Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Πολίτες στο προσκήνιοΆρθρο στην ΑΥΓΗ Νέο παράθυρο, 02/05/2012


Και προτιμώ εδώ που τα λέμε
Πατέρα Δαίδαλε
αυτό το ανέλπιδο ταξίδι
από τον οποιονδήποτε Λαβύρινθό σου
Ν. Μοσχοβάκος, Δήλωση

Η αναβάθμιση του πολίτη σε πολιτικό μπορεί (ή επιτρέπεται) να γίνει μόνο μέσα από διαδικασίες που ελέγχουν οι ίδιοι οι έχοντες και κατέχοντες την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα. Θέτουν και παραβιάζουν τους κανόνες κατά βούληση, αλλάζουν τα κριτήρια και νοθεύουν τις διεργασίες κατά το δοκούν. Έχουν "ιδιωτικοποιήσει" τον δημόσιο χώρο (ή -έστω- τον έχουν μετοχοποιήσει ελέγχοντας την πλειοψηφία των μετοχών).

Οι επαγγελματίες πολιτικοί μας (δηλαδή το 80% των μετεχόντων στη δημόσια ζωή) έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και επιβίωσης, ταυτίζουν εντέχνως το εθνικό καλό με την προσωπική τους ανάδειξη και κυριαρχία και -δυστυχώς- πείθουν τον λαό πως χωρίς τους συγκεκριμένους εκπροσώπους θα "χαθεί".

Αυτοί και οι άλλοι. Οι πολιτικοί και οι πολίτες. Οι έχοντες και οι τρέχοντες. Πρέπει, όμως, όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτές οι απλοϊκές - συντηρητικές διαχωριστικές γραμμές, αυτές οι status quo διαδικασίες κάποια στιγμή θα ανοίξουν ρήγματα στην ίδια τη δημοκρατία.

Τα όρια της δημοκρατίας είναι η κριτική και η αμφισβήτηση που ασκούν οι πολίτες στα όργανα της πολιτείας. Αν αυτή η ύψιστη λειτουργία "χωνευτεί" (μέσα στην κομματική πίστη ή στην οικονομική συναλλαγή) ή συρρικνωθεί (από φόβο στη δύναμη / απειλή των "οικογενειαρχών" της πολιτικής), τότε θα έχουμε φτιάξει ένα (θνησιγενές και θανατηφόρο) "πολιτικό χάος".

Ας σκεφτούν το ενδεχόμενο αυτό σοβαρά οι αριστεροχρηματιστές, οι σοσιαλιστοαλβανοφάγοι, οι οικολογοπολεμοχαρείς και όσοι χρησιμοποιούν τα παλαιά "τρικ των διλημμάτων".

Τα 3Φ (φανφάρες - φατριασμοί - φόβητρα) δεν πείθουν πλέον κανέναν...

Τα 3Α (Ανανέωση - Αριστερά - Ανατρεπτικότητα) συνιστούν το καλύτερο φάρμακο κατά "των ψηφοπαθών" των μεγάλων κομμάτων, που έμαθαν να μετράνε τα οράματα και τις προσδοκίες του λαού με τον τζόγο της μιας κλήρωσης ή με στοιχήματα.

Υ.Γ. Καλό βόλι, σύντροφοι
Αλλά προσοχή στην κατεύθυνση
που παίρνει η σφαίρα
όταν αφήνει το δάκτυλο τη σκανδάλη.