Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προς το μέλλον



Άρθρο στον "Παρατηρητής της Θράκης", Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Όταν ως Πρύτανης του ΔΠΘ σχεδίαζα (και εν πολλοίς οραματιζόμουνα) το 1995-96 την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου πίστευα ενδόμυχα ότι η επιτυχία του Ιδρύματος αυτού είναι -εν είδει «πεπρωμένου»- εγγεγραμμένη στην ίδια του τη φύση. Έτσι κι έγινε. Παρά τις ενστάσεις και αμφιβολίες πολλών συναδέλφων ορίστηκε η Ορεστιάδα ως τέταρτη έδρα του ΔΠΘ και αργότερα ιδρύθηκαν Τμήματα όπως αυτά που είχα προτείνει (π.χ. Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη, ΔΟΣΑ στην Κομοτηνή κ.λπ.).

Τότε είχα διαβλέψει και την επέκταση του ΔΠΘ σε Καβάλα και Δράμα ώστε να καταστεί ένα συνολικό ίδρυμα όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Δέκα χρόνια μετά εκείνη η σκέψη/πρόβλεψη φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα γι' αυτό και αισθάνομαι το χρέος -αν και «ξενιτεμένος» από την Θράκη- να συμβάλλω στο νέο σχεδιασμό με τις παρακάτω προτάσεις:

1. Επειδή το Πανεπιστήμιο ( universitas ) οφείλει να θεραπεύει το σύνολο -ει δυνατόν- των επιστημών κι αφού στην Κομοτηνή αναπτύχθηκαν οι Κοινωνικές Επιστήμες και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην Αλεξανδρούπολη οι Επιστήμες Εκπαίδευσης και οι Επιστήμες Ζωής και Υγείας, στην Ορεστιάδα οι Γεωπονικές Επιστήμες και στην Ξάνθη οι Επιστήμες Υπολογιστών, νομίζω ότι στη μεν Καβάλα πρέπει ν' αναπτυχθούν οι Επιστήμες της Γης (με Τμήματα Γεωλογίας & Επιστημών της Θάλασσας) και στη Δράμα οι Τέχνες (με Τμήματα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και Κινηματογράφου).

2. Μετά τη συμπλήρωση του ΔΠΘ με τα νέα αυτά Τμήματα ίσως να κριθεί αναγκαία -για λόγους καλύτερης διοίκησης- να χαρακτηρισθούν ως ΔΠΘ-1 τα Τμήματα που βρίσκονται σε Ορεστιάδα-Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή και ως ΔΠΘ-2 τα Τμήματα που (θα) βρίσκονται σε Ξάνθη-Καβάλα-Δράμα. Μια τέτοια διάκριση, που δεν θα διασπά όμως την ακαδημαϊκή ενότητα του ΔΠΘ, είναι σύμφωνη και με τις οριοθετήσεις των δύο Διευρυμένων Αυτοδιοικήσεων.

3. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των νέων αυτών εδρών του ΔΠΘ θα ήταν σκόπιμο να ιδρυθούν στην Καβάλα ΤΕΙ Οικολογίας και στην Δράμα ΤΕΙ Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

4. Τέλος, Ινστιτούτα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (Καβάλα) και Διαχείρισης Πολιτιστικών προϊόντων (Δράμα) θα συμβάλανε στην ερευνητική υποστήριξη.

Με τις σκέψεις αυτές δεν σκοπεύω βέβαια να επηρεάσω τις απόψεις των αρμοδίων οργάνων, αλλά να δηλώσω (και πάλι) παρών στο νέο άλμα του ΔΠΘ προς το μέλλον.

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης Πρώην Πρύτανης Δ.Π.Θ.