Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 09/2008


Οι μόνοι «καθαροί»;

Ημερομηνία:  29-09-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η Αριστερά άρχισε να 'χει θρησκοληπτικές αντιδράσεις. Και δεν αναφέρομαι στις παλαιότερες «αγιοποιήσεις» (με τις γνωστές αποκαθηλώσεις), αλλά στις σύγχρονες αντιλήψεις για πορεία στον Αδη και περίπατο στον Παράδεισο.

Αναλυτικά



Σαν έ(ν)τοιμοι από καιρό;

Ημερομηνία:  22-09-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Ο καθένας έχει το δικαίωμα ν' αλλάζει απόψεις και στάσεις. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να είναι διπρόσωπος, υποκρινόμενος ότι είναι «άλλος» ή ότι διαθέτει δύο κεφάλια, δύο καρδιές, δύο ιδεολογίες.

Αναλυτικά



Τα φιλαράκια τα καλά;

Ημερομηνία:  15-09-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ λοιπόν να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουμε τόσο «αφελείς» υπουργούς που συνεχώς τους κοροϊδεύουν οι διορισθέντες από τους ίδιους σύμβουλοί τους, καλά θα ήταν σε περίπτωση θεσμικών -και όχι ατομικών- παρεκκλίσεων να «ξηλώνεται» όλο το σύστημα με τα φιλαράκια τα καλά. Ισως έτσι σπάσουν και τα στεγανά των ιδιόμορφων κρατιδίων και μπορέσουν ν' αναπνεύσουν οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί.

Αναλυτικά



Κο-τζαμπα-σύνη;

Ημερομηνία:  15-09-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η χώρα μας έχει γεμίσει από «τζάμπα μάγκες». Σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες, καλυπτόμενοι από διαφόρων ειδών και μορφών ασυλίες (από βουλευτική μέχρι διαπλεκόμενη), «πουλάνε μούρη» εκ του ασφαλούς και μόλις κάτι πάει στραβά, τρέχουν να κρυφτούν πίσω από νομικά, πολιτικά, οικονομικά πλέγματα προστασίας και συγκάλυψης.

Αναλυτικά



Ένα είναι το παρα-κράτος;

Ημερομηνία:  01-09-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Είμαστε ένας λαός που ονειρεύεται πολύ, αλλά σκέφτεται και σχεδιάζει λίγο. Γι' αυτό μας κυβερνάνε και μας καθοδηγούν και μας εκμεταλλεύονται οι έμποροι ονείρων. Ολοι οι ηγέτες μας έχουν οράματα, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα οργανώσει έτσι τη χώρα, ώστε να λειτουργήσει -τουλάχιστον- η δημοκρατία μας. Από όραμα σε όραμα και από Πυθία σε Πυθία, εθιστήκαμε όμως κι εμείς στο να πιστεύουμε άλλοτε στον από μηχανής Θεό κι άλλοτε στα θαύματα (όχι του Θεού, αλλά των «μηχανισμών»).

Αναλυτικά