Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΑΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ


Κρίσεις και διακρίσεις;

Ημερομηνία:  22-03-2010

Οι φόβοι για μετακύλιση της οικονομικής κρίσης στο κοινωνικό ή και αντικοινωνικό πεδίο είναι βάσιμοι. Θα επιχειρήσω να προσεγγίσω τρία (από τα πολλά) ενδεχόμενα εν-τάσεων:

ΑναλυτικάΚατ-άρα;

Ημερομηνία:  15-03-2010

Θρίαμβος. Θα (μας αφήσουν να) πεθάνουμε μέσα σε συνθήκες συναισθηματικής, επαγγελματικής και κοινωνικής πτώχευσης αλλά θα κρατάμε στα χέρια μας το δικαίωμα να ταξιδέψουμε στις ΗΠΑ χωρίς βίζα και την ασφάλεια της αναγνώρισης από τους Ευρωπαίους του δικαιώματος να (συν;)υπάρχουμε.

ΑναλυτικάΕξεταστικές και για τα πανεπιστήμια;

Ημερομηνία:  08-03-2010

Αφού μπήκαμε -εκόντες άκοντες- στον ρυθμό της εξέτασης των κακώς κειμένων της νομοθεσίας, των «πονηρών κενών» της εξουσίας και της διαφθοράς των αξιωματούχων, καλό θα ήταν να συγκροτηθεί μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για να μελετήσει σε βάθος τα όσα έχουν συμβεί μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλωστε, η Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα συνιστούν, μαζί με την Οικονομία και την Ασφάλεια, τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας μας.

ΑναλυτικάΕγκληματικό χτήνος ή άνθρωπος-εγκληματίας;

Ημερομηνία:  01-03-2010

Η Εγκληματολογία είναι το κατ' εξοχήν πεδίο οριακής σύγκρουσης των ψυχικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της ελεύθερης ανθρώπινης ύπαρξης με τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές, αξίες και λειτουργίες. Το ζητούμενο στην Εγκληματολογία είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που επώδυνα αναζητεί τα όρια του εαυτού του και που πολλές φορές τα υπερβαίνει μέσα από ενέργειες ετερο-επιθετικότητας ή αυτοκαταστροφής.

ΑναλυτικάΧαμένοι από χέρι;

Ημερομηνία:  22-02-2010

Δεν μπορούμε πλέον να ελέγξουμε ούτε τον κοινωνικό μας θάνατο. Οι προσδοκίες των φτωχών τιμωρούνται με ποινική καταστολή (με την κατηγορία των απροσάρμοστων, των άχρηστων, των ανήθικων). Οι αποτυχίες της (μικρο)μεσαίας τάξης εκλαμβάνονται «ως θέλημα Θεού» (λόγω -ίσως- της μη δυνατότητας να χωρέσουμε όλοι στον επίγειο ή και επουράνιο Παράδεισο). Μόνο λίγοι είναι οι εκλεκτοί και γι' αυτό η σωτηρία (δηλαδή της εργασιακής μας επιβίωσης και όχι βέβαια της ψυχής μας) περνάει αποκλειστικά από τα χέρια τους.

ΑναλυτικάΗ πιο Μεγάλη Ωρα;

Ημερομηνία:  08-02-2010

Οποιο κι αν είναι το μέγεθος και το βάθος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όσο κι αν ευθύνεται ο δικομματισμός (διά πράξεων) και η Αριστερά (διά παραλείψεων) νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του παρελθόντος».

ΑναλυτικάΠαιχνίδια αναντικατάστατων;

Ημερομηνία:  01-02-2010

Επειδή δεν φταίει κάποιος, κάπου, κάποτε, αλλά όλη αυτή η γενιά (με διαφορετικό βέβαια βαθμό ευθύνης), νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε το θανάσιμο αυτό παιχνίδι αλληλοεξόντωσης εδώ και τώρα, να αποχωρήσουμε όλοι μαζί και ν' αφήσουμε στη γενιά των τριαντάρηδων την τύχη της χώρας μας.

ΑναλυτικάΑυτο-πολιορκημένοι;

Ημερομηνία:  25-01-2010

Αρνούμενοι όμως στους άλλους το δικαίωμα να υπάρχουν αποδεχόμαστε -εκτός των άλλων- και τους κινδύνους κάποιοι άλλοι να μη θέλουν να υπάρχουμε (ούτε) εμείς (πολιτικά, οικονομικά ή και εθνικά). Η ταυτότητα των ανθρώπων δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τις «απαρνήσεις του παρελθόντος τους». Η ιστορικότητα και η προοπτική πρέπει να συνυπάρχουν. Το τότε, το τώρα και το αύριο δομούν από κοινού την πολιτισμική ταυτότητα ατόμων και εθνών.

ΑναλυτικάΜεθυσμένο καράβι η Ελλάς;

Ημερομηνία:  18-01-2010

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χωρίς πατρίδα, σταθερές αξίες, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και δίχως σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων, ούτε δημοκρατικό μέλλον μάς περιμένει, ούτε νέους φίλους θα βρούμε, ούτε το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο imperium θα εκτιμήσει την εθελοδουλεία μας.

ΑναλυτικάΑυτονοήτως «ανώτεροι»;

Ημερομηνία:  11-01-2010

Εχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα ιδιότυπους φοβικούς/αμυντικούς μηχανισμούς, τους οποίους θέλουμε να παρουσιάζουμε ως «μαγκιά». Ανασφαλείς και μετέωροι για το «ποιοι είμαστε» και «προς τα πού πάμε», αυτ/αρεσκόμαστε στο να επιχειρούμε να δικαιώσουμε τις όποιες μισο-αλήθειες μας επιτιθέμενοι στους άλλους. Συμπλέγματα ευρω-φοβίας σε αγαστή συνύπαρξη με μύθους ανωτερότητας προκαλούν ένα κωμικοτραγικό αλαλούμ συμπεριφορών.

ΑναλυτικάΑθώες είναι μόνον οι πέτρες;

Ημερομηνία:  04-01-2010

Οι ηθικές πεποιθήσεις και αρχές των πολιτικών, οι σχέσεις διαπλοκής και πολιτικής, οι συγκαλύψεις από πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» αυξάνουν το δημόσιο ενδιαφέρον ν' ασχολείται με το έγκλημα [ιδίως τα απολύτως πρωτοφανή και ανεξήγητα] και το δημόσιο αίσθημα ν' αναζητεί τις «υπόγειες» συνθήκες και περιστάσεις.

ΑναλυτικάΘεατές ή συμμετέχοντες στην πρόληψη;

Ημερομηνία:  03-01-2010

Εάν η εγκληματικότητα ως κοινωνικό φαινόμενο «προσαρμόζεται» στις συνθήκες (πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές) κάθε εποχής, τότε και η διαχείρισή της, δηλαδή η Αντεγκληματική Πολιτική, πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπορεί ν' αντεπεξέλθει στις νέες μορφές εγκλημάτων.

ΑναλυτικάΠερι-γραφικός αξιο-κομματισμός

Ημερομηνία:  30-12-2009

Σιγά τα ωά, σιγά τα πτυχία, σιγά τη γνώση, που πιστοποιήθηκαν με τις χιλιάδες αιτήσεις. Απλώς παλαιότερα φακελώνονταν τα φρονήματα και τώρα καταρτίζονται λίστες για τους φρόνιμους.

ΑναλυτικάΗ (χ)ώρα των άλλων;

Ημερομηνία:  21-12-2009

Οι «ναι-μεν-αλλάδες» Ελληνες πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε μόνοι, γι' αυτό η πολιτικά και κοινωνικά νομιμοποιημένη αλληλεπίδραση (από τα παιδιά μας που δεν είναι «άλλοι») και από τους γύρω μας λαούς (που δεν «Αλλοι») είναι η μοναδική εγγύηση ειρηνικής συμβίωσης (γενεών και κρατών). Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν αυτοβαυκαλιστικές υπεκφυγές από την πραγματικότητα.

ΑναλυτικάΟ συμβολισμός του ασύλου

Ημερομηνία:  16-12-2009

Ενας νους, πριν γίνει αριστερόστροφος ή δεξιόστροφος πρέπει να είναι κοινός, δηλαδή να συν-κοινωνεί με τη λογική, να εκφράζεται με ειλικρίνεια και να κατανοείται από τους άλλους. Στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου διαπιστώνουμε μια εσκεμμένη ασάφεια στους λόγους πολιτικών και ακαδημαϊκών και μια βολική αφασία στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

ΑναλυτικάΕυταξία χωρίς όρια;

Ημερομηνία:  14-12-2009

Ο συμφιλιωτικός, συμβιβαστικός, διαιτητικός, διαμεσολαβητικός ρόλος της Αστυνομίας, ο οποίος θα καθιστούσε μακροπρόθεσμα «περιττούς» τους μηχανισμούς ποινικού ελέγχου και ποινικής καταστολής και θα κινητοποιούσε αυτορρυθμιζόμενους κοινοτικούς θεσμούς, παραμένει όραμα, ακόμα και στη «σοσιαλιστική Ελλάδα» με τους «αντικρατιστές», «αναρχοαυτόνομους» υπουργούς.

ΑναλυτικάΣε ποιανού το περιβάλλον ανήκεις;

Ημερομηνία:  07-12-2009

Δεν έχω ακόμα αντιληφθεί γιατί θυμώνουν οι βαθυπασόκοι με τον τρόπο που οι ρηχοπασόκοι χειρίζονται το θέμα της πρόσληψης γενικών/ειδικών γραμματέων.

ΑναλυτικάΥπάρχει αμυντικό μίσος;

Ημερομηνία:  30-11-2009

Δεν σκεφτόμαστε μήπως ανοίγοντας «τον ασκό του μίσους» μπορεί κάποτε να βρεθούμε κι εμείς «απροστάτευτοι» μπροστά σε ισχυρότερους εχθρούς που τους «ενοχλούμε» (ιστορικά ή γεωπολιτικά);

ΑναλυτικάΔιαπλοκή της παρέας και α-διαφάνεια των ισχυρών;

Ημερομηνία:  23-11-2009

Δεν είναι θέμα διαφάνειας να γνωρίζουμε εάν όσοι κατέχουν δημόσιο αξίωμα ανήκουν σε Στοές, κατέχουν τίτλους ευγενείας ή χρηματοδοτούνται από «άδηλους πόρους»; Αυτά δεν θα τα βρούμε σε ηλεκτρονικές αιτήσεις γι' αυτό οφείλουν να μας τα δηλώσουν οι ίδιοι ή όσοι τους καλύπτουν (άλλωστε μυστικά προσωπικά δεδομένα και διαβουλευτική Δημοκρατία δεν συμβιβάζονται).

ΑναλυτικάΤο τρίγωνο των... μαϊμούδων;

Ημερομηνία:  16-11-2009

Εντιμοι και λαμόγια, πολυθεσίτες και αφοσιωμένοι στην αποκλειστική τους δουλειά, offshor-ίτες και παλιομοδίτες εξισούνται (ως ισάξιοι;) ενώπιον του (φορολογικού) νόμου.

ΑναλυτικάΑδολες συγχύσεις;

Ημερομηνία:  09-11-2009

Πριν από τη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής πρέπει να συμφωνήσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία για το ποια ακριβώς είναι τα όρια της ελευθερίας της Δημοκρατίας. Τα «εκτός ορίων» παιχνίδια μάς γυρνάνε στη βαρβαρότητα (ακόμα κι αν τα προτείνουν «αριστεροί»).

ΑναλυτικάΤο λεξιλόγιο των αφελών;

Ημερομηνία:  02-11-2009

Καταστρέψαμε τη χώρα με πρωτοστατούντες τους πολιτικούς και παρακοιμώμενους. Καταστρέψαμε την έννοια της πολιτικής με συμπαιγνία διαπλοκής και πελατειακής κοινωνίας. Καλά θα 'ναι να μην καταστρέψουμε και τις λέξεις, δηλαδή το περιεχόμενο των όρων.

ΑναλυτικάΕυάλωτοι ή συμ-πράττοντες στο έγκλημα;

Ημερομηνία:  26-10-2009

Οι αριθμοί της εγκληματικότητας μπορεί να αυξομειώνονται με βάση εξωτερικά γεγονότα, αλλά πάντοτε θα ελέγχονται. Οι εσωτερικές αξίες, όμως, μιας κοινωνίας, αν κινούνται άναρχα και άνομα, πάντοτε θα εκρήγνυνται απροειδοποίητα και ανεξέλεγκτα. Αυτή την αλήθεια ποιος θα τη διδάξει σε μικρούς και μεγάλους;

ΑναλυτικάΠράσινη Εγκληματολογία;

Ημερομηνία:  19-10-2009

Πρέπει να συνδέσουμε το δικαίωμα στην ασφαλή πόλη με την οικολογία του εγκλήματος.

ΑναλυτικάΤα πάντα όλα ή στην μπάντα όλοι;

Ημερομηνία:  12-10-2009

Για να να διαμορφωθεί συλλογικό όνειρο και για να μην παγιδευτούμε όλοι σ' ένα αδιέξοδο παιχνίδι πολιτικού σισυφισμού, πρέπει από την πρώτη στιγμή ν' αποκτήσουμε (και όχι απλώς να θυμίσουμε) την κοινωνική λογοδοσία, τον δημοκρατικό έλεγχο, τη θεσμική διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισηγορία.

Αναλυτικά