Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Άρθρο του Γ. Πανούση στην BadieraΆρθρο του Γ. Πανούση στην Badiera με τίτλο: "Απομάγευση". 27.11.2014

 

Απομάγευση

 

Ο αόρατος εχθρός αλλάζει προς τα άκρα.

Έλενα Χουσνή, Στα άδυτα των … «δυτών».

 

Οι μεν λένε «Θα φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο των ονείρων μας».

Οι δε ανταπαντάνε «Θα καταστρέψουμε το Πανεπιστήμιο των εχθρών μας».

Οι τρίτοι σκέφτονται «Αυτή η γενιά δεν θα προκάνει ούτε να ονειρευτεί ούτε να ανατρέψει».

Και μέσα σ’ αυτό το χαλασμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι κρύβουν τις ένοχες πράξεις τους και τις εξίσου ένοχες σιωπές τους μέσα σε αυταπάτες και ιδεολογήματα, εμφανίζονται ως «από μηχανής μάγοι – ταχυδακτυλουργοί» οι νεκραναστημένες έννοιες της Ασφάλειας και της Ηλεκτρονικής Ευ-ταξίας.

Μαγικά κόλπα στην εποχή της Απομάγευσης. Το Πανεπιστήμιο της γνώσης, της ελευθερίας, της αριστείας, της ευθύνης, της συμμετοχής δεν έχει ανάγκη από νέα ή παλιά τρικ για μια ανούσια ανακατανομή εξουσιών (εντός/εκτός).

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο ούτε ονειρεμένο είναι, ούτε κατεστραμμένο είναι. Διατρέχει όμως τον κίνδυνο να μην είναι «τίποτα» και να μην ενδιαφέρει «κανένα».

 

Υ. Γ.: Πρέπει να πέσουν όλα τα τείχη στα Πανεπιστήμια και να μη χτιστούν νέα. Για ιδεολογικούς, προσωπικούς και ιστορικούς λόγους διαφωνώ με κάθε μορφή βίας. Άλλωστε έχω ο ίδιος πέσει θύμα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Αλλά ποτέ ως δάσκαλος δεν πέρασε από το μυαλό μου να πάρω όπλο, να έχω πλάι μου φρουρό ή να κυνηγήσω τους όποιους νεαρούς δράστες με μηνύσεις. Την επόμενη μέρα πήγα στο μάθημά μου γιατί έτσι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα κι όχι μέσω απειλών. Όσο ακραίος κι αν είναι ο επιθετικός λόγος των νέων θεωρώ ότι είναι πιο συγνωστός από τα ακραία μέτρα καταστολής, συχνά άσκοπα και υπερβολικά.

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών το θέμα της Παιδείας πριν καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.