Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Συνέντευξη του Γιάννη Πανούση στο "Karfitsa.gr" και τo δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη



Λίγες ημέρες μετά το εσωτερικό ζήτημα που έχει ανοίξει στη ΔΗΜΑΡ καθώς ορισμένα στελέχη την ώρα που η ηγεσία της αρνείται επιμένουν να στηρίζουν την «Κίνηση των 58» ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πανούσης μιλά στην «Κ». Ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην πρύτανης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε το κόμμα του από τη συγκυβέρνηση, κατηγορεί τους «58» πως «έχουν εξαπολύσει πάσης μορφής «παπαγαλάκια» για να κατηγορήσουν όποιον διαφωνεί» και λέει γιατί η Αγίου Κωνσταντίνου» κλείνει την πόρτα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης στη Χρυσή Αυγή την οποία αποκαλεί «κουστουμαρισμένη συστημική Χρυσωμένη Αυγή», μιλά για τη δολοφονία των δυο νεαρών έξω από τα γραφεία του κόμματους Μιχαλολιάκου και εξηγεί γιατί οι μέχρι τώρα πολιτικές για τη ρατσιστική βία και την παράνομη μετανάστευση δεν έχουν αποδώσει.

 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Πανούση, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός σας και τη διαφωνία που εκφράστηκε από μεγάλο μέρος των στελεχών σας, μεταξύ αυτών και το Γραμματέα σας Σπύρου Λυκούδη για την «Κίνηση των 58» αλλά και την αποχώρηση από την Κυβέρνηση είναι πιθανή η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ; Μην ξεχνάμε πως κατά παρόμοιο τρόπο δημιουργήθηκε το κόμμα μετά από την απομάκρυνση του Φώτη Κουβέλη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στο πολιτικό κλίμα της γενικής ρευστότητας των κομμάτων (π. χ. ΝΔ: Σαμαρικοί/Καραμανλικοί, ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος/Παπανδρεϊκοί, ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί, Πλατφορμικοί, κοκ) η ΔΗΜΑΡ κρατάει την ενότητά της χωρίς να αποκλείει την εμπλουτιστική πολυφωνία. Τα χρόνια είναι «γκαστρωμένα» και τα σενάρια πολλά. Όροι διάσπασης δεν υπάρχουν, όροι «αναχώρησης» πάντα υπάρχουν. Το πρώτο δεν νοείται, το δεύτερο είναι δικαίωμα. Τα σχετικά με την προσχώρηση/αποχώρηση στην Κυβέρνηση (με ποιους, γιατί, πώς, πότε) θα κριθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος. Αυτό που είναι όμως βέβαιο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έπραξε ό,τι έπραξε με αίσθημα ευθύνης και όχι με πολιτικάντικη πρόθεση.

 

Τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνει η Δημοκρατική Αριστερά. Να συμμετέχει στο διάλογο για την Κεντροαριστερά και πιθανώς να στηρίξει την Κίνηση των 58; Εσείς εάν η ηγεσία του κόμματός εξακολουθήσει να απορρίπτει την πρόσκληση για διάλογο τι θα κάνετε; Έχει η ηγεσία του κόμματος την… πολυτέλεια να λέει «όχι» σε 306 στελέχη της;

Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε και καλεί όλους τους φορείς και τα άτομα του ευρύτερου δημοκρατικού – σοσιαλιστικού χώ-ρου σε διάλογο για τη συσπείρωση. Κάποια στιγμή οι όροι του παιχνιδιού αντεστράφησαν. Προσωπικότητες συνενώθηκαν σε μια κίνηση των 58 και καλούν αυτές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε «τριγωνική συνεργασία» υπό το βλέμμα (και τις ευχές;) του Κώστα Σημίτη. Εγώ ποτέ δεν αμφισβητώ ούτε προθέσεις ούτε την πολιτική πορεία των συμμετεχόντων στην κίνηση των 58. Αντίθετα πολλοί από αυτούς έχουν εξαπολύσει πάσης μορφής «παπαγαλάκια» για να κατηγορήσουν όποιον διαφωνεί. Αυτό είναι το «νέο» που επικαλούμαστε; Η «παθογένεια της εχθροπάθειας» συνιστά εκσυγχρονισμό; Τέλος πάντων, για να μιλήσουμε πολιτικά στην πορεία προς το συνέδριο η ΔΗΜΑΡ (ηγεσία, μέλη) θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, δηλαδή με ποιους θα πας, ποιους θ’ αφήσεις και ποιος είναι ο τελικός στόχος. Προσωπικά πάντως επιμένω πώς η Κεντροαριστερά ως σύλληψη και στρατηγική έχει χάσει το momentum της Ιστορίας.

 

Κατά τη γνώμη σας καλώς ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ; Στη ΔΗΜΑΡ αισθάνεστε προδομένοι από το ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα με την ΕΡΤ; Εάν άλλαζε η ηγεσία του κόμματος, δηλαδή ο κ. Βενιζέλος θα… άνοιγε πιο εύκολα η πόρτα που έκλεισε ο δικός σας αρχηγός;

«Κυβερνώσα Αριστερά» με συντηρητικές δυνάμεις (ΝΔ) ή επαμφοτερίζοντες πολιτικούς ηγέτες δεν νοείται. Επιμένω ότι το ΚΚΕ και ο «ξεκάθαρος ΣΥΡΙΖΑ» εκφράζουν γνησιότερα τις αγωνίες του ελληνικού λαού και δεν χρεώνονται τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση. Τα «περί προδοσίας» ή αναξιοπιστίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν θα τα κρίνω εγώ. Δυστυχώς η πολιτική συγκυρία ή η προσωπική διάσωση έχει πάντοτε και μια σκοτεινή πλευρά. Σε κάθε περίπτωση «οι όποιες συμφωνίες αρχηγών» θα πέφτουν πάντοτε στο κενό αν η βάση των κομμάτων διαφωνεί.

 

Με το κόμμα του κ. Λοβέρδου τι είδους συνεργασία θα μπορούσατε να αναπτύξετε;

Θα φανεί. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει καλές προθέσεις αλλά δεν έχει συζητηθεί στο κόμμα η όποια προγραμματική συμφωνία συνεργασίας.

 

Το κόμμα σας αποφάσισε να αποχωρίσει από την τρικομματική κυβέρνηση, δεν ζήτησε όμως την παραίτηση στελεχών σας που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών κ.α. Δεν στηρίζετε δηλαδή την κυβερνητική πολιτική, στηρίζετε όμως την εφαρμογή της. Νόμιμο είναι, ηθικό όμως;

Είχα πολλές φορές διαφωνήσει τόσο με τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση με μη-πολιτικά (ανεύθυνα) πρόσωπα όσο και με το θλιβερό 4-2-1. Νομίζω ότι η αποχώρηση θα έπρεπε να ήταν γενική και ξεκάθαρη. Αυτή η αμφιθυμία μόνο δεινά μπορεί να φέρει.

 

Πιστεύετε πως η… Χρυσή Αυγή θα έχει μέλλον; Θεωρείτε πως η δολοφονία των δυο νεαρών Χρυσαυγιτών και εννοώ ο τρόπος προβολής κυρίως από τα ΜΜΕ είναι «βούτυρο στο ψωμί» μετά τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις των Νίκου Μιχαλολιάκου, Παππά και άλλων στελεχών του κόμματος;

Η παλιά μορφή της Χρυσής Αυγής της βίας και του τσαμπουκά έκλεισε τον κύκλο της. Η Ακροδεξιά τέτοιου τύπου θα παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό με άλλο στυλ. Έρχεται η ώρα της «κουστουμαρισμένης» συστημικής Χρυσωμένης Αυγής.

Όσον αφορά τους συμψηφισμούς (ένας νεκρός «αριστερός», δύο «δεξιοί») ελπίζω να μη μετατραπεί σε μικρούς κοινωνικούς εμφύλιους διχασμούς. Τα ΜΜΕ εξαρχής χειρίζονται λάθος το θέμα, ίσως λόγω αμηχανίας. Το ίδιο ισχύει – τηρουμένων των αναλογιών – και με το πολιτικό σύστημα.

 

Αλήθεια για ποιο λόγο έπρεπε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για το αυτονόητο (εννοώ τη Χρυσή Αυγή); Μήπως η Δικαιοσύνη τελικά δεν είναι τόσο… κουφή και τυφλή;

Δεν πιστεύω ότι έγινε εξωθεσμική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Απλώς οι επιμέρους υποθέσεις «κεφαλαιοποιήθηκαν» στη βάση του κοινού παρονομαστή που είναι το οργανωμένο έγκλημα. Η διαδικασία είναι ανοικτή και όλος ο πολιτικός και νομικός κόσμος την παρακολουθεί και από την άποψη του Κράτους Δικαίου.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας;

Ο ρατσισμός (και ο συναφής εκφασισμός) έχει πλέον εισχωρήσει στο κοινωνικό σώμα. Άρα η εκρίζωση πρέπει ν’ αρχίσει από εκεί (από το σχολείο, την οικογένεια, το δήμο, την εκκλησία) και όχι να περιμένουμε να λυθεί το ζήτημα μέσω (κατα)δικαστικών αποφάσεων. Χρειάζεται Μόνιμη Επιτροπή στη Βουλή για τη διαχείριση του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

 

Πολλοί από τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στη χώ-ρα μας έχουν παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των Ελλήνων. Διάβαζα πρόσφατα πως στη Βουλγαρία οι οικονομικοί πρόσφυγες που αγγίζουν τις 8000 περίπου (και είναι καταγεγραμμένοι) υπάρχουν μηδενικά ποσοστά εγκληματικότητας. Τι κάνει λάθος η χώρα μας και οι μετανάστες επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά;

Η εγκληματική συμπεριφορά των μεταναστών μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους:

Οργανωμένο έγκλημα (διεθνείς μαφίες), συμμορίες μεταναστών, εγκλήματα «επιβίωσης» (φτωχών μεταναστών), εγκλήματα λόγω εκμε-

τάλλευσης από τους Έλληνες (θυματοποίηση – εγκληματική αντίδρα-ση), (περιορισμένες) πράξεις φυλετικής βίας ή θρησκευτικού φονταμενταλισμού, κοινά εγκλήματα (πάθους, συγκυρίας κλπ).

Είναι συνεπώς αναμενόμενο και λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών, και λόγω των ανοιχτών συνόρων, και λόγω μιας αμφιταλαντευόμενης μεταναστευτικής πολιτικής και λόγω της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής κρίσης να μην μπορεί (ακόμα;) η Πολιτεία να ελέγξει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ως πότε όμως;

 

Είναι ευκολότερο να συνεννοηθείτε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (ό-πως κάνατε στη συγκυβέρνηση) παρά με το ΣΥΡΙΖΑ; Και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Δεν το πιστεύω αυτό. Η «σύμπλευση» (και όχι ουσιαστική συγκυβέρνηση) με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφειλόταν σε μια επιλογή «εθνικής αναγκαιότητας». Αντιλαμβάνομαι την πιθανότητα και στο μέλλον να συμμετάσχουμε σε μια Οικουμενική Κυβέρνηση Σωτηρίας ή Ανάπτυξης, αλλά η κουλτούρα της ΔΗΜΑΡ την φέρνει πιο κοντά στα αριστερά κόμματα (αρκεί και αυτά να ξεκαθαρίζουν τις βασικές τους θέσεις και αρχές).

 

Σας αγχώνουν τα πεσμένα ποσοστά των δημοσκοπησεων; Πολλοί αναλυτές αφήνουν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να μην εισέλθει στην επόμενη Βουλή.

Η διακύμανση των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις είναι φυσιολογική αλλά κατά τη γνώμη μας δεν αντιστοιχούν στην πραγματική βούληση της κοινωνίας (ακόμα και αυτών που δεν μας ψηφίζουν) να βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Όταν φτάσει η ώρα των εκλογών θα ξανασυζητήσουμε το θέμα στη συγκυρία της τότε πολιτικής στιγμής.

 

Ο κ. Κουβέλης μέχρι στιγμής επιμένει να στηρίζει την Μαρία Ρεπούση με τις δηλώσεις της που προκαλούν. Σας ενοχλεί αυτό;

Η Μαρία Ρεπούση είναι άξια κοινοβουλευτικός με πλούσια πολιτική εμπειρία.Σχετικά με διάφορες απόψεις της έχω δημόσια (και κομματικά) τοποθετηθεί ότι διαφωνώ πλήρως και ότι όπου μου ζητείται θα εκφράζω τη δική μου γνώμη (π. χ. για την Ελλάδα, τον ελληνισμό, την ιστορία, την παιδεία κοκ). Το οφείλω στο αξιακό μου σύστημα και στη 19ετή θητεία μου στο Παν/μιο Θράκης και στη Θράκη. Στο θέμα αυτό δεν σκοπεύω να ακολουθήσω την όποια κομματική γραμμή, από όποιον και να χαράσσεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενταχθώ σε «κυνήγι μαγισσών» ή σε άμετρους αφορισμούς και προσωπικές επιθέσεις.