Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

"Ανοίγει η πόρτα για χειρότερες καταστάσεις"Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 11/04/2009 
Δημοσιογράφος: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ 

 

Για κοινωνία σε παράκρουση» κάνει λόγο ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πανούσης. Όπως λέει, η δολοφονική επίθεση στη σχολή του ΟΑΕΔ μπορεί μεν να είναι πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο «εκδηλώνεται σε μια στιγμή που στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για οτιδήποτε, και μπορεί μάλιστα να ανοίξει την πόρτα για ακόμη χειρότερες καταστάσεις».

 

Όπως είπε ο κ. Πανούσης στα «ΝΕΑ»: «Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι δράστες τέτοιων δολοφονικών επιθέσεων είναι παιδιά καταπιεσμένα, που έχουν υποστεί γενικούς εκφοβισμούς και αποκλεισμούς. Έως τώρα στην Ελλάδα η ενδοσχολική βία ήταν βία ενηλικίωσης. Αυτό που συνέβη απαιτεί πολλαπλή ανάλυση για να το κατανοήσουμε και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές πρόληψης της βίας. O δράστης δεν έφτασε από τη μια στιγμή στην άλλη στην πράξη του. Η "ωρίμαση" θέλει μακρό διάστημα. Είναι ζήτημα τι είχαν καταλάβει οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, πώς αντέδρασαν στα "σημάδια", πώς αντέδρασε το σπίτι και η οικογένεια στα "σημάδια", πώς λειτουργεί και πώς είναι δομημένη η σχολική κοινωνία».

O κ. Πανούσης προσθέτει πως «είναι ευκαιρία να δούμε τι γίνεται στα σχολεία - που είναι ευαίσθητος και μη "ελεγχόμενος" χώρος -και κυρίως να συζητήσουμε με τα παιδιά, πράγμα που δεν έγινε μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου».


Το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF (Acrobat reader) PDF