Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για βιώσιμες πόλειςΣυνέντευξη στην εφημερίδα "Κυριακάτικη ΑΥΓΗ" | 22/04/2006
Δημοσιογράφος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Το ψηφοδέλτιο των «Ενεργών Πολιτών» θα ενώνει (συμβολικά και σημειολογικά), όλη την ελληνική κοινωνία, διότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για πόλεις βιώσιμες και για ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, υποστηρίζει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Πανούσης, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. Απευθυνόμενος στην «όλη αριστερά», ο Γ. Πανούσης, εκφράζει την πίστη του, ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξει κοινή δράση των δυνάμεων της, ενώ καλεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανένταχτους, να συστρατευτούν στην «κοινή μας προσπάθεια». Ο Γ. Πανούσης σημειώνει ότι το ζητούμενο για το θεσμό της υπερνομαρχίας είναι αν θα μπορέσει να συμβάλει στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση.

Πάνω σε ποια πολιτι­κή βάση (τρόποι δράσης) θα κινηθεί­τε στην πορεία προς τις αυ­τό διοικητικές εκλογές; Σε ποιους πολίτες απευθύνε­στε και ποιο θα είναι το εύ­ρος του ψηφοδελτίου; 
Η πολιτική βάση είναι γνωστή. Για ζητήματα πόλης και πολιτισμού όλοι οι πολίτες -ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές- έχουν τον πρωταρχικό λόγο και ρόλο. Στην πραγματικότητα αυτοί καθοδηγούν τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις στη διαμόρφωση των προ­γραμμάτων και στην εκπροσώπηση κοινωνικών δυνάμεων και καταξιωμένων προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια. Είμαι εναντίον των «μαγειρεμάτων» σε κλειστά κομματικά επιτελεία, των επιλεκτικών διαρροών στα «φίλα» (;) ΜΜΕ ή στους συγκατασκευαστές ψευδών ειδήσεων συντεταλμένους δημοσιογράφους (που πολλές φορές κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα).
Η δημόσια ζωή χρειάζεται φως, περισσότερο φως. Όποιος έχει κάτι να πει, να το πει με το όνομα το δικό του με το όνομα του αποδέκτη και με το βάρος της ευθύνης. Εμείς πέρα οπό τα προγράμματα δράσης βασιζόμαστε και στην πολιτική ηθική την οποία έχει ανάγκη ο τόπος και την οποία προσδοκούν (και απαιτούν) οι πολίτες. Το ψηφοδέλτιο μας θα ενώνει (συμβολικά και σημειολογικά) όλη την ελληνική κοινωνία διότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για πόλεις βιώσιμες και για ειλικρινής διανθρώπινες σχέσεις.

Δηλώσατε ότι στόχος σας είναι να εκφραστεί μέσω των Ενεργών Πολιτών, η «όλη αριστερά». Πώς σκο­πεύετε να πραγματοποιήσε­τε το στόχο αυτό, με δεδο­μένο ότι το ΚΚΕ έχει ήδη α­νακοινώσει την υποψηφιό­τητα του κ. Μαυρίκου; 
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι το ΚΚΕ ανήκει στον ευρύ­τερο αριστερό χώρο και έχει πίσω του μεγάλη ιστορία αγώνων και θυσιών για την ελευ­θερία, τη δημοκρατία και τα' ανθρώπινα δικαιώματα. Το γε­γονός ότι το ΚΚΕ ανακοίνωσε ως υποψήφιο ένα γνωστό αγωνιστή συνδικαλιστή δεν σημαίνει -ή έστω θέλω να πιστεύω ότι δεν σημαίνει- οριστική και αμετάκλητη απόφασή του να μην συγκλίνουν οι δράσεις της αριστεράς (τουλά­χιστον σε τοπικό επίπεδο). Ουδείς καλείται να «βάλει νερό στο κρασί του» αλλά και ουδείς μπορεί ν' αυτοαναγορεύεται κριτής αλάθητος των άλλων.
Αριστερά σημαίνει διάλογος και σύνθεση.
Εκτός όμως από το ΚΚΕ και του ΣΥΝ υπάρχει μια άλλη α­ριστερά την οποία δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους διάφορους αριστερούς που διαψευσμένοι ή πολωμένοι κινούνται ανάμεσα στο λευκό, στο άκυρο και την αποχή. Είναι δυνατό αυτή η δύναμη της ανανέωσης και του εμπλουτισμού να μένει έξω από την κοινή μας προσπάθεια; Για μας «η όλη αριστερά» εί­ναι το σύνολο των αριστερών της χώρας. Και είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε κάθε Έλληνα (ακόμη και τον πλέον συντηρητικό) «φωλιάζει ένας αριστε­ρός εαυτός» γιατί τελικά κανείς δεν συμφωνεί με την αδικία, την καταπίεση, τον φόβο.

Ελευθερίες ανθρώπων σ' ελεύθερους χώρους

Τι καινούργιο φιλοδοξεί­τε να φέρετε στο χώρο της αυτοδιοίκησης; 
Όταν το φέρουμε, θα το συζητήσουμε και θα το κρίνουμε. Αυτό για το οποίο θέλω να σάς διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θ' ακολουθήσω τις παλιές συνταγές (τηλεοπτικά happenings, στημένες βόλτες ευαισθησίας και ευσπλαχνίας, ζεϊμπέκικο και λαϊκό προφίλ, δηλώσεις μιας χρήσης κ.ο.κ.).
Αυτοδιοίκηση σημαίνει ελευθερίες ανθρώπων σ' ελεύθερους χώρους. Σ' αυτό στοχεύουμε. Ν' «απελευθερώσουμε» τους ΟΤΑ από τον εναγκαλισμό του κράτους και να συν-διαχειριστούμε μαζί με τις άλλες παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες τις νέες ελευθερίες μας.

Γίνεται πολύ λόγος για την υπερνομαρχία, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι έχει λίγες αρμοδιότητες. Στη βάση αυτή, τι διεκδικήσεις σκοπεύετε να προβάλλετε; 
Η υπερνομαρχία θεσπί­στηκε περισσότερο για ιστορι­κούς παρά για λειτουργικούς λόγους. Νομίζω ότι ως πείραμα έχει κλείσει τον κύκλο του. Ή θα καταργηθεί, ή θα μετεξελιχθεί. Το ερώτημα συνεπώς δεν είναι αν ο υπερνομάρχης θ' αποκτήσει κι άλλες αρμοδιότητες (τυπικές ή δευτερεύουσες) αλλά το αν ο θεσμός συμβάλλει στην αποκέ­ντρωση και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το ζητούμενο και σ' αυτό πρέπει ν' απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Πως κρίνετε το έργο στο νομαρχιακό συμβούλιο της κυρίας Γεννηματά και των δυο νομαρχών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των Αθηναίων και των Πειραιωτών; 
Το έργο της κυρίας Γεννη­ματά και των δύο νομαρχών θα κριθεί από αυτούς που «συνλειτούργησαν» μαζί τους στα νομαρχιακά συμβούλια (Γλέζος, Λυκούδης, Καρακώστα κ.ά.). Αυτοί μπορούν να πουν τεκμηριωμένα τι έγινε, τι δεν έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει.
Εγώ -όπως έχω δηλώσει- σέβομαι την ιστορία και τη δράση των δημόσιων προσώπων, δεν αμφισβητώ ούτε ακυρώνω το έργο τους και δεν κάνω πόλεμο προθέσεων.
Καταθέτω τις δικές μου προτάσεις και περιμένω την κρίση και σύγκριση του λαού στο πρόγραμμα και στις επιλογές πολιτικών ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.