Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Άρθρο του Γιάννη Πανούση στην kathimerini.grΆρθρο του Γιάννη Πανούση στην kathimerini.gr με τίτλο: "Πάσχουμε από ανίατη αρρώστια;". 6.11.2014

 

Πάσχουμε από ανίατη αρρώστια;

 

Τίποτε, τίποτε δεν μπορεί να συμβεί,

αυτό είναι το «τιποτένιο» δράμα μου.

Τιτίνα Δανέλλη, Έρως διατηρητέος… έως…

 

Άγγελοι της Κάθαρσης και Δαίμονες της Έκ-πτωσης, συνετοί συναινούντες και ακραίοι διαφωνούντες, υποστηρικτές και υπονομευτές των θεσμών (και της ίδιας της Δημοκρατίας) κινούνται άναρχα ανάμεσα στην ψυχαναλυτική αυταπάτη και τον πολιτικό τζόγο.

Κι όλα, κι όλοι, μέσα σ’ ένα πλαίσιο μικρό-κοσμου λες και το παγκοσμιοποιημένο αύριο ανήκει στην αρμοδιότητα άλλων, λες και η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα αυτών των άγονων αναμετρήσεων (προσωπικού; κομματικού; παρεϊκού;) κύρους.

Προλαβαίνουμε να αυτο-αδικηθούμε πριν μας αδικήσουν οι άλλοι.

Πανικός ή σχέδιο, σωφροσύνη ή ανέξοδη ρητορεία, αμήχανη παθητικότητα ή ενεργητική «πολιτική μηχανή»;

Ανευθυνότητα υπεύθυνων ή υπευθυνότητα ανεύθυνων;

Ηθική της αριστεράς (και τα κάθε αριστερού) ή business ethics;

Ο εχθρός είναι εντός ή εκτός των τειχών;

Απόγνωση ή εξέγερση;

Πάσχουμε από έλλειψη σοβαρού Κράτους (όχι δεξιόστροφου ή αριστερόστροφου, απλώς σοβαρού), πάσχουμε από έλλειψη σταθερών αρχών (όχι αρχηγών, απλών αρχών), πάσχουμε από έλλειψη κοινής λογικής (όχι πολιτικοκομματικής, απλώς κοινής), πάσχουμε από έλλειψη μεταρρυθμίσεων (όχι ρυθμίσεων, απλώς μεταρρυθμίσεων).

Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένες πολιτικές, τελικά χαμένοι άνθρωποι. Κι όλα στο βωμό της αυτάρεσκης δικαίωσης: «Κερδίσαμε τις εκλογές».

Ο κομματικός ανταγωνισμός über alles. Οι ιδεολογικοί μύθοι «σκοτώνουν» την πραγματικότητα (ακόμα κι όταν γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα θα σκοτώσει ανθρώπους).

Πάσχουμε ανίατα. Και το χειρότερο: δεν υπάρχει «γιατρός» να μας πει την αλήθεια και να μας δώσει συνταγή θεραπείας.