Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Εσ-ΑΕΙ οι ίδιοι για τα ίδια;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 26/04/2010


Ανώνυμος συντάκτης
σημαίνει
κουκουλοφόρος καλαμαράς
Τιτίνα Δανέλλη, Η μελαγχολία του στρατηγού


Οποιος κινείται στον ευρύτερο δημόσιο χώρο γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει θεσμός ή πεδίο δραστηριοτήτων πλήρως προστατευμένα από τον ιό της διαφθοράς.

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ του ιού αυτού, μέσω των δικτύων της διαπλοκής και λόγω των ισχυρών συμφερόντων, γίνεται ταχύτατα και μολύνει τους πάντες.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ θέλει να επηρεάσει την ερευνητική πολιτική, πανεπιστημιακοί θέλουν να εισέλθουν στην πολιτική, οι εκάστοτε κυβερνώντες θέλουν να αποκτήσουν επιστημονική κάλυψη ή και προσωπικό λούστρο, με αποτέλεσμα οι μεν να «συναλλάσσονται» με τους δε (εκτός βέβαια της διαφάνειας και της λογοδοσίας).

ΕΤΣΙ όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες, εμπορικές εταιρείες τα βρίσκουν με εμπορο-καθηγητές, οι οποίοι διευκολύνουν κάποιους κομματάρχες που με τη σειρά τους τούς στηρίζουν για την «κατάληψη» ακαδημαϊκών αξιωμάτων.

ΑΥΤΗ είναι η διαδρομή του χρήματος και της ακαδημαϊκής -τάχα- (υπερ)αξίας.

Σ' ΑΥΤΗ την αλυσίδα, όπου η συγκάλυψη των προηγούμενων από τους επόμενους αποτελεί conditio sine qua non για την υποστήριξη, η ομερτά (ή το «καλό του θεσμού») συνδέει αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, απολίτικους. Δεν υπάρχει πολιτικό, κομματικό ή ηθικό έρεισμα. Μόνον η κατανομή της εξουσίας και η εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων ενδιαφέρει.

ΓΙΑ ΝΑ μην εμφανιστούν διάφοροι -δήθεν- φοβισμένοι, καταπιεσμένοι ή αγνοούντες τι συμβαίνει στα ακαδημαϊκά προαύλια συνεχίζουμε τα ερωτήματά μας (που είχαμε αρχίσει από τη στήλη αυτή με το άρθρο «Εξεταστικές και στα Πανεπιστήμια;», 8.3.10).

1) ΣΕ ποια σχέση βρίσκεται η καταγωγή των προσλαμβανόμενων υπαλλήλων με την καταγωγή των προϊσταμένων τους;

2) ΠΟΥ, γιατί και πώς αναμιγνύονται καθηγητές του Γραφείου του Πρωθυπουργού ή πρωθυπουργικοί (ανοικτοκυβερνητικοί) υφυπουργοί στις πανεπιστημιακές διαδικασίες; Αν το νόμιμον δεν είναι ηθικόν, τότε γιατί το πανοπτικόν είναι πανάρετον;

3) ΠΟΙΟΙ (προ)ετοιμάζουν αρπαγή καλπών και άλλες λαθροχειρίες μαζί με ελεγχόμενους (εξεταστικά) φοιτητές της «καπελωμένης» αμβισβήτησης;

ΚΑΠΟΙΟΣ πρέπει επιτέλους να βάλει τέλος στις ομηρίες των κατώτερων βαθμίδων από τους τακτικούς καθηγητές και τις συναλλαγές των καθηγητών με τους φοιτητές.

ΔΕΝ υπάρχουν μέλη ΔΕΠ πολλών ταχυτήτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και δεν πρέπει να υπάρχουν φοιτητές ουρές ξένων συμφερόντων.

ΕΝΑ σύστημα μπορεί ν' αλλάξει ή και να μείνει το ίδιο. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει -ιδίως στα ΑΕΙ- είναι να ψηφίζουν τα μέλη του να μείνει το ίδιο καταγγέλλοντας τους «άλλους» ότι δεν το άλλαξαν.

ΕΛΕΟΣ! Υποκριτές, Γραμματείς και Φαρισαίοι.

ΘΑ επανέλουμε.

ΥΓ: Η «προσωποποίηση» των φαινομένων είναι υποχρέωση του κάθε πρύτανη.

ΥΓ1: Ανώνυμες «καταγγελίες» και ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν συμβιβάζονται.