Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Στο όνομα (ποιου;) πατρόςΆρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 18/6/2007

Οι αστυνομικοί, στο όνομα της μπλευποκουλτούρας της αυθαιρεσίας, «ντύνονται» βασανιστές και ασκούν φυσική βία κατά αδύναμων ανθρώπων.

Οι δικαστές, στο όνομα της εξυγίανσης της κοινωνίας (απ΄ ό,τι δεν τους αρέσει κι όχι από τους ενόχους εγκληματικών πράξεων), «ντύνονται» τιμωροί- παραδειγματιστές και χρησιμοποιούν την κατασταλτική βία σε υπερ-βολικές δόσεις.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στο όνομα της ευταξίας της φυλακής, «ντύνονται» διακινητές απαγορευμένων προϊόντων και προνομίων και διευρύνουν τη διαφθορά και τη βία των εγκλείστων.

Τέλος οι δημοσιογράφοι, στο όνομα του πανοπτισμού της κρυφής κάμερας και της υπο-κριτικής και επι-λεκτικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης, «ντύνονται» εισαγγελείς και ασκούν λεκτική και ψυχολογική βία στη λογική του νόμου του Λυντς.

Κι όλοι αυτοί μαζί, την κρίσιμη ώρα των αποκαλύψεων της παράνομης και ανήθικης δράσης τους, «ντύνονται» αθώοι του αίματος ή υπέρμαχοι ανώτερων αξιών (της έννομης τάξης του Κράτους, της ασφάλειας του συστήματος, της- δικής τους; - αλήθειας) για να μην έχουν- ως δειλοί- ευθύνες. Επειδή όμως έχουν αλλάξει ρόλους και λειτουργίες κανείς πλέον δεν τους εμπιστεύεται και ελπίζω ότι πολύ γρήγορα οι ενεργοί πολίτες, στο όνομα της προστασίας των θεσμών, θα απ-αλλάξουν τη Δημοκρατία μας από τέτοιους θεσμοθέτες και θεσμοφύλακες.