Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Ιστορικές ευθύνεςΆρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 25/01/2008

Τότε το εκκρεμές άρχισε να χτυπάει
κι ακούστηκε η ώρα του αναπότρεπτου
Τ. Λειβαδίτης , Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα

Ο σοϊ-σοσιαλισμός και ο παρεο-φιλελευθερισμός έφτασαν στα όρια τους καθώς έχουν στραφεί και οι δύο ευθέως εναντίον των δικών τους χώρων.

Οι ηγέτες τους (Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής) έχουν πολλά προσφέρει (ο καθένας με τον τρόπο του και τις ευκαιρίες του) στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει όμως ν' αντιληφθούν -όπως θα κάνε κάθε πραγματικός ηγέτης-πως θα προσφέρουν μεγαλύτερη υπηρεσία στον τόπο σήμερα αν άφηναν τα κόμματα τους ν' αναπνεύσουν.

Το μέγιστο δε όφελος θα ήταν αν -σε συνεννόηση μεταξύ τους- αποχωρούσαν ψηφίζοντας προηγουμένως την απλή αναλογική. Ετσι και η οποιαδήποτε μεταγενέστερη σταδιοδρομία τους (σε διεθνή ή ευρωπαϊκά fora ) αλλά κυρίως και η υστεροφημία τους θα σηματοδοτούνται από μια μεγάλη εθνική και πολιτική κίνηση.

Ούτε η εμμονή στη δικαίωση των μετρίων ούτε η κάλυψη των γνωστών-αγνώστων επίορκων μπορεί νά τελεσφορήσουν. Ακόμα κι αν πιστεύουν στο δικομματισμό πρέπει -στις συνθήκες του 2008- να τον θέσουν υπό τη δοκιμασία των συμμαχιών. Αλλιώς θα μαζεύουν τα «κομμάτια» τους και θα μετράνε τους «νεκρούς» τους.

ΥΓ. Οσο για την Αριστερά, που τόσα χρόνια διακήρυττε το «κάτι άλλο», ας ετοιμαστεί να το επωμιστεί. Αν χάσει κι αυτή την ευκαιρία τότε πράγματι θα της αξίζει ο τίτλος της ουράς του δικομματισμού. Φοβίες και παλιμπαιδισμοί 34 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση θα δείχνουν μη συγγνωστή πολιτική αμηχανία.