Καθηγητής Γιάννης Πανούσης






Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 06/2008


Ποιος επενδύει στη διαφθορά;

Ημερομηνία:  30-06-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η πολιτική διαφθορά, ως «ανάρμοστη σχέση μεταξύ αγοράς και πολιτικής», δηλαδή ως διαπλοκή, κατέστη μέρος της πολιτικής κουλτούρας. Κουλτούρα της διαφθοράς και κουλτούρα του δημόσιου βίου (συμ)πορεύονται.

Αναλυτικά



Χατζηπετρής ή Χατζηαβάτης;

Ημερομηνία:  23-06-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Η οριοθετική γραμμή ανάμεσα στην ανευθυνότητα και τη δουλικότητα δεν είναι πάντοτε ευκρινής. Τρία παραδείγματα από την επικαιρότητα.

Αναλυτικά



Πολιτική (αλ)λαγών;

Ημερομηνία:  09-06-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Ο λαγός είναι ασφαλώς ένα συμπαθέστατο ζώο. Ομως η λαϊκή σοφία του έχει προδώσει και ορισμένες όχι τόσο θετικές (συμβολικές και μη) ιδιότητες. Το «έγινε λαγός» και το «σκόρπισαν σαν του λαγού τα παιδιά», είναι δύο χαρακτηριστικές παροιμίες. Αν επιχειρούσαμε να προσεγγίσουμε την τρέχουσα ΠΑΣΟΚική πολιτική πραγματικότητα με βάση την ηθική και αλληγορική έννοια των παραπάνω εκφράσεων τι θ' ανακαλύπταμε άραγε;

Αναλυτικά



Οι μαθητές-υπουργοί ακούνε τους δασκάλους τους;

Ημερομηνία:  02-06-2008 | Κατηγορία: Άρθρα - Ομιλίες

Υπήρξα καθηγητής του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Νομική Θράκης και μπορώ να πω γι' αυτόν τα καλύτερα. Στέρεος νομικός, φοιτητής με ήθος και συνέπεια, ήπιων τόνων άνθρωπος, γνήσιος Θρακιώτης. Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη δράση του ως βουλευτή και ως υφυπουργού Εξωτερικών, αλλά οι εντυπώσεις -όπως μου τις μετέφεραν συμφοιτητές του- ήσαν θετικές.

Αναλυτικά