Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

Πέντε μαύρες (και όχι ροζ) ειδήσειςΆρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 26/01/2008

1. Λόγω της διπλής εκχώρησης εξουσιών (οι πολίτες μέσω των εκλογών στους πολιτικούς και οι πολιτικοί μέσω διαπλοκής στα ΜΜΕ) είναι αδύνατο να εντοπιστεί οποιαδήποτε νομιμοποίηση στα όσα συμβαίνουν και οποιαδήποτε εμπιστοσύνη σε όσους λένε ότι έχουν ξανασυμβεί.

2. Οι παρακολουθούντες τα δρώμενα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) Οι απλοί πολίτες (ή πολ-ήττες) αρέσκονται να βλέπουν και να ξαναβλέπουν την πτώση των διαφόρων αρχηγών, ηγετών, ηγετίσκων και να τους «κουτσομπολεύουν». Αυτή η ιδιότυπη τιμωρία δεν σχετίζεται με ηδονή κλειδαρότρυπας διότι το ίδιο θα συνέβαινε αν η αρχική μορφή ήταν διαφορετική. β) Οι πολιτικοί με αγωνία (ή χαιρεκακία) βλέπουν τις αποκαλύψεις φοβούμενοι (οι πρώτοι) μήπως «ακουστεί» και το δικό τους όνομα και ελπίζοντας (οι άλλοι) να παψίσουν παλιές αμαρτίες.

3. Οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι αφενός περίτρανα αποδεικνύουν ότι εξ αρχής ήσαν «διαβλητοί» κι αφετέρου συνειδητοποιούν πόσο «μεγάλο» ήταν το παιχνίδι για τα κότσια τους.

4. Ο πόλεμος όλων εναντίον όλων ( erga omnes ) όχι μόνο πριονίζει το κλαδί όπου χρόνια τώρα έχουν καθίσει αντάμα (άρα θα πέσουν όλοι μαζί, δράστες και θύματα), αλλά και αναδεικνύει το ιστορικό βάθος της διαφθοράς.

5. Σ' αυτή τη συνενοχική πολιτική - κοινωνική λειτουργία δεν υπάρχει ούτε συμψηφιστική διέξοδος ούτε κάθαρση μέσω εξιλαστήριων θυμάτων. Είμαστε σε τέλος εποχής. Οσο γρηγορότερα το αντιληφθούν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, συγγραφείς και σκηνοθέτες και κατέβουν όλοι απότη σκηνή τόσοτο καλύτερο για τη χώρα και τη Δημοκρατία.