Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Ξένοι στην ίδια πόλη;

Ημερομηνία:  06-04-2009

H συμμετοχική δημοκρατία της εγγύτητας απαιτεί κοινότητες-γειτονιές, κοινωνικά δίκτυα, κυψέλες κοινής ζωής. Πώς μπορούμε να μοιραζόμαστε κοινές αξίες εάν ζούμε σε «διαφορετικούς κόσμους» που απέχουν μεταξύ τους λίγα μέτρα;

ΑναλυτικάΣε τι ομνύουν σήμερα οι Eλληνες;

Ημερομηνία:  30-03-2009

Αρκετά λαβώσαμε την πατρίδα μας με εμφύλιους σπαραγμούς. Aς μην την ευτελίσουμε με πολιτικές μικροψυχίες.

ΑναλυτικάΠοια είναι η «άλλη» δημοκρατία;

Ημερομηνία:  23-03-2009

Κινδυνεύουμε εξίσου από αυτούς που μας φοβίζουν και από αυτούς που θα 'ρθουν να μας σώσουν

ΑναλυτικάΥπάρχει «μετά» στη Μεταπολίτευση;

Ημερομηνία:  16-03-2009

Δεν μας άφησε μόνον η δικτατορία τραύματα. Το ίδιο φαίνεται να πράττει και η Μεταπολίτευση. Είναι ιδιαίτερα παράξενο το ότι ένας λαός άντεξε όλες τις κακουχίες του παρακράτους, του πολέμου, του εμφυλίου, της χούντας και δεν μπόρεσε ν' αντέξει (και να διαχειριστεί) τις ελευθερίες της Μεταπολίτευσης. Δεν ήμασταν έτοιμοι για τόση ελευθερία.

ΑναλυτικάΚοινωνία δίχως κανένα χρέος;

Ημερομηνία:  09-03-2009

Σε μια κοινωνία δεν συμμετέχουμε μόνο για να διεκδικούμε ή μόνο για να κερδίζουμε. Πρέπει συχνά-πυκνά να αυτοπεριορίζουμε τα δικαιώματά μας για να μπορέσει να χαρεί ο πλαϊνός μας τα δικά του δικαιώματα.

ΑναλυτικάΟύτε θύτης ούτε θύμα

Ημερομηνία:  23-02-2009

Το τίμημα της ελευθερίας, όταν δεν είσαι με τους ένθεν/κακείθεν θύτες, είναι να είσαι πάντοτε θύμα. Αισθάνεται όμως θύμα κάποιος που χιλιάδες φοιτητές του τον αγαπάνε;

Αναλυτικά«Είμαι υπερήφανος»

Ημερομηνία:  20-02-2009

Είμαι υπερήφανος για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους συναδέλφους μου που μαζί υπηρετούμε την επιστήμη και διδάσκουμε ελευθερία σκέψης και ευθύνη πράξεων.

ΑναλυτικάΠερεστρόικα α λα γκρεκ;

Ημερομηνία:  16-02-2009

Η Κοινωνική ανασυγκρότηση είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης. Κρίσης ταυτότητας, κρίσης ιδεολογικοπολιτικής και ιδίως στρατηγικής κρίσης επιβίωσης της Ελλάδας (άρα και ημών των ιδίων).

ΑναλυτικάΠαλικάρια της φακής;

Ημερομηνία:  09-02-2009

Αν ως κοινωνία πιστεύουμε ότι οι απαγωγές αφορούν τους πλούσιους και οι τρομοκρατικές ενέργειες αφορούν τους φορείς καταστολής, τότε αρνούμαστε το γενικό κοινωνικό συμβόλαιο ασφάλειας, επιμερίζουμε τους κινδύνους κατά (ταξική;) βούληση και αναδεχόμαστε την πιθανότητα στους αυριανούς «πυροβολισμούς» κατά της δικής μας κοινωνικής υπο-ομάδας να είμαστε μόνοι και αβοήθητοι. Αυτό θέλουμε;

ΑναλυτικάΣπονδη-λωτό;

Ημερομηνία:  02-02-2009

Ίσως θα 'πρεπε το μέλλον του τόπου ν' ανατεθεί στους μη συμμετέχοντες, τους μη σίγουρους και τους έντιμους. Με άλλα λόγια, σ' αυτούς που δεν κάνουν σπονδή στον Μαμωνά και δεν τρώνε τον λωτό της ένοχης λήθης.

ΑναλυτικάΗ ελληνικότητα: ουσία ή περι-ουσία;

Ημερομηνία:  01-02-2009

Το να ζεις και να λειτουργείς ταυτόχρονα ως κοσμοπολίτης, ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας, συνιστά το στοίχημα αντοχής του Ελλαδίτη αλλά και του απόδημου Έλληνα. Η τόνωση του πατροπαράδοτου κοσμοπολιτισμού με τον σύγχρονο οικουμενισμό αποτελεί το μέγα στοίχημα για τη διατήρηση της ελληνικότητας.

ΑναλυτικάΈλληνες εναντίον του εαυτού τους;

Ημερομηνία:  26-01-2009

Δεν είναι συνετό να παίζουμε συνεχώς με την Ιστορία. Κάποτε θα μας τιμωρήσει.

ΑναλυτικάΔικαίωμα στη μη διαφορά;

Ημερομηνία:  19-01-2009

Εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε κοινότητες (συν)ανθρώπων, μήπως θα πρέπει να φρενάρουμε (έστω για μιαν ανάσα περισυλλογής) ή και να διεκδικήσουμε το εξίσου θεμελιώδες δικαίωμα του να μην είσαι διαφορετικός;

ΑναλυτικάΕίμαστε όλοι προβοκάτορες;

Ημερομηνία:  12-01-2009

Η προστασία της δημοκρατίας και των ελευθεριών από τις επιβουλές των παρανομούντων αφορά και τις από πάνω αλλά και τις από κάτω εκ-τροπές βίας, καταστολής και εξουσίας (άλλωστε οι όροι του παιχνιδιού είναι λίγο-πολύ ίδιοι). Η (όποια) «προβοκάτσια» της Αστυνομίας δεν καθιστά τους κουκουλοφόρους λαϊκούς αγωνιστές και η (όποια) «προβοκάτσια» των (όποιων) μυστικών υπηρεσιών δεν καθιστά τη δολοφονική απόπειρα κατά των αστυνομικών ενέργεια άνευ πολιτικής αξίας.

ΑναλυτικάΤων Ελληνοφανίων;

Ημερομηνία:  05-01-2009

Στην Ελλάδα των λαθών και των λαθεμένων επιλογών και εν όψει των αυριανών Φώτων, ίσως θα ήταν χρήσιμο να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα.

ΑναλυτικάΠοιος θα σβήσει το φως;

Ημερομηνία:  01-01-2009

Ένα μυθιστόρημα δεν ολοκληρώνεται με τη λέξη «τέλος» ή με μια λευκή τελευταία σελίδα που δεν έχει γράμματα, αλλά στην πραγματικότητα κατά-γράφει, με αόρατο στον μη μυημένο τρόπο, το τι άφησαν πίσω τους οι 200 σελίδες του βιβλίου.

ΑναλυτικάΤί είναι ένας διά-λογος για την Παιδεία;

Ημερομηνία:  01-01-2009

Τί είναι και πώς διεξάγεται ένας ειλικρινής διάλογος για το δημόσιο συμφέρον;

ΑναλυτικάΘείον πυρ ή αυτοπυρπόληση;

Ημερομηνία:  29-12-2008

Εκτός από τις φωτιές που ανάβουν οι άνθρωποι για να φωτίσουν, να ζεσταθούν ή να κάψουν, υπάρχει και το θείον πυρ που εμπνέει και κινητοποιεί.

ΑναλυτικάΕύκολα και ένοχα ευχολόγια;

Ημερομηνία:  22-12-2008

Εχουμε όλοι λίγο-πολύ συμφωνήσει πως ο θάνατος ενός παιδιού είναι πάντοτε «ένας φόνος» (αφού κάποιος κάτι παρέλειψε, κάτι ξέχασε, κάτι άφησε γι' αργότερα). Η εκτέλεση ενός παιδιού με μια αστυνομική σφαίρα συνιστά ένα διπλό θάνατο (όχι μόνο του άτυχου παιδιού αλλά και της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τους φορείς που έχουν αναλάβει την προστασία μας). Η δολοφονία των ονείρων, προσδοκιών, ελπίδων μιας ολόκληρης γενιάς, το «σκοτωμένο» μέλλον των παιδιών μας, εισπράττεται- και ορθώς- ως τριπλός θάνατος.

Αναλυτικά«Μάθημα 1ον για τον υπουργό Παιδείας ως πρώην μαθητή μου»

Ημερομηνία:  16-12-2008

Και να θυμάσαι πάντοτε ότι στις ύβρεις των αντιπάλων μας δεν απαντάμε την Υβριν της αλαζονικής εξουσίας μας.

ΑναλυτικάΔημοσιογράφοι σε κωμικούς ρόλους;

Ημερομηνία:  15-12-2008

Τα πρόσφατα τραγικά και θλιβερά γεγονότα και φαινόμενα ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας, που εκφράζονται με γενικούς αφορισμούς (π.χ. για όλα φταίνε οι άλλοι, όλοι οι θεσμοί είναι διαβρωμένοι, η γενιά του Πολυτεχνείου «πουλήθηκε» κ.ο.κ.). Ανέδειξαν όμως και τις (εγγενείς;) ανεπάρκειες, αδυναμίες, αστοχίες της ηλεκτρονικής και έντυπης δημοσιογραφίας.

ΑναλυτικάΘανάσιμο παιχνίδι για δύο;

Ημερομηνία:  14-12-2008

Επειδή η βία θα συνεχίσει να μολύνει τη ζωή μας και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, μόλις βγούμε από τα τραγικά γεγονότα που βιώνουμε όλοι ως εθνικό πένθος, καλά θα ήταν να θέσουμε εκ νέου τα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας και ευθύνης (όλων προς όλους).

ΑναλυτικάΟ ιστός μιας βίαιης αράχνης

Ημερομηνία:  14-12-2008

Από την εξέγερση συνειδήσεων ή την εξέγερση με αίτημα κοινωνικές αλλαγές μέχρι τον τυφλό κοινωνικό χουλιγκανισμό και το κοινωνικό σαμποτάζ οι αποστάσεις στην Ελλάδα δυστυχώς είναι κοντινές.

ΑναλυτικάΦόβος πάνω από την πόλη;

Ημερομηνία:  08-12-2008

Σ'αυτή την όμορφη χώρα συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε την ασχήμια, να την επενδύουμε με ιδεολογήματα («αντίσταση», μοιρολατρική αντιμετώπιση, δικομματικά αδιέξοδα). Ολα αυτά μπορεί να ισχύουν. Σε τι όμως διαφοροποιούν το πλαίσιο της ηθικής ευθύνης των πάσης φύσεως ταγών; Πώς δικαιολογούν την άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος;

ΑναλυτικάΚαι μαζί και χώρια;

Ημερομηνία:  01-12-2008

Οι σχέσεις των πολιτικών με τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τις ενορίες, τους παπάδες ήταν πάντοτε αμφίσημες και αμφίθυμες. Ακόμα και οι λιγότερο πιστοί κρατούσαν (και κρατούν) «πισινή» για να σώσουν την ψυχή τους ή και να διασώσουν κάποιες χαμένες ψήφους.

Αναλυτικά