Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Επικίνδυνες υπεκφυγές                                                            Επικίνδυνες υπεκφυγές

 

Ο πομπός εκπέμπει δήθεν με βάθος

ο δέκτης συλλαμβάνει δήθεν το βάθος

και κόμπλεξ νοημοσύνης κατά βάθος

Τ.Μιχόπουλος, Βάθος στον κύβο

 

Άγγελοι της Κάθαρσης και Δαίμονες της Πτώσης, συνετοί συναινούντες και ακραίοι διαφωνούντες, υποστηρικτές και υπονομευτές των θεσμών (και της ίδιας της Δημοκρατίας) κινούνται άναρχα ανάμεσα στην ψυχαναλυτική αυταπάτη και τον πολιτικό τζόγο.

Κι όλα, κι όλοι, μέσα σ’ένα πλαίσιο μικρό-κοσμου λες και το παγκοσμιοποιημένο αύριο ανήκει στην αρμοδιότητα άλλων, λες και η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα αυτών των άγονων αναμετρήσεων (προσωπικού;κομματικού;παρεϊκού;) κύρους.

Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Αφού κινδυνεύουμε να απωλέσουμε τόσο την (όποια) εθνική μας οντότητα όσο και το (ασαφές) σχέδιο επιβίωσης του Ελληνισμού, τώρα χάνουμε-πέραν των οικονομικών καταβυθίσεων- και την κοινωνικοπολιτική μας ταυτότητα. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν γίνει ένα ιδεολογικό κουβάρι όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει (αρκεί να διαφέρει από αυτά που είπε ο άλλος) και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει (αρκεί να έχει έτοιμα δυο-τρία ευφυολογήματα ή σλόγκαν επικοινωνιακού χαρακτήρα).

Επειδή λοιπόν έχουμε ιδεολογικά «ανακατευθεί» με τους κεντροαριστερούς, τους μισοαριστερούς, τους παλαιο-αριστερούς, τους πρώην αριστερούς, τους ριζοσπάστες αριστερούς, θέλω να επισημάνω τα έξης φαινόμενα:

  • Για να γίνουμε αρεστοί (σε ποιόν άραγε;) πάψαμε να είμαστε γνήσια αριστεροί (ή έστω γίναμε «αριστεροί light»).
  • Δεν μας ενοχλεί να διοριστούμε παράνομα στο δημόσιο αρκεί να κρατήσουμε την «αριστερή μας ιδιότητα».
  • Γοητεύει η αστική τάξη τους αριστερούς κι αυτοί υποκύπτουν για να την «χτυπήσουν» από μέσα.
  • Τα παιδιά των παιδιών των αριστερών της φυλακής και της εξορίας επικαλούνται ότι έχουν κληρονομήσει αυτοδίκαια τη δόξα των θυσιασθέντων προγόνων τους (ενώ οι ίδιοι ζούνε «ως αγοραία συναλλασσόμενοι»).
  • Τα πουλέν της αριστερής διανόησης που μπαινοβγαίνουν στα στούντιο των τηλεοπτικών σταθμών των «διαπλεκόμενων ιδιοκτητών» μόλις ξεβαφτούν κατηγορούν τα ΜΜΕ ως κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων.

Μη έχοντας πλέον ταυτότητα ο έλληνας θα γραπωθεί πάνω σ’αυτόν που θα του προσφέρει τις καλύτερες ψευδαισθήσεις. Μην ελπίζουμε σε μεταμνημονιακή αυτογνωσία ή σε κανονικότητες. Ο μέσος έλληνας περιμένει να φύγει η κρίση, να διώξει όσους πολιτικούς δεν τον στήριξαν και να συνεχίσει να «κάνει τα ίδια», να ζει δηλαδή με τον ίδιο άνομα και έκνομο τρόπο.

Ο Διαφωτισμός δεν πέρασε από τη χώρα μας και οι περισσότεροι «πεφωτισμένοι» κινούνται με δανεικές μπαταρίες.

Θ’αργήσει να έρθει το Φως σ’αυτή τη χώρα του Ήλιου...

Υ.Γ. Θα ήθελα να δω τ’αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που θα ρωτούσε τους έλληνες αν θέλουν ν’αλλάξουν συνήθειες μετά την κρίση, ποιές συνήθειες, πότε, πώς κλπ.