλή προδοσία, η οποία έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά για όλους αυτούς τους λόγους».