Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Τα δέκα νάματαgp-img

1. Ελληνικός λαός είμαστε όλοι και όχι ο καθένας με τα ποσοστά και τα Μέσα του γι' αυτό και δεν θα διακηρύξουμε ποτέ αλαζονικά ότι μόνοι εμείς (και αποκλειστικά) εκφράζουμε τον ελληνικό λαό.

2. Όλοι οι συνδυασμοί μάχονται για την βελτίωση της ζωής. Ο καθείς βέβαια με τον τρόπο και τον στόχο του. Δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια για να ζητάμε από τους άλλους να συμφωνήσουν σε όλα μαζί μας (ώστε να τους χαρακτηρίζουμε αντιδραστικούς ή απλούς διαχειριστές όταν διαφωνούν).

3. Το πρόγραμμά μας και το όραμά μας κατατίθενται για σύγ-κριση χωρίς να αμφισβητούμε ή να μηδενίζουμε το έργο και τις απόψεις των άλλων. Αμφισβητούμε όμως τις πολιτικές του επιλογές.

4. Η έλλειψη πολιτικών ή η συγκάλυψη κακών πολιτικών ή η διαφοροποιημένη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία θα επισημανθεί δημόσια και δεν θα υποκύψει στον φτιασιδωμένο επικοινωνισμό των προκατασκευασμένων εικόνων, που υποκαθιστά την πολιτική λειτουργία.

5. Στοχεύουμε στο Κράτος ευημερίας και κοινής ευτυχίας (ιδίως για τους χαμένους του κοινωνικού παιχνιδιού που περιθωριοποιούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές) και δεν θ' αρκεστούμε σ' ένα λειψό Κράτος Πρόνοιας που δεν έχει σταθεί ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες των 2.500.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

6. Η αυτοπεποίθηση μας για την αξιοπιστία των προτάσεων μας και για την ικανότητα, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων της Αριστεράς αποτελεί το ισχυρότερο όπλο και το παράθυρο ελπίδας για όλους τους κατοίκους Αθήνας-Πειραιά. Δεν διχάζουμε αλλά επανενώνουμε.

7. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας (δημοψήφισμα πολλών πρωτοβουλιών) ως απαίτηση του πολιτεύματος και των πολιτών και όχι ως μετακύλιση ευθύνης.

8. Ο αγώνας μας δεν αφορά αριθμούς αλλά πρόσωπα (νέους, εργαζομένου, γυναίκες, άνεργους, ανήμπορους) γι' αυτό δεν μας τυφλώνει ούτε ο διαχειριστικός καπιταλισμός του ’δικου, του Ανορθολογικού και του Απάνθρωπου, ούτε οι έτοιμες συνταγές ντετερμινισμού αγνώστου χρόνου, τρόπου και μέσων.

9. Υιοθετούμε το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο (αφού όλοι είμαστε συν- υπεύθυνοι για τη μοίρα και των άλλων) και δεν μιλάμε στο τρίτο ενικό πρόσωπο (λες και το πρόβλημα αφορά κάποιον άλλο). Μαζί αγωνιζόμαστε για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

10. Η θετική Ελλάδα βρίσκεται κοντά μας και πρέπει να ην αναδείξουμε μ' εμπιστοσύνη στην ποίηση των απλών ανθρώπων και όχι στην παγκοσμιοποίηση των ανώνυμων μηχανισμών και της μονοδρομικής σκέψης.

*νάμα: νερό πηγής, πηγή ζωής, κόκκινο κρασί για μετάληψη