Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Δεν γίνονται με πρακτικές «σαλαμιού» οι ανασυνθέσεις και η ενότητα της ΑριστεράςΣυνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» | 19/08/2006 
Δημοσιογράφος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ

Να εμπιστευθούν το μέλλον στους «ανεξάρτητους, άφθαρτους εραστές των ονείρων» προτείνει στους ψηφοφόρους για τις εκλογές του Οκτωβρίου ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς με την υποστήριξη του ΣΥΝ, Γιάννης Πανούσης. Όπως σημειώνει, δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι «πασοκογενής», δεν δηλώνει «νεόκοπος αριστερός» και μιλά για το «θεσμικό κενό της υπερνομαρχίας που πρέπει να γεμίσει με περιεχόμενο»

Τι είναι για σας η υπερνομαρχία; 
Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω τι δεν είναι. Ασφαλώς και δεν είναι ευκαιρία κοινωνικής ανέλιξης και αυτονόητα δεν είναι πόρτα ή παράθυρο εισόδου στην πολιτική. Δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ επαγγελματίας πολιτικός, δηλαδή έρμαιο των καιρών, ούτε σφετεριστής των κοινωνικών αγώνων άλλων, δηλαδή νεόκοπος αριστερός.

Η υπερνομαρχία ως θεσμός τι αντιπροσωπεύει; 
Ένα θεσμικό κενό το οποίο ή πρέπει να γεμίσει με περιεχόμενο, δηλαδή με αποφασιστικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες, ή αλλιώς καλύτερα θα ήταν να καταργηθεί. Στο σημείο αυτό θα 'θελα να προσθέσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αγνοεί το αντικείμενο και τον ρόλο της υπερνομαρχίας. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται και χρεώνεται σ' αυτούς που ασχολήθηκαν περισσότερο με το προφίλ τους και λιγότερο με το να ενημερώσουν -επί 12 χρόνια!- τι ακριβώς ψηφίζουμε. Και όχι ποιον ψηφίζουμε...

Πώς κρίνετε τους ανθυποψηφίους σας; 
Όπως έχω συχνά δηλώσει, δεν είμαι υποψήφιος για να ακυρώσω το έργο των άλλων ή για ν' αμφισβητήσω τις προθέσεις τους. Σέβομαι όλες τις απόψεις και τους αγώνες του καθενός, από όποια πλευρά και αν στέκεται. Στις εκλογές δεν αντιπαρατίθενται «οι καλοί» με τους «κακούς» αλλά συν-κρίνονται προγράμματα αυτοδιοικητικής και επιστημοτεχνικής συνέπειας με πολιτικές κορόνες μιας χρήσης.

Τι σας έχει εκπλήξει θετικά μέχρι σήμερα; 
Η κοινωνική αναγνώριση και ενθάρρυνση, το κέφι και οι ιδέες των συνεργατών μου, ιδιαίτερα του Σπύρου Λυκούδη και της Εύης Καρακώσια, η σοφία και η νεανική ορμή του Μανόλη Γλέζου, ιδρυτή και εμψυχωτή των Ενεργών Πολιτών...

Αρνητικά; 
Η καταστρατήγηση-παραβίαση κάθε μέτρου πολυφωνίας από ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και από ορισμένες εφημερίδες που μοιάζει ν' αγνοούν σύνταγμα, νόμους και δεοντολογία, προβάλλοντας και επιβάλλοντας μια στείρα και αντιδημοκρατική δικομματική κοκορομαχία. Επίσης μ' έχει λυπήσει η άμετρη, άδικη και πολλές φορές προκάτ επίθεση του υποψηφίου Γ. Μαυρίκου, ο οποίος ενώ φαίνεται να μην έχει ποτέ διαβάσει τα βιβλία μου και τις απόψεις μου, μου αποδίδει με μεγάλη ευκολία κατηγορίες που κινούνται στον χώρο της συκοφαντίας και όχι στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι σχέσεις σας με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι; 
Όπως είναι γνωστό, είμαι ανεξάρτητος και δεν έχω κομματική ταυτότητα. Η πρόταση από τον ΣΥΝ και τους Ενεργούς Πολίτες να ηγηθώ του ψηφοδελτίου με τιμάει όχι ως πολιτικό, αλλά ως κοινωνικό στοχαστή και κοινωνικά δρώντα πολίτη. Οι ενδοιασμοί των αστερισμών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σεβαστοί, αλλά δεν είναι βάσιμοι σε σχέση τουλάχιστον με το πρόσωπο μου. Ούτε ανήκω στους υπερασπιστές της Κεντροαριστεράς, όπως πήγε να διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ούτε κινούμαι με βάση κάποια «εντολή» ή κάποιο «σχέδιο». Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις μου με τους ιστορικούς φίλους μου του χώρου αυτού μένουν αλώβητες.

Οι σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ; 
Οι σχέσεις μου με τους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερές και δεν τις κλόνισε η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος υπερνομάρχης με τους Ενεργούς Πολίτες. Οι σχέσεις μου με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος ποτέ δεν ήσαν καλές ίσως λόγω των αιρετικών μου απόψεων. Το ότι είμαι πασοκογενής δεν το αρνήθηκα ποτέ. ’λλο αυτό και άλλο να κατηγορούμαι ότι θέλω να παρασύρω είτε μέλη του ΠΑΣΟΚ να πάνε στον ΣΥΝ είτε μέλη του ΣΥΝ να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Οι ανασυνθέσεις και η ενότητα της Αριστεράς δεν γίνονται με πρακτικές «σαλαμιού» και προσωπικών επιδιώξεων καθενός που θεωρεί τον εαυτό του παράγοντα του χώρου.

Έχετε συναντηθεί με τους ανθυποψηφίους σας; 
Σε διάφορες εκδηλώσεις με τους περισσότερους. Έχω όμως προτείνει τη διεξαγωγή τριών debates που θα μεταδοθούν δημοσίως: Το ένα με συντονιστή δημοσιογράφο, το δεύτερο με ερωτήσεις που θα θέτουμε ο ένας υποψήφιος στον άλλο και το τρίτο με απαντήσεις που θα δίνουμε στα ερωτήματα του κοινού.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών τι προσδοκάτε; Γιατί να προτιμήσουν εσάς οι υποψήφιοι; 
Αυτό που για μένα συνιστά πρόκληση είναι το ταξίδι προς τις εκλογές, οι κανόνες και οι αρχές, οι θέσεις και οι προτάσεις. Αυτά έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική συνείδηση από το αποτέλεσμα μιας Κυριακής. Στους ψηφοφόρους θα έλεγα να ψηφίσουν όποιον συνδυασμό εμπιστεύονται περισσότερο, ότι όσα καλά κάνα θα είναι για όλους και όσα λάθη κάνει θα είναι δικά του. Με άλλα λόγια να εμπιστευτούν το μέλλον στους ανεξάρτητους, άφθαρτους εραστές των ονείρων.