Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Η αρχή των σημείων;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 31/05/2010


Εκποίηση βασιλικών αξιωμάτων και θεσμών προ ετών δυσοίωνων
Μοδ. Κουσουνάδης, Ατακτα και οψιγενή


Προσπαθούμε εναγωνίως να κατανοήσουμε τους νόμους της ζωής και να πιστέψουμε στις αξίες της συμβίωσης. Να μην παγιδευτούμε στη λογική των αριθμών, στον τυχοδιωκτισμό του χρήματος και στο «παντοπωλείο» της ψευδοδιανόησης.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ την αισιοδοξία της αμοιβαίας αλληλεγγύης, τον δημόσιο έπαινο της υπευθυνότητας, την εμπιστοσύνη των άξιων και των αξιών.

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ του χ(λ)υδαίου εξισωτισμού του ιδεολογικοπολιτικού αχταρμά, της κατευθυνόμενης υπερπληροφόρησης και του φόβου μπροστά στην αλήθεια μάς οδηγούν μαθηματικά σε αμετάκλητη τιμωρία του μέλλοντος.

Σ' ΑΥΤΗ τη χώρα όπου ο προ-μηθεύς πάντοτε λοιδορείται και ο επι-μηθεύς συχνότατα τιμάται, σ' αυτή τη χώρα των ερ-αστών αριστερών, σ' αυτή τη χώρα-σχολείο διαφθοράς για κάθε ηλικία και κάθε τάξη πρέπει να μη σκύψουμε αλλά να σηκώσουμε κεφάλι.

ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, την επιρροή, την καθοδήγηση και εν τέλει την κυριαρχία των ολίγων δεν θ' απαντήσουμε με την υποταγή και την τυφλή συναίνεση αλλά με το δικαίωμα στον έλεγχο και τη δημόσια αποδοκιμασία των επίορκων.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ των κάθε είδους και μορφής φ-αυλικών δεν θα αντιτάξουμε κουκούλες και βόμβες μολότοφ αλλά το δικαίωμα στην αντίσταση στον όποιον μας κλέβει τις ελευθερίες.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ του αίματος, στο κίτρινο του Τύπου και στο πράσινο της τάχα ανάπτυξης δεν θ' απαντήσουμε με το μαύρο της απελπισίας αλλά με το λευκό της κοινωνίας με διαρκές βλέμμα.

Ο ΗΘΙΚΟΣ πλουραλισμός θέτει νέα προβλήματα στον δημοκρατικό έλεγχο της δημόσιας ζωής. Οι συγκρούσεις (π.χ. τρομοκρατία, πόλεμοι) ελέγχονται και από ηθική σκοπιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νόμους και τους νομοθέτες.

ΟΥΔΕΙΣ υπεράνω της ηθικής (πολιτικής, κοινωνικής ή απλής). Η ανηθικότητα της ασυλίας, της οικογενειοκρατίας, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, της ανομίας κ.ο.κ. δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον πίσω από ρητορικές περί μελλοντικών (και αβέβαιων) αλλαγών. Τώρα κρίνονται όλα και όλοι για όσα διέπραξαν ή παρέλειψαν. Οχι άλλοι συμψηφισμοί. Και ιδίως όχι άλλα τρικ. Αυτοί που χρόνια κανιβαλίζανε -μέσω και των δικών τους παπαγαλακίων- δεν δικαιούνται να επικαλούνται την κοινωνική πολιτικο-φαγία. Αυτοί που χρόνια διαπλέκονταν -πάλι και μέσω των ΜΜΕ- δεν δικαιούνται να θέλουν «να πεθάνουν μετά των αλλοφύλων». Μόνοι τους κυβέρνησαν, μόνοι τους θα φύγουν.

ΕΠΕΙΔΗ δεν ζητήσαμε από κανένα Ιερατείο (κομματικό, οικονομικό, πανεπιστημιακό) άδεια για να μιλάμε κι από κανέναν Αρχηγό να μας χορηγήσει πιστοποιητικό κοινωνικής ύπαρξης, γι' αυτό θα συνεχίσουμε να στηλιτεύουμε τα φαινόμενα σήψης. Χωρίς ονόματα και χωρίς φωτογραφίες. Αυτό είναι το ύστατο καθήκον των έντιμων δημόσιων λειτουργών. Υστατο, όπως ένα «χαιρέτισμα στην εξουσία» των πρώην εξουσιαστών της ζωής μας.