Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Εφραίμ-ει καρδίαν;Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 27/10/2008

Κυκλοφορούν στην αγορά
και στα στενά της πόλης
με των αγγέλων τα φτερά
παμπόνηροι διαβόλοι
Γ. Φώλα, Οι αγγελοδιάβολοι

Στην Ελλάδα το «κραχαοτικό μοντέλο» δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εχει μολύνει και τον τρόπο που λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες τους. Ας σκεφτούμε πιο ψύχραιμα τι συνέβη στον τόπο μας τον τελευταίο μήνα:

* Ανακαλύφθηκε (ή μάλλον αποφάσισαν κάποιοι δυσαρεστημένοι καναλάρχες να δημοσιοποιήσουν) το από 10ετίας τουλάχιστον έρπον και υφέρπον σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

* Η κυβέρνηση προσευχήθηκε επί μακρόν να τη βοηθήσει το «θείο μοναστικό πνεύμα», αλλά επειδή και τα θαύματα δεν κρατούν για πάντα προτίμησε να ψάξει για θύματα (έστω πρόσκαιρα).

* Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ άδραξε τη δημοσκοπική ευκαιρία να λειτουργήσει ως καθαρτήρια δύναμη (έχοντας λησμονήσει να κάνει προηγουμένως αυτο-κάθαρση).

* Η αριστερή αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) συνέχισε το βυζαντινό τροπάριο να θέλει να κατα-δικάζει την έννοια και την καπιταλιστική/δικομματική φύση της παρανομίας κι όχι ν' ασχολείται με τους παράνομους.

* Ο ΛΑΟΣ παρά λίγο να ξεχάσει ότι είναι «ορθόδοξος», γι' αυτό φρενάρησε όταν συνειδητοποίησε ότι η σωτηρία της ψήφου (των παπάδων) είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

* Η Δικαιοσύνη (ή καλύτερα ορισμένοι λειτουργοί της) είδε το όλο θέμα ως πεδίον ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών (ή και απόδειξης γαλαζοπράσινης πίστης).

* Η Βουλή θεώρησε σκόπιμο να παίξει πόκερ (και όχι σκάκι) με το Σύνταγμα και τον Εσωτερικό Κανονισμό της. Επιτροπές προτείνονταν, ξεπροτείνονταν, αποφάσεις ελαμβάνοντο και αυτοστιγμεί αυτοαναιρούνταν, κατηγορίες και υποψίες απευθύνθηκαν κατά παντός ανευθύνου.

* Ενας υπουργός παραιτήθηκε χωρίς να ψηφιστεί η προκαταρκτική εναντίον του επιτροπή, ένας άλλος υπουργός έχει αναλάβει αρμοδιότητες φεουδάρχη, οι «αντάρτες» βουλευτές δεν ξέρουν τι να κάνουν τα όπλα τους.

* Τα Media αφού επί ένα μήνα διαψεύδονται καθημερινά (ελλείψει ασφαλών και έγκυρων πηγών ενημέρωσης) το ρίξανε στις προφητείες.

* Κι όλα αυτά χωρίς να γίνει καμία ψηφοφορία. Η εξεταστική επιτροπή συγκροτήθηκε διά βοής (αυτός ο τρόπος δεν ακυρώνει άραγε την ατομική επιλογή του κάθε βουλευτή;), η δε προκαταρκτική παραπέμφθηκε στο άγιο πνεύμα των Χριστουγέννων.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά εν μέσω πρωτοφανούς κραχ των διεθνών χρηματιστηρίων και αγορών, ακρίβειας, ανεργίας, φτώχειας.

Αθάνατη Ελλάδα. Μόνο τους απλούς Ελληνες (και τη λογική μας) σκοτώνεις.

ΥΓ: Καλά, το ΠΑΣΟΚ είδε το τυρί και δεν πρόσεξε τη φάκα; Ηταν δυνατόν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να το συγχωρέσουν τόσο εύκολα;

ΥΓ2: Ποιος θα σώσει τους θεσμούς από το πολιτικό κραχ;