Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Περι-γραφικός αξιο-κομματισμόςΆρθρο στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ", 30/12/2009


Όταν δίνουν τα χέρια
οι αγωνιστές
στις νέες Θερμοπύλες
του καθημερινού μόχθου
Μηνάς Παπάζογλου, Ειρήνη


Είμαι υπέρ της αξιοκρατίας και της διαφάνειας ως αρχών πολιτικής ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είμαι όμως υπέρ μιας φραγκολεβαντίνικης αντίληψης που χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους ως πρόσχημα και άλλοθι για να στείλουν στ' αμπάρια της ιστορίας όσους αγωνίστηκαν και στο κατάστρωμα όσους κρύφτηκαν. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο έγινε με την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830, αλλά και με την απελευθέρωση το 1944. Νέοι "Όθωνες" και "Αντιβασιλείς" εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή, που μισούν ή περιφρονούν όσους μυρίζουν "μπαρούτι" και αναζητούν ακριβοσπουδαγμένους για να σώσουν τη χώρα (από αυτούς που την κατέστρεψαν, δηλαδή τους ίδιους ή συγγενείς τους).

Σιγά τα ωά, σιγά τα πτυχία, σιγά τη γνώση, που πιστοποιήθηκαν με τις χιλιάδες αιτήσεις. Απλώς παλαιότερα φακελώνονταν τα φρονήματα και τώρα καταρτίζονται λίστες για τους φρόνιμους.

ΥΓ. 1: Σωστή η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Αλλά όχι άμεσης εφαρμογής. Μέσα στη γενικευμένη κρίση ο πατέρας τριών παιδιών χωρίς μεταπτυχιακά και τίτλους ευγενείας από πού θα κρατηθεί;

ΥΓ. 2: Όσον αφορά τις σπουδές και τις γνώσεις πολλών κορδωμένων υπουργών της Νέας Ελίτ (;) αλλά και παρατρεχάμενων (μυστικο)συμβούλων, ας μην σχολιάσουμε καλύτερα.