Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Ένα είναι το παρα-κράτος;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 01/09/2008

Πώς έγινες τόσα πρόσωπα;
Ξεθωριάζουνε μορφές
βυθίζονται στα νερά
Δ. Γαβαλάς, Σύμμετρος έρωτας

Είμαστε ένας λαός που ονειρεύεται πολύ, αλλά σκέφτεται και σχεδιάζει λίγο. Γι' αυτό μας κυβερνάνε και μας καθοδηγούν και μας εκμεταλλεύονται οι έμποροι ονείρων. Ολοι οι ηγέτες μας έχουν οράματα, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα οργανώσει έτσι τη χώρα, ώστε να λειτουργήσει -τουλάχιστον- η δημοκρατία μας. Από όραμα σε όραμα και από Πυθία σε Πυθία, εθιστήκαμε όμως κι εμείς στο να πιστεύουμε άλλοτε στον από μηχανής Θεό κι άλλοτε στα θαύματα (όχι του Θεού, αλλά των «μηχανισμών»).

ΕΤΣΙ είναι αν έτσι πειστήκαμε ότι μπορούνε να τα κάνουνε να είναι. Εκτός όμως από τους εμπόρους ονείρων, μας έχουν προκύψει και έμποροι φόβου και κινδύνων. Αυτοί κερδοσκοπούν με τις ανασφάλειές μας και με το γενικό κλίμα καταστροφολογίας ή και εσχατολογίας. Ο πλανήτης κινδυνεύει, η ανθρωπότητα χάνεται και αυτεπάγγελτα προσφέρονται να μας σώσουν τεχνολόγοι, «αιρετικοί» ψευδο-Μεσσίες, αρμαγεδδων-ομάχοι. Ολοι αυτοί αντιμετωπίζουν -έναντι αμοιβής- τους πάσης φύσεως σατανάδες και λοιπούς εχθρούς του Καλού. Ετσι είναι, αν έτσι φοβηθήκαμε ότι μπορεί να είναι.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, πέραν των άλλων, επιβιώνει και η εμπορία τού σκοτεινού παρελθόντος, της συνωμοσίας των φαντασμάτων τού χτες. Οι πολιτικοί μας, όταν ξεμένουν από επιχειρήματα ή όταν θέλουν να καλύψουν τις κομματικές ή προσωπικές τους ευθύνες, ανοίγουν την ντουλάπα με τον σκελετό του παρακράτους και (νομίζουν ότι) λύνουν αμέσως το προκύψαν πρόβλημα.

ΑΥΤΟ όμως το τέχνασμα είχε ένα όριο, πολιτικό και δημοκρατικό. Κι αυτό το όριο, αν δεν ήταν το 1974, σίγουρα ήταν το 1981.

ΘΕΩΡΩ επικίνδυνο να επικαλείται κάποιος σήμερα το παρακράτος, ενώ είχαμε (ψηφίσει) κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια. Εκτός αν το παρακράτος δεν έχει χρώμα, αλλά απλώς αλλάζει χέρια. Ή εκτός αν μιλάμε για κομματικό παρακράτος ή καλύτερα για κομματικά παρακράτη, οπότε το κάθε κόμμα οφείλει να αναζητήσει «εντός του» τα στελέχη που στήνουν έκνομες ή έκτροπες δραστηριότητες (προς όφελος ανώνυμων εντολέων;).

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ των ονείρων, των φόβων και των βρι-κολάκων καλά θα 'ναι να μαζέψουν την πραμάτεια τους, γιατί το παιχνίδι πια είναι γνωστό και οι παίκτες μη εξαιρετέοι. Το «έτσι είναι, επειδή το λέμε εμείς οι illuminati», οι σοφοί ή οι (πρώην) αριστεροί δεν πείθει πια κανέναν.