Άρθρο στην εφημερίδα "Καθημερινή", 07/11/2007
Θα ήταν μοιραίο λάθος να ζητήσουμε ερμηνείες- του φαινομένου σε «παραδόσεις», «έθιμα» ή «κατάλοιπα παλικαρισμού». Η Κρήτη δεν βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή (ώστε να αντιστέκεται ενόπλως...) ούτε βέβαια πρόκειται για έναν αποκλεισμένο ή κλειστό χώρο (ώστε να αναπτύσσονται ιδιαίτερες αξίες και πρακτικές κοινωνικής συμβίωσης).
Στην πραγματικότητα, όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου καμία σχέση δεν έχουν με πολιτισμικές ρίζες ή κοινωνικές παρακαταθήκες. Και αν είχαν, αυτή δεν θα ήταν άλλη από ένα ψευτο-άλλοθι, μια καρικατούρα λεβεντιάς. Με φοβισμένες ή συνεταιρικές τοπικές αρχές, με Κρητικούς που έχουν μπερδέψει (εκ του πονηρού) την κατάδοση στον εχθρό με την καταγγελία εγκληματικών κυκλωμάτων και με Κρήτες βουλευτές και υπουργούς που (φαίνεται να) εξαιρούν από το Σύνταγμα την «κρητική επικράτεια», δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι ζούμε σε κράτος δικαίου, σε έννομη τάξη και σε ευρωπαϊκή χώρα.
Εκτός αν θέλουμε -στο πλαίσιο ενός «εγκληματικού ηρωοποιημένου πολυπολιτισμού»- να μετατρέψουμε το ελληνικό κράτος σε ένωση αυτόνομων περιοχών (Εξάρχεια, Νυχτερινή Παραλία, Ωραιόκαστρο κ,λ.π.), στις οποίες εξουσία ασκεί το περίστροφο. Αυτά ας τα σκεφθεί πριν από όλους ο περήφανος κρητικός λαός.