Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Πήρε κανείς το μήνυμα;‏

Ημερομηνία:  02-02-2011

Μπορεί κανείς να συσχετίσει την ίδρυση τζαμιού με την εγκατάσταση των μεταναστών στο «άσυλο» της Νομικής; Μπορεί κανείς να συσχετίσει την κοινωνική ανασφάλεια των πολλών με την «περιφρακτική» ασφάλεια των ολίγων; Μπορεί κανείς να συσχετίσει λέξεις, αριθμούς και νοήματα (όπως επιμήκυνση χρέους, αναδιάρθρωση, άνοιγμα στην αγορά) με βιώματα (όπως ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχια, κλείσιμο στον εαυτό σου καις το σπίτι σου);

ΑναλυτικάΗ αφέλειά μας έχει όρια;

Ημερομηνία:  31-01-2011

Εχει κανείς την αίσθηση ότι οι κυβερνώντες θέλουν να μας κάνουν πειθαρχημένους σαν τους Γερμανούς, εργασιομανείς σαν τους Γιαπωνέζους, φλεγματικούς σαν τους Αγγλους, πολιτικά ουδέτερους σαν τους Αμερικανούς, δίχως όμως οι ίδιοι να εμπίπτουν σ' αυτούς τους κανόνες μετάλλαξης. Θέλουν να μας βλέπουν και να μας επιτηρούν χωρίς εμείς να τους βλέπουμε και να τους επιτηρούμε. Θέλουν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται («πολεμάνε») για να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, ξεχνώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί οι ίδιοι και ο τρόπος που κυβερνάνε.

ΑναλυτικάΤελικά με ποιους είσαι;

Ημερομηνία:  24-01-2011

Τι θα γινόταν άραγε αν σκεφτόμασταν αλλιώς και βαδίζαμε αντίστροφα από αυτή την πορεία που μας χαράζουν οι διάφοροι μονοδρομικοί και μονομανείς πολιτικοί;

ΑναλυτικάΤετράπτυχο προς νέες δημοτικές αρχές

Ημερομηνία:  23-01-2011

Η ιστορία διδάσκεται και στους δρόμους. Ειδικές πινακίδες ή πλάκες σε πλατείες, γωνίες, σπίτια, όπου συνέβησαν σημαντικά γεγονότα ή έζησαν σημαντικοί άνθρωποι (πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες), θα σχηματίζουν ένα χάρτη με ιστορικές διαδρομές για διαβάτες και επισκέπτες.

ΑναλυτικάΑριστερό φλας, δεξιά στροφή;

Ημερομηνία:  17-01-2011

Σ'αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα, τα αριστερά κόμματα αποφάσισαν να βγάλουν τα εσώψυχά τους, αφήνοντας τον αριστερό πολίτη μόνο κι απροστάτευτο.

ΑναλυτικάΕντολοδόχοι και του Θεού;

Ημερομηνία:  10-01-2011

Τώρα που πολλοί εξεπλήρωσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, ως πιστοί μιας χρήσης, είναι ώρα να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τις «ανώτερες δυνάμεις». Κι αυτό το λέω γιατί οι Ελληνες έχουν αυτοπροσδιοριστεί σαν περιούσιος λαός με την υστεροβουλία της (αναμενόμενης;) παρέμβασης του Θεού της Ελλάδας στις δύσκολες περιστάσεις. Με αυτά και με αυτά άλλοι κάθονται με σταυρωμένα χέρια (αφού θα μας σώσει ο φιλέλλην Θεός) κι άλλοι επωφελούνται της αδράνειας (πιστεύοντας περισσότερο στον Μαμωνά).

ΑναλυτικάΜόνον ο χρυσός λάμπει;

Ημερομηνία:  03-01-2011

Χρειαζόμαστε πολλούς, απλούς και καλούς ανθρώπους που θα δουλέψουν αμισθί για την τιμή να προσφέρεις όρθιος και όχι για να κερδίσουν μια θεσούλα στο Πάνθεον των «καθισμένων» Δι-Εθνικών(;) Δωρητών(;).

ΑναλυτικάΚαλά Φτωχού-γεννα;

Ημερομηνία:  27-12-2010

Ο φτωχός δεν είναι ένας «πλούσιος» με λιγότερα λεφτά. Σιγά σιγά και σταθερά γίνεται ένας άλλος άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με τσακισμένη αξιοπρέπεια (αφού ζει «χωρίς», δηλαδή χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς υγεία, χωρίς ασφάλιση κ.ο.κ.) και με χαλαρούς πλέον δεσμούς όχι μόνο με την υπόλοιπη κοινωνία αλλά και με τους άλλους φτωχούς.

ΑναλυτικάΤριπλό μπάι πας;

Ημερομηνία:  20-12-2010

Οι πολιτικές παθογένειες στη χώρα μας είναι πολλές. Και είναι αυτές που έχουν καταστήσει αρτηριοσκληρωτική τη Δημοκρατία μας και δεν αφήνουν την κοινωνία να αναπνεύσει.

ΑναλυτικάΠολιτικοί κλώνοι;

Ημερομηνία:  13-12-2010

Για να δικαιούται κανείς τον τίτλο του πολίτη και του πολιτικού πρέπει να έχει πετύχει και αποδείξει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του (σπάζοντας όλους τους ομφάλιους λώρους).

ΑναλυτικάΗρθαν οι ράμπο της ηθικής;

Ημερομηνία:  06-12-2010

Τι θα κάνουμε με αυτούς τους αυτόκλητους σωτήρες που διατείνονται ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη εκ των άνω (και υπό των ιδίων) χειρουργικής ηθικής επέμβασης; Αμερικανο-γερμανο-πουθενά σπουδαγμένοι, με ελάχιστη ώς μηδενική γνώση του βάθους της ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας, με νοοτροπία Νέας οθωνικής Αντιβασιλείας ανέλαβαν μόνοι τους το εθνικό(;) καθήκον να εκπολιτίσουν τους βάρβαρους «ιθαγενείς».

ΑναλυτικάΘα μας τρελάνουν;

Ημερομηνία:  29-11-2010

Πέραν της κρίσης στρατηγικής, ιδεολογίας, πολιτικής, της κρίσης εμπιστοσύνης και αντιπροσωπευτικότητας που διατρέχει όλο το σκηνικό, διαπιστώνουμε εσχάτως και κρίση (στοιχειώδους) λογικής σε συνδυασμό με ηθική ακρισία των εξουσι-αστών.

Αναλυτικά«Αναγνώσεις» από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Ημερομηνία:  23-11-2010

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 ο Γιάννης Πανούσης θα διαβάσει το διήγημά του Naturae debitum reddiderunt (από τη συλλογή Οικοεγκλήματα) στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας (Σόλωνος 60), ώρα 18:30-20:30.

ΑναλυτικάΑπό την ατομική πολιτική ελευθερία στην αναξιοπρέπεια;

Ημερομηνία:  22-11-2010

Ανάπτυξη χωρίς ευτυχισμένους πολίτες δεν είναι νοητή. Εθνική επιβίωση χωρίς νέους με οράματα δεν είναι δυνατή. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ιστορία τιμωρεί και τους νικητές (;) και τους χαμένους των εκλογικών διαδικασιών.

ΑναλυτικάΛαϊκή συμμετοχή ή λαϊκή συνενοχή;

Ημερομηνία:  15-11-2010

Τάξη και ηθική αποκατεστάθησαν πλήρως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τάξη στο πολιτικό σύστημα (αφού οι αρχηγοί δεν αμφισβητήθηκαν) και στους δανειστές (αφού οι αγορές ανακουφίστηκαν). Ηθική στα στρατόπεδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (αφού οι «προς απόδρασιν» συνετίστηκαν και ξαναμπήκαν στο μαντρί) και στους εν γένει παρανομούντες (αφού απεδόθησαν «λευκοί» στην κοινωνία επ' ανταλλάγματι ψήφων ή χορηγιών).

ΑναλυτικάΥπάρχουν «λαγοί» στην πολιτική;

Ημερομηνία:  08-11-2010

Στη χώρα μας διαθέτουμε εθνικούς ηγέτες ή περιτριγυριζόμαστε μόνον από αρχηγούς ομάδων; Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό και επίκαιρο.

Αναλυτικά«Οράματα» έγκλειστων πολιτικών;

Ημερομηνία:  01-11-2010

Η πολιτική γεννιέται, αναπνέει, ανθεί μέσα στον καθαρό αέρα της δημοκρατίας και μπολιάζεται από τις ιδέες των πολιτών.

ΑναλυτικάΑν-αιρετικά

Ημερομηνία:  31-10-2010

"Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", Πνευματική Επιθεώρηση της Κοζάνης", τχ. 154

ΑναλυτικάΥπουργείο Διά Βίας Εκπαίδευσης;

Ημερομηνία:  25-10-2010

Είναι προφανές ότι μια κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί με μεγάλο ποσοστό και ισχυρή νομιμοποίηση, διαθέτει την εξουσία και την αρμοδιότητα να νομοθετήσει ό,τι αυτή κρίνει πιο αναγκαίο και πρόσφορο σε κάθε τομέα. Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο για μια κυβέρνηση, και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, είναι να «ηθικολογεί» και ν' απαξιώνει θεσμούς και ανθρώπους προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα των αλλαγών.

ΑναλυτικάΑυτόνομοι δημοκράτες ή δημοκρατική Ελλάδα;

Ημερομηνία:  18-10-2010

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν συνίσταται στην όποια συμμετοχική παρέμβαση του αφανούς λαού στα πολιτικά πράγματα, ούτε στη δοξολόγηση ή και μυθοποίηση της αριθμητικής λογικής της αποτελεσματικότητας ούτε στην επικοινωνιακή τεχνική του ψευδοπροφητισμού και της κενής ρητορικής του «καλού» για όλους ούτε στον τεχνοκρατικό μονόδρομο του politically correct.

ΑναλυτικάΕάλω η πολιτική;

Ημερομηνία:  11-10-2010

Στο άρθρο αυτό δεν θ' ασχοληθώ με την εκχώρηση εξουσιών εθνικής προτεραιότητας στην τρόικα ή σε οποιονδήποτε άλλον εξωτερικό παράγοντα, αλλά θα επικεντρωθώ στην εκ των έσω υποχώρηση της πολιτικής υπέρ τρίτων ή και υπέρ απολιθωμένων ιδεολογημάτων.

ΑναλυτικάΨυχικά ευρύχωρες ή θεσμικά στενόχωρες φυλακές;

Ημερομηνία:  10-10-2010

Δεν είναι νοητό στον 21ο αιώνα να προβάλλουμε ως μοναδικό μοντέλο τις υπερ-φυλακές για υπερ-εγκληματίες που έχουν συλληφθεί (και κρατούνται) από υπερ-συστήματα ασφάλειας.

ΑναλυτικάΗ «ηθική» των απ-όντων;

Ημερομηνία:  04-10-2010

Οι φυλακές μας είναι γεμάτες από ανεπιθύμητους ξένους, από εγκληματοποιημένους εξαθλιωμένους ανθρώπους.

ΑναλυτικάΠανεπιστημιακές κρυφές εξουσίες;

Ημερομηνία:  03-10-2010

Αφού έχουμε τόση ανάγκη τους «ξένους», γιατί δεν τους καλούμε να αναδιοργανώσουν τη Βουλή, τα κόμματα, τα υπουργεία και να μας μιλήσουν για την έννοια των «δακτυλιδιών» και των κληρονομικών δικαιωμάτων στη σύγχρονη Δημοκρατία;

ΑναλυτικάΔιά-γνωση σημαίνει αλήθεια

Ημερομηνία:  28-09-2010

Πράγματι, το ακαδημαϊκό πανεπιστημιακό σύστημα έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα και χρειάζεται γενναίες θεσμικές αλλαγές και ριζικές αλλαγές νοοτροπίας (των εντός και των εκτός των τειχών).

Αναλυτικά