Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Η ώρα της ευθύνηςΣτην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 30/07/2008

Η απλή παρακολούθηση των καθημερινών εξελίξεων όλο το τελευταίο διάστημα αποτελεί πρόκληση για όσους ασχολούνται με το ποινικό φαινόμενο, τη δραστηριότητα των οργάνων εφαρμογής του νόμου, την απεικόνιση του ζητήματος στα ΜΜΕ, τη βίωση των συναφών προβλημάτων από τους πολίτες. Η ποινική δικαιοσύνη διέπεται από νοοτροπία τιμωρητισμού και κινείται στη λογική μιας α λα ελληνικά μηδενικής ανοχής, που λειτουργεί συγκυριακά, σπασμωδικά, επιλεκτικά και υποκριτικά.

Ακόμη χειρότερα, οδηγείται στην απώλεια τής «έξωθεν καλής μαρτυρίας», καθώς όλο και περισσότερο οι πολίτες πείθονται -καλώς ή κακώς - ότι κρίσιμες αποφάσεις καθορίζονται από εξω-νομικά κριτήρια και εξωθεσμικές σκοπιμότητες. Το κράτος δικαίου απογυμνώνεται από το ουσιαστικό του περιεχόμενο, τείνει να εξελιχθεί σε ένα άδειο κέλυφος ρητορικής, σε ένα «πουκάμισο αδειανό». Τελευταίο επεισόδιο του επικίνδυνου σίριαλ η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα σε μεγάλο βαθμό κινούνται στη λογική των συσχετισμών, των συμψηφισμών και των εντυπώσεων. Ο εκλαϊκευμένος (ψευδο)επιστημονικός λόγος απλώς ικανοποιεί τις απλουστευτικές ερμηνείες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Οι περιστασιακές τοποθετήσεις για τις ανάγκες της επικαιρότητας παρασύρονται στη δίνη της.

Οφείλονται επειγόντως απαντήσεις για τις διαδικασίες παραγωγής των (ποινικών) νόμων και του ρυθμιστικού πεδίου που καταλαμβάνουν, τους τρόπους εξασφάλισης στην πράξη των προβλεπομένων εγγυήσεων για κάθε ύποπτο, κατηγορούμενο ή κρατούμενο πολίτη, τις δικλίδες ασφαλείας για την πραγματική και όχι προσχηματική ανεξαρτησία των δικαστών, τον δημοκρατικό έλεγχο και την ουσιαστική λογοδοσία όλων των μηχανισμών εφαρμογής του (ποινικού) νόμου. Οφείλεται κυρίως η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάκτηση της χαμένης «δικαιοκρατικής κουλτούρας» στη συλλογική κοινωνική συνείδηση.
Είναι η ώρα της ευθύνης.

Βασίλης Καρύδης, αν. καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου 
Χρήστος Λυριντζής, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών 
Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν. καθηγητής Παν/μίου Κρήτης 
Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών 
Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ 
Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην πρόεδρος ΔΣΑ 
Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών


Το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF (Acrobat reader) PDF