Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Η πιο Μεγάλη Ωρα;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 08/02/2010


Στο εξής οι νομοτέλειες
δεν θα οδηγούν
μόνο στην πτώση
Γιάννης Β. Κωβαίος, Περί-πτωση


Οποιο κι αν είναι το μέγεθος και το βάθος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όσο κι αν ευθύνεται ο δικομματισμός (διά πράξεων) και η Αριστερά (διά παραλείψεων) νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του παρελθόντος».

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν ο καπιταλισμός λειτουργεί σε βάρος των ασθενέστερων (ζήτημα που πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά αλλά όχι με εύκολες επαναστάσεις ταβέρνας), ούτε αν το πολιτικό σύστημα αυτο-επιδοτήθηκε (ζήτημα που πρέπει να οδηγήσει σε καταδίκες προσώπων και πολιτικών χωρίς εξαιρέσεις και συμψηφισμούς), αλλά το αν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε σθεναρή (ή έστω λιγότερο τραυματισμένη) την κοινωνική συνοχή. Εχουμε άραγε φανταστεί τι θα συμβεί γύρω μας (και μέσα μας) εάν θεωρήσουμε όλοι ότι αποδεσμευόμαστε (ο καθείς για το δικό του λόγο) από το εθνικό κοινωνικό συμβόλαιο και πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας; Ετσι κι αλλιώς ζούμε σε μια ανομική κοινωνία, όπου κανένας δεν σέβεται τους κανόνες συμβίωσης. Αν αυτή η κατάσταση μετεξελιχθεί σε άναρχη επιβίωση (ημι-βίαιη ή και ένοπλη) ποιοι νομίζουμε ότι θα κερδίσουν; Οι φαντασιακές παλαιάς κοπής επαναστατικές διεργασίες; Η αγνή και ανόθευτη κοινωνία των ενεργών πολιτών; Οι φοβικοί και φοβισμένοι άφρονες της κλειστής Ελλάδας; Ουδείς εξ αυτών. Θα επικρατήσει η δεύτερη μετά το κράτος δικαίου οργανωμένη δύναμη, που είναι οι Μαφίες. Οι θρυμματισμένοι δεσμοί, οι προδομένη συλλογικότητα, ο στρεβλωμένος (και κακοποιημένος) ένθεν κακείθεν πατριωτισμός και η γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία, τις (αστικές έστω) ελευθερίες και τα (κινδυνεύοντα έστω) δικαιώματα θα ανοίξουν την κύρια Πύλη (και όχι την Κερκόπορτα) στην αφανή Εταιρεία των Επίσημων Κερδοσκόπων και των υπόγειων εγκληματικών οργανώσεων. Αυτό θέλουμε; Να «σκοτωθούμε» αρχικά μεταξύ μας και όσοι επιβιώσουν να παραδοθούν αμαχητί στους αφέντες του μαύρου χρήματος και της μαύρης πολιτική (που -υποτίθεται- ότι αντιμαχόμαστε).

ΑΚΟΜΑ κι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή την περίοδο χορεύουν στην Ελλάδα οι Αγγελοι και οι Σατανάδες μαζί, ακόμα κι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ίδιοι (κόμματα, φορείς, διανοούμενοι) δεν είχαν καμιά σχέση (!) με το πρόβλημα, αυτό που προέχει τώρα είναι η διάσωση της ενότητας και της κοινής πορείας. Η επανένωση των Ελλήνων με την Ελλάδα.

ΥΓ. Από τα τέσσερα στοιχεία του Κόσμου μόνο ένα μας έχει μείνει. Η (ελληνική) Γη. Ο Αέρας πήρε τα μυαλά μας, η Φωτιά έκαψε την ιστορία μας και το Νερό πλημύρισε (και έπνιξε) τα όνειρα και τα έργα μας. Θα εγκαταλείψουμε και τους δεσμούς που μας δένουν;