Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Η κουλτούρα της διαφθοράς

Ημερομηνία:  16-04-2012

Η πολιτική διαφθορά, ως «ανάρμοστη σχέση μεταξύ αγοράς και πολιτικής», δηλαδή ως διαπλοκή, κατέστη μέρος της πολιτικής κουλτούρας. Κουλτούρα της διαφθοράς και κουλτούρα του δημόσιου βίου (συμ)πορεύονται.

ΑναλυτικάΑπό την πολιτική εξουσία στην οργανωμένη διαφθορά

Ημερομηνία:  14-04-2012

Η διαφθορά είναι δια–θεσμικό φαινόμενο, άρα πρέπει να παρέμβουμε πρωτίστως στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Κι αυτό, δηλαδή η πάταξή της, είναι καθήκον ισοδύναμο με το άρθρο 120 §§ 2, 4 του Συντάγματος, δηλαδή «επαφίεται στον πατριωτισμό (εκείνων) των ελλήνων».

ΑναλυτικάΒίος αβίωτος;

Ημερομηνία:  08-04-2012

Η ατομική αυτοκτονία σε μια κοινωνία χωρίς κανόνες, σε βαθιά κρίση θεσμών και σχέσεων, πέραν του προσωπικού συμβολισμού εμπεριέχει και επικοινωνιακά μηνύματα ζωής και θανάτου.

ΑναλυτικάΜπορούμε να ζήσουμε χωρίς μύθους;

Ημερομηνία:  02-04-2012

Εν αναμονή της αναζήτησης/ανεύρεσης της νέας ταυτότητας του Έλληνα καλό θα ήταν να κοιτάμε εκτός από την (άδεια) τσέπη μας και το (διάτρητο) αξιακό μας σύστημα.

ΑναλυτικάΥπέρβαση του διχαστικού διλήμματος

Ημερομηνία:  01-04-2012

Την Ελλάδα τη «σκοτώνουν» πάντοτε οι Ελληνες. Οι άλλοι - φίλοι, σύμμαχοι κι εχθροί - απλώς ξύνουν τις ήδη ανοικτές πληγές.

ΑναλυτικάΟ θάνατος του πολιτικού... εμποράκου

Ημερομηνία:  26-03-2012

Το γεγονός ότι είμαστε λαός ονειροπόλος δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι μας αρέσει να μας «πουλάνε ψεύτικα όνειρα», ν' ανιχνεύουν τις υποσυνείδητες επιθυμίες μας και να μας τις προσφέρουν ως θέαμα και ως ενοχή, να μας πιέζουν ν' αποκρυπτογραφήσουμε μηνύματα ευτυχίας και ευδαιμονίας. Φτάσαμε στο έσχατο όριο: αφήσαμε να κατασκευάζουν τα όνειρά μας. Πολλά κόμματα έχουν ήδη ιδρύσει γραφείο Λαϊκών Ονείρων. Άνοιξαν τις πόρτες αλλά οι «πελάτες» λιγόστεψαν. Τα βαρύγδουπα λόγια δεν πείθουν.

ΑναλυτικάΕκείνοι, Αυτοί και οι Άλλοι

Ημερομηνία:  21-03-2012

Χρειάζεται πολιτικό θάρρος, ελευθερία λόγου, ανθρωπιά και, κυρίως, αυτοθυσία για να αποτιναχτούν τα δεσμά της επαγγελματοποιημένης ή και «εξαρτημένης» πολιτικής. Χρειάζεται, όμως, και εμπιστοσύνη του λαού στους «Άλλους».

ΑναλυτικάΆμεσο κοινό χρέος

Ημερομηνία:  16-03-2012

Άλλης τάξης ζήτημα είναι να πιστεύεις στην ενότητα της Αριστεράς (αναγνωρίζοντας τα συγκυριακά προβλήματα) κι άλλης τάξης να μην την πιστεύεις (ή να την εξορκίζεις). Οι πρώτοι πρέπει να προβούν σε υπερβάσεις (κινητοποιώντας και τις κομματικές τους βάσεις στην κατεύθυνση αυτή). Οι δεύτεροι πρέπει να αναζητήσουν ένα άλλο "λυτρωτικό" όραμα (ίσως και στα προς δημιουργίαν νέα πολιτικά μορφώματα).

ΑναλυτικάΚάνουν ότι φεύγουν αλλά μένουν

Ημερομηνία:  15-03-2012

Για να μεταρρυθμιστεί κάτι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να έχει προηγουμένως ρυθμιστεί, να έχουν προβλεφθεί όροι λειτουργίας, διαδικασίες ελέγχου, κυρωτικοί μηχανισμοί, κ.λπ.

ΑναλυτικάΔεν συγ-χωρούμε

Ημερομηνία:  13-03-2012

Πρέπει ν' αλλάξουμε τη βάση της συζήτησης. Το θέμα δεν είναι αν κουρεύτηκαν τα παλιά χρέη από το κεφάλι των Ελλήνων αλλά αν "κόπηκαν και τα πόδια" αυτών που τα δημιούργησαν.

ΑναλυτικάΌχι άλλη πολιτική ευπιστία

Ημερομηνία:  11-03-2012

Αναρωτιέμαι εάν αυτοί που (υποτίθεται ότι) διαχειρίζονται το μέλλον της Ελλάδας φοβούνται περισσότερο την πτώχευση της χώρας από τη δική τους οριστική έκπτωση. Πανικόβλητοι από την (επ)ερχόμενη λαϊκή οργή, ζητούν άλλοτε την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου (μήπως και κάποιο θαύμα αντιστρέψει το κλίμα) κι άλλοτε την (από τώρα;) συγκρότηση μισο-ΝΔ και μισο-ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές (μήπως και έτσι αναχαιτισθεί η δια-φυγή προς τα κόμματα της Αριστεράς).

ΑναλυτικάΟι "εχθροί" κινούνται εντός του στρατοπέδου;

Ημερομηνία:  11-03-2012

Δεν είναι πολιτικά έντιμο να διατηρούμε επί 38 μεταπολιτευτικά χρόνια την Αριστερά μικρή, ισχυριζόμενοι ή αυτοβαυκαλιζόμενοι ότι μόνον έτσι θα είναι αυθεντική και «καθαρή»; Και τούτο διότι, όταν μένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα «μικρή», δύσκολα θα παραμείνεις «άσπιλη» και διότι ο λαός ψηφίζει Αριστερά για να λυθούν τα προβλήματά του κι όχι για να παρακολουθεί εσωτερικές τάσεις, εντάσεις, διαστάσεις και διασπάσεις. Δεν είναι ζώσα η Αριστερά που παραπέμπει στο αόριστο μέλλον, στον δογματικό παράδεισο της δήθεν λαϊκής εξουσίας, την ευθύνη για το σήμερα.

ΑναλυτικάGreek dream

Ημερομηνία:  05-03-2012

Είμαστε υπερήφανοι που μας φωνάζουν ευρω-έλληνες ή νιώθουμε υπερήφανοι επειδή αγαπάμε μιαν Ελλάδα που θα μας πληγώνει και θα την πληγώνουμε, θα μας αγκαλιάζει και θα την αγκαλιάζουμε, θα μας ξεχνάει κι εμείς ποτέ δεν θα την ξεχνάμε; Ας πάψουμε, λοιπόν, να χτυπάμε τον τοίχο πιστεύοντας ότι χτυπάμε το καρφί.

ΑναλυτικάΦτάνει πια με «τους δήθεν δικούς μας» (από αριστερά/δεξιά) σωτήρες

Ημερομηνία:  26-02-2012

Ανάμεσα στα άλλα διλήμματα (ή και ιδεολογήματα) που διακινούνται αυτή τη δύσκολη εποχή είναι και το ποιος είναι αριστερός ή και το ποιος είναι δικός μας. Κατά τη γνώμη μου, αριστερός πάει να πει αριστερός σε όλα και συντηρητικός πάει να πει συντηρητικός σε όλα. Επειδή, όμως, αυτές οι ακραίες διακρίσεις, είτε δεν διαπιστώνονται είτε δεν είναι εμφανείς, κρίνω ορθότερο να αξιολογούμε με καθαρό μάτι και νου καθεμιά από τις πράξεις και τον κοινό παρονομαστή της συνολικής δράσης.

ΑναλυτικάΑσπίδα

Ημερομηνία:  25-02-2012

Μπορεί η οργανωτική ή προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων της αριστεράς να περνάει τη δική της φάση "αργής επώασης", θεωρώ όμως αναγκαία την από τώρα υιοθέτηση από όλους δύο βασικών αρχών.

ΑναλυτικάΟι εφτά πληγές των αρχών του 2012

Ημερομηνία:  19-02-2012

Οι ίδιοι πολιτικοί που «διαφήμιζαν» (μαζί με διανοούμενους και με το αζημίωτο) την Ισχυρή Ελλάδα, τώρα χύνουν κορκοδείλια δάκρυα για την Ψωροκώσταινα της πτώχευσης (όχι των ιδίων, αλλά των υπολοίπων).

ΑναλυτικάΟι εφτάψυχοι... νεκροί

Ημερομηνία:  13-02-2012

Με τόσες κόκκινες γραμμές που χαράζουν καθημερινά οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κυβερνητικών κομμάτων θα' πρεπε ή η χώρα μας να έχει γίνει «κουμμουνιστική» ή κάποιοι να κοκκινίζουν από ντροπή.

ΑναλυτικάΆνθρωποι & ανθρωπάκια

Ημερομηνία:  06-02-2012

Τελικά ποιος είναι ο άγιος και ποιος ο διάβολος σ'αυτή τη χώρα;

ΑναλυτικάΚαθ-αιρετικά

Ημερομηνία:  01-02-2012

Όλοι (θέλουμε να) ελπίζουμε ότι θα σωθεί η χώρα και μαζί της θα διασωθούμε κι εμείς. Τι εννοούμε όμως σωτηρία;

ΑναλυτικάΑπό μηχανής...;

Ημερομηνία:  30-01-2012

Αυτή η χώρα δεν κινδυνεύει τόσο (ή μόνο) από τους δανειστές της (οι οποίοι συν τοις άλλοις θέλουν να την ταπεινώσουν), αλλά κυρίως από την Άτη, την Ειμαρμένη, τη Νέμεση.

ΑναλυτικάΔημοκρατία χωρίς δημοκράτες

Ημερομηνία:  20-01-2012

Γκρίζα, μελαγχολική, κολοβή, ανάπηρη η Δημοκρατία μας μόνον άχρηστη δεν είναι σ'αυτές τις δύσκολες και δυσοίωνες μέρες.

ΑναλυτικάΈχει η Ελλάδα «καγκουρό»;

Ημερομηνία:  07-01-2012

Θα ξεκινήσω από τις πλέον πεζές ερμηνείες και θα προχωρήσω με τις πλέον περίπλοκες (ή και φουτουριστικές) που επιχειρούν να προσεγγίσουν το φαινόμενο της καγκουροποίησης.

ΑναλυτικάΤης Προ-εδρικής φρ-ουράς

Ημερομηνία:  03-01-2012

Το πρόβλημα της χώρας –εδώ και τώρα- είναι αυτοί κι αυτό που κουβαλάνε ως πολιτική νοσηρότητα.

ΑναλυτικάΕύκολα λόγια (πολιτικών) Στις δύσκολες εποχές (πολιτών)

Ημερομηνία:  24-12-2011

Περιορίζουμε υπερ-βολικά το πεδίο των ηθικά αδιάφορων πράξεων και παραλείψεων και αρνούμαστε να (απο) δεχτούμε ότι τα όρια της ελευθερίας μας τίθενται από την κοινωνία των αξιών κι όχι από το Χρηματιστήριο των αξιόγραφων.

ΑναλυτικάΑπό την έκτακτη εισφορά στη μόνιμη συμφορά;

Ημερομηνία:  08-12-2011

Αποτυχημένη η κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου. Επιτυχημένη η κυβέρνηση Παπαδήμου; Ποιος κάνει τη διαφορά; Οι υπουργοί της ΝΔ ή του ΛΑΟΣ;

Αναλυτικά