Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Επίκαιρη Ερώτηση για τις άδειες των κρατουμένωνΤο εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα της σύνδεσης του σωφρονιστικού συστήματος με το συνολικό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης στη χώρα, συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής,  με αφορμή Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννη Πανούση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη σχετικά με τις άδειες των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ο Γιάννης Πανούσης επισήμανε ότι στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης, «η φυλακή ως θεσμός δεύτερου αποκλεισμού, παράγει φτώχεια, διαχειρίζεται φτώχεια και εξάγει φτώχεια», ενώ το φαινόμενο του σωφρονιστικού υπερπληθυσμού συνοδεύεται επίσης από μια διπλή φτώχεια: «φτωχοί κρατούμενοι και φτωχός προϋπολογισμός για τις φυλακές». Ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι διεύρυνση των ημερών αδείας, προβλέπονταν από την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα το 2011, για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων όπως οι ανήλικοι, οι μητέρες, οι φοιτητές, κλπ. Στη βάση της λογικής αυτής και με δεδομένες τις συνθήκες της κρίσης, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς  πρότεινε να συζητηθεί η θεσμοθέτηση ειδικών αδειών για ανέργους και άπορους κρατούμενους οικογενειάρχες ή να ενεργοποιηθούν για την κατηγορία αυτή, οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα σχετικά με την ημιελεύθερη διαβίωση. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης υποσχέθηκε να εξετασθούν και να αξιοποιηθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων οι συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι η διεύρυνση του θεσμού των αδειών, δεν πρέπει μεν να εξετασθεί με ένα φοβικό τρόπο, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να συνεκτιμάται το είδος του αδικήματος για το οποίο έχει καταδικασθεί ο κρατούμενος,  έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις διακινδύνευσης των Πολιτών. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μελετά τους πιθανούς όρους εφαρμογής στη χώρα μας της χρήσης συστημάτων γεωεντοπισμού, ενώ επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία θα γνωμοδοτεί για τη χορήγηση αδειών στις ειδικές κατηγορίες κρατουμένων. Ο κ. Ρουπακιώτης επίσης, προανήγγειλε την κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

Παρακολουθήστε το video της σχετικής συζήτησης