Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

«Οράματα» έγκλειστων πολιτικών;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 01/11/2010

 

Σημάδεψες το μεγάλο ψάρι
Μα αστόχησες
Το νερό ήταν θολό
και συ μύωπας
Γ. Πετσαλάκης, Ψαροντουφεκάς


Η πολιτική γεννιέται, αναπνέει, ανθεί μέσα στον καθαρό αέρα της δημοκρατίας και μπολιάζεται από τις ιδέες των πολιτών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ επί χάρτου ή απόψεις κεκλεισμένων των θυρών εξαρχής δεν έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από μια χρήση.

ΑΥΤΗ τη θεμελιώδη αλήθεια δεν φαίνεται να την ενστερνίζονται οι κυβερνώντες, οι περισσότεροι των οποίων ζουν εδώ και καιρό με διχασμένη προσωπικότητα.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ (ως προς τη βούληση του Μεγάλου Αυλάρχη) και φοβισμένοι (ως προς τις αντιδράσεις του Τιμωρού Λαού) αποφάσισαν να κλειστούν στο καβούκι τους και να διοικούν από τα μέσα κι από τα πάνω προς τα έξω και τα κάτω. Συνταγή εξασφαλισμένης αποτυχίας. Οχι μόνο για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά γενικότερα για το ισχύον πολιτικό σύστημα.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ταυτίζουν τις αγωνίες των Ελλήνων με τα προβλήματα του γραφείου τους και με τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς των διανοούμενων παρακοιμώμενων φίλων και συνδαιτυμόνων τους. Αλλοι θεωρούν ευφυέστερη μέθοδο επιβίωσης το να εκχωρούν την πολιτική σε οιονεί τεχνοκράτες και ψευδο-ουδέτερους που τους ετοιμάζουν διάφορα σχέδια και νομοσχέδια κατ' αντιγραφήν από άλλες χώρες.

ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ μέσα στους τέσσερις τοίχους των (πρωθ)υπουργικών Πύργων και Οίκων αδυνατούν να αφουγκραστούν τους υπόγειους παφλασμούς από ένα τσουνάμι που έρχεται.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ: η ατομική, παρεϊκή, κοινωνική, πολιτική (ίσως και οικονομική) επιβίωση. Τακτική τους: λούφα και παραλλαγή με άσφαιρες κορόνες και μυστικές συμμαχίες.

ΜΕΣΑ σ' ένα κλίμα γενικευμένης κρίσης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, κάποιος βγαίνοντας από ένα γραφείο τούς «φώτισε» με τη φαεινή έμπνευση των εκ-πτώσεων. Κι αυτοί τον πίστεψαν κι άρχισαν:

* ΕΚ-ΠΤΩΣΕΙΣ στον πολιτικό πολιτισμό που μας ξαναγυρίζουν σε κοκορομαχίες άνευ ουσίας.

* ΕΚ-ΠΤΩΣΕΙΣ στην πάταξη του πελατειακού κράτους που γεμίζουν τη χώρα με Πρασινογιαλούρους.

* ΕΚ-ΠΤΩΣΕΙΣ στη συνταγματική νομιμότητα, καθώς αρκετοί υπουργοί (πανάρετοι φίλοι του πρωθυπουργού) ζητάνε από τους πρυτάνεις πρώτα να συμφωνήσουν στα μέτρα της κυβέρνησης και μετά να ξεπεράσουν (!) τα «προβλήματα αντισυνταγματικότητας».

* ΕΚ-ΠΤΩΣΕΙΣ στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία, καθώς οι φίλοι, συγγενείς και παρατρεχάμενοι του Παλατιού όχι μόνο «κατέλαβαν την κυβέρνηση», αλλά και χαράζουν την πορεία (;) της χώρας.

ΥΓ. Αφού θα πέσουν που θα πέσουν, γιατί δεν βγαίνουν στο δρόμο ώστε να πέσουν τουλάχιστον όρθιοι κι όχι «καθισμένοι»;