Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Συνέντευξη στην gazzetta.grΣυνέντευξη στην gazzetta.gr Νέο παράθυρο

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στο gazzetta Plus λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής και αποκάλυψε τις σκέψεις του. 

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Α' περιφέρεια Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, μίλησε για το πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, εξήγησε για ποιο λόγο η εγκληματικότητα στην Αθήνα βρίσκεται στα ύψη ενώ ξεκαθάρισε πως Αθήνα είναι και το Κολωνάκι και ο Κολωνός, γι' αυτό ακι χρειάζεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Άραγε υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση, η οποία φαίνεται πως δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και κοινωνική.Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

«Πρώτα από όλα χρειάζεται αλλαγή του κρατικού μοντέλου. Να υπάρξει πρώτα εξυγίανση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Να φτιάξουμε τον αναπτυξιακό ιστό. Χρειάζεται εκκαθάριση, κάτι που φυσικά δεν είναι απλό. Πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς και να σταματήσει η παραοικονομία. Όλα αυτά για να βγούμε φυσικά από την κρίση, όχι για να μειωθεί το χρέος. Από την πολιτική κρίση τώρα, θα βγούμε αν υπάρξει αλλαγή του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να μπει πόθεν αίσχες διαρκείας και να υπάρξει αναδρομικός έλεγχος σε διάφορα πράγματα. Πρέπει να γίνει κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει και κοινωνική κρίση, υπάρχει ανομία η οποία έχει κυριαρχήσει και στην κοινωνία. Θα πρέπει να μπουν κανόνες και όρια, δεν γίνεται να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Δεν υάρχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, κάτι που πολλοί έχουν ξεχάσει».

Από την οικονομική κρίση υπάρχει τρόπος να βγούμε; Είστε αισιόδοξος;

«Όχι αισιόδοξος δεν είμαι. Πιστεύω πάντως πως από την οικονομική κρίση, σε βάθος δεκαετίας θα βγούμε. Από την κοινωνική κρίση, όμως, δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ποτέ να βγούμε μιας και θέλουμε πολλά χρόνια για να αλλάξουμε όσα έγιναν τα προηγούμενα 38. Η κουλτούρα για να αλλάξει χρειάζεται χρόνο και εμείς πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα μας αυτή τη στιγμή. Γιατί ο Έλληνας όταν ξεπεράσει την οικονομική κρίση, πάλι τα ίδια λάθη θα κάνει. Πάλι θα παρκάρει παράνομα, πάλι δεν θα σέβεται τους νόμους, οπότε χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας».

Όντας καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπηστήμιο Αθηνών, είστε από τους πλέον κατάλληλους για να απαντήσει στο πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας...

«Η εγκληματικότητα για να αλλάξει, πρέπει να αλλάξει πρώτα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με το οργανωμένο έγκλημα. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα και δεν έχει να κάνει μόνο με την Αστυνομία ή μόνο με το κράτος. Το ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε όπλα, είναι ένα βασικό πρόβλημα. Όπως επίσης παίζει ρόλο και η χώρα προέλευσης των μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ζήσει σε άγριες χώρες, οπότε τους είναι εύκολο να σκοτώνουν. Παλιά υπήρχε τουλάχιστον κώδικας τιμής και στους εγκληματίες. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Κάποτε έκλεβε κάποιος χτυπώντας το θύμα με τα χέρια του και έφευγε, τώρα όλοι προτιμάνε να σκοτώσουν, κάτι που έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Επαναλαμβάνω, όμως, πως χρειάζεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα».

Θα δώσετε τη δική σας μάχη στην Α' Περιφέρεια Αθηνών, τα πλάνα σας ποια είναι;

«Στην Α' Αθήνας είναι και ο Κολωνός και το Κολωνάκι, έχω μεγαλώσει στην Κυψέλη, οπότε έχω σφαιρική άποψη του τι συμβαίνει. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα, δεν είναι όλη η Αθήνα ίδια.Πρόκειται για μια σύνθεση προβλημάτων και όχι κάτι απλό που λύνεται με έναν τρόπο. Η Αθήνα είναι μεγαλούπολη και το έγκλημα να μην είχε, έχει χαμηλή ποιότητα ζωής, οπότε χρειάζεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Εκεί πρέπει να κάνουμε τον μεγάλο αγώνα».