Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Η Δική μας Πόλη

Ημερομηνία:  14-09-2006

Aπό την αισιοδοξία της νέας αρχιτεκτονικής, της νέας πολεοδομίας, της νέας οικο-δημοκρατίας έχουμε καταλήξει να ζούμε σε χώρους ασχήμιας, βίας και φόβου.

ΑναλυτικάΔημοκρατικά προαπαιτούμενα

Ημερομηνία:  24-07-2006

Συμπληρώνουμε φέτος 32 χρόνια από τη μεταπολίτευση του 1974 και είναι, νομίζω, χρέος όλων (πολιτικού κόσμου, κοινωνικών φορέων, πολιτών) να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία της Δημοκρατίας μας. Θα επιχειρήσω να προσεγγίσω τρία από τα κρισιμότερα ζητήματα.

ΑναλυτικάΜεγάλος περίπατος στην πόλη

Ημερομηνία:  07-07-2006

Μέρος της αξιακής συγκρότησης μια τοπικής κοινωνίας είναι το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια πόλη που δεν είναι πράσινη δεν μπορεί να είναι φιλική στους πολίτες. Μια πόλη που δεν είναι ανοιχτή (σε ιδέες και χώρους και ανθρώπους) δεν μπορεί να είναι ελεύθερη.

ΑναλυτικάΖωντανές Πολιτείες

Ημερομηνία:  06-07-2006

Η Πρωτοβουλία «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του σήμερα» εντάσσεται μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί ν' αναδείξει διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (εθνικής/ τοπικής) και να προτείνει λύσεις. Στόχος μας είναι όλες αυτές οι Πολιτείες να γίνουν γρήγορα Γελαστές και Ανθισμένες και να ξεφύγουν οριστικά από την μελαγχολία, τη λειψυδρία, την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης. Στην παγκοσμιοποίηση των καταναγκασμών, των αποκλεισμών και των κινδύνων απαντάμε με την απελευθερωτική ποίηση των αλληλέγγυων συνανθρώπων.

ΑναλυτικάΔιακήρυξη Ενεργών Πολιτών

Ημερομηνία:  29-06-2006

Ο Νομαρχιακός συνδυασμός «Ενεργοί Πολίτες» που συνθέτει και εκφράζει δυνάμεις χου ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, φιλοδοξεί να συνδυάσει την φαντασία των κοινωνικών κινημάτων με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, να αναδείξει τις οικολογικές ευαισθησίες για πόλεις με ανθρώπινο πρόσωπο, να δώσει σάρκα και οστά στις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των συμπολιτών μας.

ΑναλυτικάΠλαίσιο Αξιών, Αρχών και Δράσεων (Ομιλία στο Esperia Palace)

Ημερομηνία:  17-04-2006

Για μια τοπική κοινωνία συν-ανθρώπων συν-πολιτών με διαρκές βλέμμα αλληλεγγύης προς τους αδύναμους, τους απροστάτευτους,τους μόνους... (αλλά και τους ρομαντικούς της ευτοπίας)

ΑναλυτικάΤα δέκα νάματα

Ημερομηνία:  16-04-2006

1. Ελληνικός λαός είμαστε όλοι και όχι ο καθένας με τα ποσοστά και τα Μέσα του γι' αυτό και δεν θα διακηρύξουμε ποτέ αλαζονικά ότι μόνοι εμείς (και αποκλειστικά) εκφράζουμε τον ελληνικό λαό...

ΑναλυτικάWe have a dream...

Ημερομηνία:  23-02-2006

Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ": Ο στόχος, τα μέσα και τα αιτούμενα της υποψηφιότητας για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς.

ΑναλυτικάΕγώ, ο Έλληνας

Ημερομηνία:  04-11-1997

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι «ποιας χώρας πολίτης είμαι»; Ποιας κοινωνίας μέλος; Ποιοι είναι οι «δικοί μου» και ποιοι οι «αλλόδημοι»; Ποιος με κυβερνάει και από ποιον να ζητήσω ευθύνες; Οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, τα διάφορα κέντρα εξουσίας, με έκδηλη απορία, έκπληξη, ίσως και περιφρόνηση, μου απαντούν πως ανήκω α ένα «παγκόσμιο χωριό», σε μια παγκόσμια κοινωνία, η οποία περιέχει όλες τις κοινωνίες και κοινότητες που μέχρι σήμερα ήξερα.

ΑναλυτικάΆνιση ζωή

Ημερομηνία:  17-06-1997

Στην άνιση ζωή μας καλούμαστε να επιλέξουμε κοινωνία, ελευθερία, ουτοπία και όχι απλώς ηγέτες, ηγεμόνες ή σοσιαλ-τεχνοκράτες. Η άνιση ζωή μας πρέπει να μπολιαστεί με τη ρομαντική εξέγερση πριν γίνουμε εμείς αντικείμενα, οι ιδέες μας εμπορεύματα και ο μικροαστικός (ή αγοραίος) σο(ϊ)σ(ι)αλονίζων καπιταλισμός η τελευταία ψευδαίσθηση πριν από τον 21ο αιώνα.

Αναλυτικά