Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 11/2006


Η Αριστερά και ο λύκος

Ημερομηνία:  12-11-2006 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η Αριστερά σίγουρα δεν είναι υπεύθυνη για όσα γίνονται (από τις φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικοφανείς κυβερνή­σεις).Είναι όμως συν-υπεύθυνη για όσα δεν γίνονται. Η Αριστερά δεν έχει ως ιστορικό ρόλο μόνο να ορίζει «τι είναι κοινωνική δικαιοσύνη», «τι είναι συμμετοχική δημοκρατία», «τι είναι λαϊκή κυριαρχία». Οφείλει και να διακρίνεται από το τολμηρό (ακόμα κι από το παράτολμο και σε κάθε περίπτωση ανιδιοτελές και μεγάθυμο) άλμα πάνω από τις δικές της αγκυλώσεις, προκειμένου να α­πελευθερώσει -εδώ και τώρα- την πάσχουσα σιωπηρή πλειοψηφία των αδύναμων (είτε ψηφίζει είτε όχι αριστερά κόμματα).

Αναλυτικά



Μία θεωρία, τρία υστερόγραφα

Ημερομηνία:  12-11-2006 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η οριοθέτηση της σχολικής βίας προσκρούει σε διαφορετικές θεωρίες, αντιλήψεις και πρακτικές. Ο κάθε παράγοντας της σχολικής ζωής μπορεί να εκλάβει ως έκφραση/μορφή βίας κάθε αντικανονική, αντισυμβατική ακόμα και κάθε μη αναμενόμενη συμπεριφορά (από την απρεπή εμφάνιση μέχρι το ύφος, από τη χειρονομία μέχρι τον βανδαλισμό).

Αναλυτικά



Πανδώρα (Εφημερίδα το Βήμα, 11 Νοεμβρίου 2006)

Ημερομηνία:  11-11-2006 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Πανδώρα, 11 Νοεμβρίου 2006.

Αναλυτικά



«Για ένα ποτό με τον Πανούση»... (Εφημερίδα: Παρατηρητής της Θράκης, 11/11/06)

Ημερομηνία:  11-11-2006 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

έτσι τιτλοφορούνταν η πρόσκληση που απηύθυναν παλιοί Νομικάριοι του Δημοκριτείου και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή», αλλά και τοιχοκολλήθηκε στα δικαστήρια της Οδού Ευελπίδων στην Αθήνα.

Αναλυτικά



Δεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ

Ημερομηνία:  09-11-2006 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Δεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ, ήταν ένας από τους στίχους που έγραψε στο χαρτί ο Γιάννης Πανούσης αμέσως μετά τις νομαρχιακές εκλογές. 0 υποψήφιος με τον Συνασπισμό υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς χαρακτηρίζει την εμπειρία που απέκτησε από την υποψηφιότητα του εμπλουτιστική αλλά πολιτικά «δίκοπη», λέει ότι πιθανότατα δεν θα το ξανάκανε και, όταν ρωτάται για τις δηλώσεις του περί αριστερού life style στον ΣΥΝ, επισημαίνει ότι τα δικά του κριτήρια άπτονται της προσωπικής του ηθικής και αισθητικής.

Αναλυτικά



Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Ημερομηνία:  07-11-2006 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Όπως δήλωσα το ίδιο το βράδυ των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής (15.10) των αυτοδιοικητικών εκλογών 2006: "Είναι αυτονόητο ότι αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για όποιο αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί στη δυναμική της αριστεράς...".

Αναλυτικά



«Ωρα για τον Mεγάλο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς»

Ημερομηνία:  04-11-2006 | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Tη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος, με τη συμμετοχή του ΠAΣOK, του ΣYN και άλλων σχηματισμών, προτείνει σε συνέντευξή του στην «Hμερησία του Σαββάτου» ο κ. Γιάννης Πανούσης. «Aυτή η χώρα ή θα προχωρήσει σε μια μεγάλη συμμαχία Kεντροδεξιάς (με τη N.Δ. και μέρος του ΠAΣOK) ή θα ρισκάρει μια πραγματική, έντιμη και σταθερή αριστερή προοπτική», δηλώνει ο ίδιος

Αναλυτικά