Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Τις πταίει;Συνέντευξη στην εφημερίδα "FREE SUNDAY", 14/12/2008 
και στο δημοσιογράφο ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

Αποσπάσματα από το Ρεπορτάζ:

«Αγωνιούσα βία» 
Ως «τυφλές μορφές αγωνιούσας βίας» περιέγραψε στην «F.S.» την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πανούσης. Ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει την έ- κρηξη βίας που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε ως «ψυχόδραμα γενικευμένης οργής και φόβων, αλλά και "ξεκαθάρισμα" παλαιών λογαριασμών όλων εναντίον όλων - νέων κατά ενηλίκων, οργάνων της τάξης κατά κουκουλοφόρων, φτωχών κατά εχόντων, μεταναστών κατά γηγενών κτλ. Δεν πρόκειται για πολιτικό, κοινωνικό ή ταξικό αγώνα, αλλά για τυφλές μορφές αγωνι- ούσας βίας». 
Παράλληλα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει ότι «δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση και λογική αναλογία ανάμεσα σε ένα τραγικό γεγονός (σ.σ.: το θάνατο του νεαρού μαθητή) και χιλιάδες θλιβερά επεισόδια. Ούτε βγαίνει κάποιο νόημα ούτε δίνεται κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ούτε τιμάται έτσι η μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να φτάσουμε σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση «συναντήθηκαν τρεις εκρηκτικοί παράγοντες: η οδύνη των μαθητών, η καταστροφική βία των κουκουλοφόρων και η εγκληματική δράση των πλιατσικολόγων. Και όλα αυτά σε συνθήκες άρνησης του κράτους να αναλάβει τις -διά πράξεων ή παραλείψεων- ευθύνες του».

Αλλο Παρίσι, άλλο Αθήνα 
Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε για το «προφίλ» των νεαρών που προχώρησαν σε εκρήξεις βίας και καταστροφών και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι αντιεξουσιαστές -πολλοί από τους οποίους ασκούν μια ιδιότυπη παρα-εξουσία- είναι αυτοί που είναι. Το ερώτημα που μένει ανοιχτό εδώ και 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση είναι ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο διαχείρισης (από διάλογο μέχρι "ξεκουκούλωμα") της δημοκρατικής πολιτείας και της αμφίθυμης κοινωνίας». 
Επίσης, επειδή πολύς κόσμος έκανε λόγο για αλλαγή -ποιοτική και ποσοτική- της δράσης των κουκουλοφόρων τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει ως «ζητούμενο το αν μέσα από τον περιστασιακό αυτό-καταναλούμενο αναρχισμό θα περάσουμε σε μια μορφή σοβαρής τρομοκρατίας των πόλεων». Ο πολύπειρος καθηγητής Εγκληματολογίας υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα της Αθήνας, πέραν της εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών, δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν πριν από λίγα χρόνια στα προάστια του Παρισιού, καθώς δεν υπάρχει «φυλετικό, πολιτισμικό περιεχόμενο ή θέματα κοινωνικού αποκλεισμού».  

Απαιτείται πολιτική λύση 
Από την πλευρά του, ο κ. Πανούσης υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης, «πρώτα χρειάζεται σύνεση και ένα βήμα πίσω απ' όλους τους εμπλεκόμενους. Μετά, χρειάζεται μια πολιτική λύση-υπέρβαση. Ως προς τα κοινωνικά ζητήματα (ισότητα ευκαιριών, παιδεία, δικαιώματα κτλ.), επιβάλλεται σοβαρός, ειλικρινής διάλογος όλων των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων».


Το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF (Acrobat reader) PDF