Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Τυφλωμένη πατρίδα;

Ημερομηνία:  12-12-2008

Πού πήγε η Ελλάδα, χώρα του φωτός, των πεφωτισμένων και των ανοικτών οριζόντων;

Αναλυτικά«Να βάλουμε δημοκρατικά όρια...»

Ημερομηνία:  09-12-2008

Οταν το Κράτος μη Δικαίου αποχωρεί ή αμύνεται (φαντάζομαι και κατά του κακού εαυτού του) ποιος άραγε αναλαμβάνει να καλύψει το κενό;

ΑναλυτικάΗ ώρα της ευθύνης

Ημερομηνία:  30-07-2008

Η ποινική δικαιοσύνη διέπεται από νοοτροπία τιμωρητισμού και κινείται στη λογική μιας α λα ελληνικά μηδενικής ανοχής, που λειτουργεί συγκυριακά, σπασμωδικά, επιλεκτικά και υποκριτικά.

ΑναλυτικάΔιεφθαρμένα Πανεπιστήμια

Ημερομηνία:  05-07-2008

Γιατί όχι στην καθιέρωση του πλήρους ασυμβίβαστου στους πανεπιστημιακούς με ελεγχόμενες εξαιρέσεις;

ΑναλυτικάΟ δεκατετράλογος της εγκληματολογίας

Ημερομηνία:  01-04-2008

γράφει ο Τήλεμος ο Εγκληματολόγος

ΑναλυτικάΓεννιέται κανείς εγκληματίας;

Ημερομηνία:  01-06-2007

Το πέρασμα από «τα παιδιά σε κίνδυνο» στα «επικίνδυνα παιδιά» κι από την κοινωνική πρόληψη στο Minority Report είναι εύκολο. Ένα βήμα μας μένει πριν θυσιάσουμε τον ’νθρωπο στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

ΑναλυτικάΞεπερασμένες αντιλήψεις στο σωφρονιστικό σύστημα

Ημερομηνία:  21-05-2007

Η βελτίωση του σωφρονιστικού μας συστήματος περνά μέσα από μια διαδικασία εγκατάλειψης ξεπερασμένων αντιλήψεων και αποκατάστασης της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων καθώς και εξασφάλισης σε αυτούς μιας δεύτερης ευκαιρίας, τονίζει στα «Νομικά ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για την επιλογή ως μόνου μέσου ενάντια στην τρομοκρατία της «τρομοκρατούσας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», αλλά και για το γεγονός ότι συχνά οι πολίτες πέφτοντας στην παγίδα του διλήμματος ασφάλεια ή ελευθερία εκχωρούν δικαιώματά τους στους μηχανισμούς καταστολής. Θεωρεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα μια συζήτηση επί της ουσίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ τονίζει ότι το απόστημα της διαφθοράς στο δικαστικό Σώμα πρέπει να σπάσει, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα διαβρώσει την κοινωνική συναίνεση και την ίδια τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά«Οι σκληροί κυβερνούν τις φυλακές και οι φύλακες τους διαδρόμους»

Ημερομηνία:  28-04-2007

Την ουσιαστική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος και όχι τις μεμονωμένες τροπολογίες προτείνει ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γ. Πανούσης για την εξυγίανση των φυλακών, αφού πρώτα εξεταστούν σοβαρά και με ειλικρίνεια οι θεσμοί και οι αντιλήψεις πριν και μετά την έκτιση της ποινής

ΑναλυτικάΗ δίκαιη εφαρμογή των νόμων συνιστά την καλύτερη πρόληψη

Ημερομηνία:  03-04-2007

Το περιστατικό στην Παιανία δεν ήταν περίπτωση χουλιγκανισμού όπως τον γνωρίζαμε ως τώρα. Οι "κλασικοί" χούλιγκαν ούτε λήστευαν ούτε μαχαίρωναν όποιον συναντούσαν στο δρόμο τους.

ΑναλυτικάΣυνέντευξη στην «ΕΞΕΔΡΑ»

Ημερομηνία:  01-04-2007

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα των εξεγέρσεων στις φυλακές όλης της χώρας, επανέρχονται στο προσκήνιο τα πολλά αλλά και άλυτα προβλήματα των κρατουμένων. Ο καθηγητής εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, απαντά στις ερωτήσεις της "Εξέδρας" και τον ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή του. Αναφέρεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Δικαιοσύνης (2006), ότι ενώ η χωρητικότητα των φυλακών είναι 5.584 θέσεις, ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι 10.089 άτομα. Οι αλλοδαποί είναι 4.413, οι ανήλικοι 525 και οι γυναίκες 592. Οι παραβάτες του Ν. Περί Ναρκωτικών ανέρχονται σε 4.411.Και δεν είναι μόνο τα νούμερα που τρομάζουν αλλά είναι όπως περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά«Όλοι τζογάρουν στο παρόν και όχι στο μέλλον της Παιδείας»

Ημερομηνία:  12-03-2007

Στο επίκεντρο της διαμάχης για την Παιδεία δεν βρίσκονται τα προβλήματα των ΑΕΙ αλλά τα κομματικά οφέλη από την συντήρηση αυτής της κατάστασης. Αυτό τονίζει ο κ. Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα δημόσιου πανεπιστημίου όπου η αυτοδιοίκηση του λογοδοτεί για την επιμελή διαχείριση. Επισημαίνει ακόμη ότι το πανεπιστήμιο έχει εν μέρει αποκτήσει χαρακτήρα δημόσιου υπαλλήλου στον τρόπο διοίκησης. Σχολιάζοντας το θέμα του ασύλου τονίζει ότι αυτό με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα δίνει περισσότερο την αίσθηση της ασυλίας παρά της ιδιότητας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

ΑναλυτικάΤριάντα χρόνια στα συλλαλητήρια

Ημερομηνία:  18-02-2007

Καθηγητές πανεπιστημίου πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο. Πολλοί απ' αυτούς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις φοιτητών και καθηγητών πριν από 25 χρόνια.

ΑναλυτικάΠανδώρα (Εφημερίδα το Βήμα, 11 Νοεμβρίου 2006)

Ημερομηνία:  11-11-2006

Πανδώρα, 11 Νοεμβρίου 2006.

Αναλυτικά«Για ένα ποτό με τον Πανούση»... (Εφημερίδα: Παρατηρητής της Θράκης, 11/11/06)

Ημερομηνία:  11-11-2006

έτσι τιτλοφορούνταν η πρόσκληση που απηύθυναν παλιοί Νομικάριοι του Δημοκριτείου και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή», αλλά και τοιχοκολλήθηκε στα δικαστήρια της Οδού Ευελπίδων στην Αθήνα.

ΑναλυτικάΔεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ

Ημερομηνία:  09-11-2006

Δεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ, ήταν ένας από τους στίχους που έγραψε στο χαρτί ο Γιάννης Πανούσης αμέσως μετά τις νομαρχιακές εκλογές. 0 υποψήφιος με τον Συνασπισμό υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς χαρακτηρίζει την εμπειρία που απέκτησε από την υποψηφιότητα του εμπλουτιστική αλλά πολιτικά «δίκοπη», λέει ότι πιθανότατα δεν θα το ξανάκανε και, όταν ρωτάται για τις δηλώσεις του περί αριστερού life style στον ΣΥΝ, επισημαίνει ότι τα δικά του κριτήρια άπτονται της προσωπικής του ηθικής και αισθητικής.

Αναλυτικά«Ωρα για τον Mεγάλο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς»

Ημερομηνία:  04-11-2006

Tη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος, με τη συμμετοχή του ΠAΣOK, του ΣYN και άλλων σχηματισμών, προτείνει σε συνέντευξή του στην «Hμερησία του Σαββάτου» ο κ. Γιάννης Πανούσης. «Aυτή η χώρα ή θα προχωρήσει σε μια μεγάλη συμμαχία Kεντροδεξιάς (με τη N.Δ. και μέρος του ΠAΣOK) ή θα ρισκάρει μια πραγματική, έντιμη και σταθερή αριστερή προοπτική», δηλώνει ο ίδιος

ΑναλυτικάΟι (αν)αρμοδιότητες των ΟΤΑ

Ημερομηνία:  02-09-2006

Μπορούν οι νομαρχίες και οι δήμοι να λειτουργήσουν ως ταυτόχρονος φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικής αποκέντρωσης; Πόσο υφίσταται η ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει; Ενάμιση μήνα προ των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Α. Πανούσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, κ. Ξενοφών Ι. Κοντιάδης, αναλύουν στο «Κ» την κατάσταση. Υπέρ μιας «νέας "αυτοδιοικητικής κουλτούρας" στις τοπικές κοινωνίες» τάσσεται ο κ. Κοντιάδης, επισημαίνοντας ότι οι «ΟΤΑ πρέπει να αποκτήσουν αυτοτελείς μηχανισμούς άντλησης πόρων, ιδίως μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης». Τον συγκεντρωτισμό του κράτους στηλιτεύει ο κ. Πανούσης, καθώς «αρνήθηκε πεισματικά να αποκεντρώσει πόρους και εξουσία και συνέχισε να αντιμετωπίζει τις νομαρχίες περίπου ως διεκπεραιωτικές υπηρεσίες και μάλιστα υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του διορισμένου περιφερειάρχη». Ο κ. Πανούσης προτάσσει «την κοινωνία των ανθρώπων», όπου «κοινωνική δημοκρατία σημαίνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών, μεταρρυθμιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και ριζοσπαστικό παρεμβατισμό (μέσω των κινημάτων)».

ΑναλυτικάΌχι στους «ιμπεριαλιστικούς ΟΤΑ» αλλά και όχι στους απονευρωμένους ΟΤΑ

Ημερομηνία:  01-09-2006

Δεν αισθάνεται ούτε πολιτικός παράγοντας ούτε μεσσίας ή μάγος. Πιστεύει ότι ο θεσμός της υπερνομαρχίας πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικές, αποκλειστικές υπερτοπικές αρμοδιότητες ή πρέπει να καταργηθεί και κάνει λόγο για «υποψήφιους-σκιές». «Οι ΟΤΑ δεν αποτελούν άλλη μια μορφή εξουσίας που επισωρεύεται στην πλάτη των πολιτών, ούτε συνιστούν ένα δεκανίκι των κομμάτων» σημειώνει ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης και παρά την υποψηφιότητα του ως υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς με την υποστήριξη του ΣΥΝ, δηλώνει ότι παραμένει δάσκαλος και κοινωνικός σχολιαστής. Ο ίδιος βλέπει ως πρόκληση ελευθερίας, βγαίνοντας από τον εξίσου αυτοδιοικούμενο πανεπιστημιακό χώρο για να εισέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση, να δοκιμάζει στην πράξη τις αξίες της συλλογικότητας, της σύνθεσης απόψεων, της κοινής προσπάθειας, του πολιτισμού, της πολυφωνίας. Κάτι βέβαια που δεν το έχει αισθανθεί ιδιαίτερα στην πόλη της Νέας Ερυθραίας -και στο Καστρί ειδικότερα- όπου ζει «βάσει οικογενειακής ομοφωνίας» τα τελευταία χρόνια, αντίθετα με το τι μπορεί να φανερώνουν ο χώρος και οι άνθρωποι της. Το γιατί μάς εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί.

ΑναλυτικάΔεν γίνονται με πρακτικές «σαλαμιού» οι ανασυνθέσεις και η ενότητα της Αριστεράς

Ημερομηνία:  19-08-2006

Να εμπιστευθούν το μέλλον στους «ανεξάρτητους, άφθαρτους εραστές των ονείρων» προτείνει στους ψηφοφόρους για τις εκλογές του Οκτωβρίου ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς με την υποστήριξη του ΣΥΝ, Γιάννης Πανούσης. Όπως σημειώνει, δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι «πασοκογενής», δεν δηλώνει «νεόκοπος αριστερός» και μιλά για το «θεσμικό κενό της υπερνομαρχίας που πρέπει να γεμίσει με περιεχόμενο»

ΑναλυτικάΣυνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό GTV

Ημερομηνία:  23-07-2006

Εκπομπή "Κλειστά Παράθυρα" με τον Μανώλη Τσουπάκη.

ΑναλυτικάΣυνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 'Αθήνα 9.84'

Ημερομηνία:  30-06-2006

Εκπομπή 'Μες την Μέση' με την Δέσποινα Τσαντέ.

ΑναλυτικάΟ διάλογος υπηρετεί τον απεγκλωβισμό

Ημερομηνία:  15-05-2006

Η αυτοδιοίκηση έχει δυο πόδια. Το ένα είναι η πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση και το άλλο η τυπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν κοινά σημεία. Έχω ζήσει έντονα τη μια πλευρά της αυτοδιοίκησης, που είναι η πανεπιστημιακή. Επίσης, έχω ασχοληθεί με την τοπική διαχείριση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας. ’ρα, έχω πάει σε πολλούς δήμους συζητώντας για εγκληματικότητα, ναρκωτικά, βία στα σχολεία. Έχω, λοιπόν, αίσθηση και θεωρητική και πρακτική, του τρόπου που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση την κοινωνική πολιτική, τον κοινωνικό αποκλεισμό αν θέλετε, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.Έτσι, μπορεί να φαίνομαι ξένος με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά έχω ασχοληθεί με πτυχές της. Αποδέχτηκα να ασχοληθώ, αποσαφηνίζοντας ότι δεν με ενδιαφέρει να μπω στην κεντρική πολιτική σκηνή...

ΑναλυτικάΤιμή μου αν με στήριζε το ΚΚΕ

Ημερομηνία:  03-05-2006

Η Αριστερά δικαιούται και ηθικά και ιστορικά να αποδείξει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος διαχείρισης των κοινών λέει ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τη στήριξη του Συνασπισμού. Ο κ. Πανούσης καταθέτει για πρώτη φορά την πικρία του διότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν του έδωσαν την ευκαιρία να δείξει πόσο σέβεται τις απόψεις τους και δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει το ενδεχόμενο υποστήριξης του από τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία άλλωστε δεν έχει καμία ιδεολογική συγγένεια. Τώρα, το τι θα κάνουν οι ψηφίζοντες πολίτες που έχουν ελευθερία επιλογών, αυτό -όπως αναφέρει- είναι άλλο θέμα...

ΑναλυτικάΌλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για βιώσιμες πόλεις

Ημερομηνία:  22-04-2006

Το ψηφοδέλτιο των «Ενεργών Πολιτών» θα ενώνει (συμβολικά και σημειολογικά), όλη την ελληνική κοινωνία, διότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για πόλεις βιώσιμες και για ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, υποστηρίζει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Πανούσης, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. Απευθυνόμενος στην «όλη αριστερά», ο Γ. Πανούσης, εκφράζει την πίστη του, ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξει κοινή δράση των δυνάμεων της, ενώ καλεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανένταχτους, να συστρατευτούν στην «κοινή μας προσπάθεια». Ο Γ. Πανούσης σημειώνει ότι το ζητούμενο για το θεσμό της υπερνομαρχίας είναι αν θα μπορέσει να συμβάλει στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση.

ΑναλυτικάΝα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της Αυτοδιοίκησης με το κράτος

Ημερομηνία:  01-02-2006

"Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της εμπιστοσύνης, στην ανάγκη να εκφραστούν όσοι δεν θέλουν να μπουν στα «λούκια» των μεγάλων Αυλών, στα μαθήματα ηθικής που συχνά δίνει ο λαός στους αλαζόνες και εξουσιομανείς".

Αναλυτικά