Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Θερινές ερωτικές ψευδ-αισθήσεις;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 09/08/2010


Μόνον ο ήλιος στέκεται σιωπηλός συνεργός στην ερωτική συνωμοσία
Ελσα Κορνέτη, Η αιώνια κουτσουλιά


Τα ερωτικά πρότυπα, όπως προβάλλονται είτε από τις διαφημίσεις είτε από τα σίριαλ των ΜΜΕ, συντείνουν στην αγωνιώδη αναζήτηση (ανδρών τε και γυναικών) θερινών εμπειριών «τρίτου τύπου».

ΑΝ ΚΑΙ οι ερωτικές φαντασιώσεις συνήθως τελειώνουν εκεί όπου αρχίζουν οι πραγματικές αναστολές (ηθικής ή τεχνικής φύσης), η περιπετειώδης προδιάθεση σβήνει μόνον όταν αρχίζει το φθινόπωρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ περιέργεια ή και τον ερεθισμό μέχρι την υιοθέτηση προωθημένων ή αποκλινόντων προτύπων ερωτικής/σεξουαλικής συμπεριφοράς υπάρχει ένα μέγα κενό, το οποίο (υποτίθεται ότι) καλύπτει η οικογένεια, η κουλτούρα, οι κανόνες συμβίωσης. Εχει κανείς όμως την αίσθηση ότι, όπως συμβαίνει στην οικονομία ή στην πολιτική, έτσι και στις διαπροσωπικές σχέσεις έχουμε από καιρό περάσει από την ανοχή στην αποδοχή με τελικό αποτέλεσμα να εκλαμβάνουμε την εκτροπή ως φυσιολογική αντίδραση σε (υπαρξιακά;) αδιέξοδα. Φουκωικές προσεγγίσεις του τύπου «η σεξουαλικότητα αποκαλύπτει την αλήθεια μας και μας επιτρέπει να διαβάσουμε την αλήθεια των άλλων» παρεξηγούνται και μεγεθύνονται, καταλαμβάνοντας μεγάλο και συχνά κρίσιμο μέρος της προσωπικής ή και κοινωνικής μας ταυτότητας. Για πολλούς δε η σχέση με το γυμνό, το ερωτικό, το «περίπλοκο» συνιστά κριτήριο απελευθέρωσης, ίσως και ένταξης στον προοδευτικό/αριστερό χώρο.

Η «σεξουαλική ανοικτότητα» δεν περιορίζεται σε κάποιο περιστασιακό ή μόνιμο παράνομο δεσμό (ο οποίος συνήθως αντικαθιστά τα συζυγικά δεσμά) αλλά συμβολίζει μια γενικότερη συμφωνία όλων των παικτών ότι τα πάντα επιτρέπονται.

ΑΥΤΗ η αντίληψη και πρακτική της ρήξης με τα ταμπού, ενώ αρχικά εμφανίζεται και βιώνεται ως χαλαρωτική, στη συνέχεια καθίσταται πολλαπλώς αγχωτική και δημιουργεί ομηρίες και εξαρτήσεις κατά πολύ χειρότερες από αυτές που δικαιολογούν την προσφυγή σε εμπειρίες.

ΟΣΟΙ εντάσσουν το σεξ σ' ένα παιχνίδι κύρους και εξουσίας, χρήματος και επιρροής, συναλλαγών και ανταλλαγών, στην πραγματικότητα ξανοίγονται σ' ένα ταξίδι χαπιών (από το χάπι της ευρωστίας μέχρι το χάπι των ψευδαισθήσεων), όπου δύσκολα θα βρουν happy end.

ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΜΕ να ισχυριστούμε ότι ακόμα και στο σεξ-εμπόρευμα ή στο σεξ-εκτόνωση το συναισθηματικό στοιχείο δεν μπορεί να απουσιάζει πλήρως. Οχι μόνο διότι έτσι ο homo erectus ξαναπέφτει στα τέσσερα, αλλά και διότι ένα χαμόγελο επουλώνει περισσότερες πληγές από ένα χαρτονόμισμα ή έναν ναρκισσισμό.

ΥΓ. Μη δίνετε μεγάλη σημασία στις ταινίες των νευρωτικών σχέσεων και των ψυχολογικών παρακρούσεων. Η τέχνη στην υπηρεσία του εμπορίου φαντασιώσεων και ακραίων καταστάσεων δεν γεμίζει την ψυχή μας με ερωτική φιλία ή με αγάπη. Τι είναι και τι σημαίνει ερωτική φιλία ή αγάπη; Ρωτήστε τον άνθρωπο που σας κοιτάζει τρυφερά.