Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Πρώτα (να πληρώσει) ο πολίτης;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 01/06/2009

Μέσα στο κλίμα των τακτικισμών και των εξυπνακίστικων τρικ των κομμάτων ενόψει εκλογών εντάσσονται και τα διάφορα συνθήματα. Μολονότι οι όποιες κινήσεις αρχηγών και αρχηγίσκων συνιστούν ασκήσεις αυταρέσκειας/ αυτοδικαίωσης και ουδέν το πολιτικόν προσφέρουν, έχει νομίζω ενδιαφέρον να αναλύσουμε το εγχείρημα του πολιτικού συστήματος να παρουσιαστεί ως εντολοδόχος ή πληρεξούσιος των ψηφοφόρων. Δεν γνωρίζω αν αυτή η πρακτική υποκρύπτει την πραγματική ανάγκη των πολιτευόμενων να αφουγκραστούν τον παλμό του κόσμου (ίσως για να αισθανθούν έστω για λίγο και αυτοί «λαϊκά παιδιά» - ίσως για να μπορούν ευκολότερα να τους χειραγωγήσουν). Είμαι όμως βέβαιος ότι οι διάφοροι κυβερνήσιμοι ή μη «χρησιμοποιούν» πολύ εύκολα (και συχνά χωρίς αιδώ) τον όρο «πολίτης».

ΝΑ εξηγηθούμε.

ΠΟΛΙΤΗΣ δεν είναι όποιος ψηφίζει το α' ή το β' κόμμα, αλλά όποιος γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Πολιτεία. Πολίτης δεν είναι αυτός που καλείται να προσχωρήσει σε συμβόλαια που συνέταξαν Αυλές και Ιερατεία, αλλά αυτός που θέτει τους όρους της σύμπραξης. Πολίτης δεν είναι ο διακηρύσσων (αριστερά/δεξιά) ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τον όποιο αρχηγό, αλλά αυτός που έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος διαμορφώνει το μέλλον και «γεννάει» Αρχηγούς.

ΤΟ σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» θα είχε νόημα αν οι πολιτικοί (οι περισσότεροι επαγγελματίες και κληρονόμοι) αναλάμβαναν το κόστος των λόγων και των έργων τους. Ο σεβασμός των πολιτικών προς τους πολίτες δεν σχετίζεται με διάφορα xάπενινγκ (όπως π.χ. επισκέψεις σε λαϊκές συνοικίες), αλλά με τη βαθιά αίσθηση χρέους προς αυτούς στους οποίους υποσχεθήκαμε καλύτερο μέλλον.

ΣΤΗ χώρα μας (και όχι μόνο σε περίοδο εκλογών) ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως ημι-άγριος στον οποίο χαρίζουμε χάντρες και χαϊμαλιά για να του πάρουμε το χρυσάφι της ψήφου του.

ΕΠΕΙΔΗ η Ν.Δ. θεωρεί πολίτη μόνο τον Ευρωπαίο επιτυχημένο επιχειρηματία, επειδή το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πολίτη το αναβαθμισθέν σε τεχνοκράτη πρώην λαμόγιο, επειδή το ΚΚΕ θεωρεί πολίτες μόνο τους απόγονους του Στάλιν και ο ΣΥΡΙΖΑ τους απόγονους των δημοκρατικών (;) ηγετών της Λατινικής Αμερικής, επειδή ο ΛΑΟΣ θεωρεί πολίτη μόνο τον Ελληνα χριστιανό και οι κάθε μορφής Οικολόγοι τους έχοντες αυθαίρετο στο βουνό ή στη θάλασσα (αλλά κοπτόμενους για τα δέντρα της πόλης), για όλους αυτούς τους λόγους ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε να κάνουμε τους πολιτικούς να πληρώσουν πρώτοι τα λάθη τους.

ΠΩΣ; Ολοι ξέρουμε το πώς. Ας το τολμήσουμε. Αλλιώς θα 'ρθουμε πάλι δεύτεροι.