Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

ΒΑΒΕΛΆρθρο στο aixmi.gr Νέο παράθυρο

Των λογίων και των σοφιστών
οι πλάνες και οι πλεκτάνες
τι ψευδαισθήσεις, τι φαντάσματα
σκαρώνουν στη ζωή μας
Τ. Γαλάτης, Ο αοιδός

Σιγά αλλά σταθερά διχαζόμαστε. Στη βάση μιας ανεπαίσθητης επιλογής –που μοιάζει ή παρουσιάζεται σαν φυσιολογική, νομιμοποιημένη ή και αναγκαία- οι προς επιβίωσιν Έλληνες διαχωρίζονται από τους προς υποβίωσιν.

Από τη μία οι (κατ’ απονομήν;) άξιοι, αξιοποιηθέντες και αξιοποιήσιμοι κι από την άλλη οι (κατά πεπρωμένο;) μη αντάξιοι των περιστάσεων και των προδιαγραφών.

Είμαστε πολύ μακρυά από την εποχή που η Πολιτεία ενδιαφερόταν για την ευτυχία όλων των πολιτών της. Και οι πολίτες δεν εμπιστεύονται, πλέον, την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Φαύλος κύκλος.

Σήμερα όλοι κρέμονται από τα χείλη του εκφωνητή ειδήσεων, που κρέμεται από τα νοήματα των κατασκευαστών ειδήσεων που κρέμονται από τα νήματα των παρασκευαστών κυβερνήσεων, που κρέμονται από…

Κι ο περήφανος κι ατίθασος ελληνικός λαός; Συνεχίζει να αντιστέκεται για όλα, εκτός από αυτά για τα οποία θα πληρώσει και προσωπικό τίμημα.

ΥΓ. Θέλω να ελπίζω ότι θα αποφευχθεί ένας νέος διχασμός ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλουν Δημοκρατία και προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο και σ’ αυτούς που θέλουν βία και πολιτικά κρεματόρια.