Καθηγητής Γιάννης Πανούσης


Ενεργοποιήστε την Javascript για να συνεχίσετε!

«Αρκετά τραυματίσαμε τη Δημοκρατία και πληγώσαμε την πατρίδα μας»Συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Άποψη", 25/04/2012

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου


«Ως πόλος η ΔΗΜ.ΑΡ. συνεργάζεται με όσους συνυπογράφουν τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμά της και δεν κάνει περιστασιακές ή επικοινωνιακές κινήσεις προσχώρησης» τονίζει ο γνωστός καθηγητής εγκληματολογίας κ. Πάνουσης και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με την ΔΗΜ.ΑΡ. Ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών σημειώνοντας πως «ας επιλέξει ο λαός στις 6 Μάη το μέλλον που επιθυμεί και στις 7 Μάη θα μελετηθούν από όλους τα νέα δεδομένα για συνεργασίες». Τέλος εξηγεί πως «η παράνομη μετανάστευση συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εγκληματικότητας, διαφοροποιεί τα ποιοτικά στοιχεία (π.χ άμετρη βία, απαξίωση ανθρώπινης ζωής) αλλά δεν ταυτίζεται με την εγκληματικότητα».

Κύριε Πανούση, το κόμμα σας κάνει λόγο για κυβερνώσα αριστερά. Την ίδια ώρα απορρίπτετε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Ποια είναι η αντιπρότασή σας; 

Κυβερνώσα Αριστερά σημαίνει ένα αριστερό κόμμα που δεν περιορίζεται στην καταγγελία και στην άρνηση αλλά που αναλαμβάνει την ευθύνη να εφαρμόσει (να δοκιμάσει) στην πράξη τις απόψεις και προτάσεις της σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας.
Αυτή όμως η πρωτόγνωρη για την παραδοσιακή αριστερά πολιτική επιλογή δεν σημαίνει και την με οποιοδήποτε όρο, κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιαδήποτε πρόσωπα συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα.
Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμά μας. Ας το κάνουν και τα άλλα κόμματα, ας επιλέξει ο λαός στις 6 Μάη το μέλλον που επιθυμεί και στις 7 Μάη θα μελετηθούν από όλους τα νέα δεδομένα για συνεργασίες.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει χαρακτηριστεί ως η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό συνέβαλλε και η προσχώρηση στο κόμμα σας πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τι τους απαντάτε; 

Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε ως μήτρα την Ανανεωτική Αριστερά, πολιτική τάση του ΣΥΝ, και έχει μετεξελιχθεί σε πόλο συσπείρωσης των σοσιαλιστικών, αριστερών, οικολογικών ομάδων και ατόμων και δεν ταυτίζεται ούτε χρεώνεται με πολιτικά σχήματα του παρελθόντος.
Ως πόλος η ΔΗΜ.ΑΡ. συνεργάζεται με όσους συνυπογράφουν τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμά της και δεν κάνει περιστασιακές ή επικοινωνιακές κινήσεις προσχώρησης.

Πολλοί ταυτίζουν την εγκληματικότητα με την λαθρομετανάστευση. Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα; 

Η παράνομη μετανάστευση συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εγκληματικότητας, διαφοροποιεί τα ποιοτικά στοιχεία (π.χ άμετρη βία, απαξίωση ανθρώπινης ζωής) αλλά δεν ταυτίζεται με την εγκληματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εγχώριες μαφίες συνεργάζονται στενά με τα εγκληματικά κυκλώματα των αλλοδαπών.

Πως θα μπορέσετε να συνυπάρξετε σε μια βουλή με την Χρυσή Αυγή; 

Το ερώτημα είναι πως η Χρυσή Αυγή θα συνυπάρξει με τον κοινοβουλευτισμό, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ήπιο διάλογο και τη σύνθεση απόψεων – μακρυά από τη βία και τις προκαταλήψεις. Η επιλογή είναι δική τους.

Κύριε Πανούση, τι δρόμος υπάρχει για την Ελλάδα του μνημονίου;

Η Ελλάδα, εντός / εκτός Μνημονίου,  σήμερα / αύριο, από συγκυβέρνηση / εθνική κυβέρνηση, οφείλει να καταστρώσει το στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης της Πατρίδας.
Αν δεν στηριχθούμε στα πόδια μας, δεν πιστέψουμε την Ιστορία και στην Παιδεία μας, δεν πετύχουμε κοινωνική συναίνεση, θα οδηγηθούμε στο παράδοξο ή να «σωθεί» (οικονομικά) η χώρα με του έλληνες δυστυχείς  ή να «σωθούν» (οικονομικά) οι έλληνες με μια Ελλάδα χωρίς μέλλον.
Πρέπει κάποτε ν΄αποφασίσουμε. Αρκετά τραυματίσαμε τη Δημοκρατία μας και πληγώσαμε την Πατρίδα μας.