Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Άκυρα ινδ-άλματα;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 24/08/2009

Πόσο να κρύψεις
την κραυγή της σιωπής;
Μ. Καλλιαντά-Γάλλιου, Μας λεηλάτησαν

Εχει κανείς την εντύπωση ότι στην Ελλάδα το σκάνδαλο Siemens έγινε εν μέρει επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή κι εν μέρει επί ακεφάλου κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Τι συμβαίνει ή μάλλον τι συνέβη; Δεν είχε πρωθυπουργό (και μάλιστα γερμανοτραφή) η χώρα το διάστημα 1997-2004;

ΤΙ έγραφε ο εν λόγω πρωθυπουργός στο περιβόητο μπλοκάκι του; Μήπως σημείωνε τις κρίσιμες ημερομηνίες, ώστε να φύγει πριν «σκάσουν» τα σκάνδαλα του εκσυγχρονισμού; Και γιατί δεν τον εγ-καλεί ο Γ. Παπανδρέου τώρα για να δώσει κάποιες εξηγήσεις;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να κυβερνήσει, πρέπει να παίξει με καθαρά χαρτιά και με καθαρότερα λόγια. Μπορεί να σε οδηγούν στην εξουσία τα ποσοστά των εκλογών αλλά γρήγορα σε ρίχνουν στα αζήτητα της Ιστορίας τα βαρίδια του παρελθόντος. Οι τυχοδιώκτες της περιόδου 1993-1996, οι αυλικοί της περιόδου 1996-2000 και κυρίως οι χρυσοθήρες της περιόδου 2000-2004 δεν μπορεί να ξαναεμφανιστούν ως σωτήρες από την «επάρατον».

ΟΤΑΝ τριτώνει το κακό, τότε από το τέταρτο αρχίζει μια νέα τριάδα παθών.

Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς αναγνώριση συγκεκριμένων λαθών και συγκεκριμένων πολιτικών, χωρίς καταλογισμό ευθυνών σε συγκεκριμένους ανθρώπους, χωρίς μια νέα πολιτική ηθική της πράξης και όχι των λόγων.

Η ηθική ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν θα ισοφαριστεί από την ηθική ήττα της Ν.Δ., αλλά από τη σε βάθος χρόνου και «συστηματική» αυτο-κάθαρση.

ΚΑΜΙΑ κυβερνητική ή κομματική «καρέκλα» δεν είναι μόνιμα καρφωμένη στη βάση ενός κινήματος και κανένα στέλεχος -όσο ψηλά κι αν βρισκόταν και όσο κι αν προστατεύεται από έμμισθα παπαγαλάκια- δεν έχει επ' άπειρον το προνόμιο του απυρόβλητου. Ετσι κι αλλιώς, ο λαός όλους τους αξιολογεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλωστε, το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερο όταν σε σαπίζει η γάγγραινα της συνενοχής και μικρότερο όταν κόβεις το σεσηπός μέρος.

ΠΑΛΙΑ πρόσωπα σε νέους ρόλους, νέα πρόσωπα σε παλαιούς ρόλους ή άγνωστα πρόσωπα σε άγνωστους ρόλους δεν θα ανεχτεί πλέον η ελληνική πολιτική σκηνή και η κοινωνία.

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ οριστικά οι σκοτεινοί περιφραγμένοι πύργοι των πολιτικών. Αποδομήθηκαν οι «κατασκευασμένοι» από τα ΜΜΕ ηγέτες. Πρέπει τώρα να μάθουν όλοι να ζουν σε γυάλινη, διαφανή και προσιτή σε κάθε πολίτη σφαίρα.

ΔΕΝ αρκεί να ζητάει συνεχώς εκλογές για αύριο το ΠΑΣΟΚ. Ηρθε ο καιρός να κάνει και τις διαλογές και τις επιλογές του για το πώς θα χειριστεί το χθες.

ΙΔΟΥ μια κρίσιμη άσκηση πολιτικού θάρρους και ήθους.